5 belangrijke zaken waar je op moet letten tijdens een bezichtiging!
De eerste indruk!
De eerste indruk is belangrijk bij het bezichtigen van een huis. Of het nu gaat om de buurt, de staat van het huis of de afmetingen van de ruimtes, alles beïnvloedt het gevoel. Het kopen van een huis is namelijk een gevoelskwestie en als het gevoel niet goed zit, is de kans klein dat je een bod uitbrengt.
De verschillende ruimtes
Het bezichtigen van een huis betekent ook het bekijken van de verschillende ruimtes. De leefruimte is een belangrijk punt, net als de grootte en modernisering van de keuken en badkamer. Het is verstandig om te bedenken of deze ruimtes wel aan jouw eisen voldoen en of ze eventueel aangepast kunnen worden.
Stijgende prijzen en verbouwingen
Met de stijgende prijzen op de woningmarkt, is het belangrijk om te bedenken of je eventuele concessies wilt doen. Het is echter aan te raden om geen concessies te doen als het gaat om de ruimte of de mogelijkheden tot uit- en aanbouw. Bouwkundige aanpassingen kunnen meestal direct in de hypotheek worden meegenomen en kunnen ervoor zorgen dat je het huis direct naar je smaak maakt.
Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is in de meeste gevallen (nog) niet verplicht, maar het is bij twijfel wel aan te raden om hier gebruik van te maken. Hiermee voorkom je onverwachte kosten en krijg je meer inzicht in de staat van het huis. Het is aan te raden om hierbij gebruik te maken van een professionele partij.
> Meer over de bouwkundige keuring
Maak gebruik van je gevoel
Bij het bezichtigen van een huis is het belangrijk om gebruik te maken van je gevoel. Kijk of het huis "voelt" als jouw nieuwe thuis en of je je hier prettig voelt. Bedenk dat je jarenlang in dit huis zult wonen en dat het daarom belangrijk is dat het huis aan jouw eisen voldoet. Wanneer ik kopers later vraag: Waarom heb je destijds dit huis gekocht? Is in de meeste gevallen het antwoord: Het voelde direct goed.
Er zijn nog veel meer aandachtspunten bij een huis kopen zoals het inschakelen van een aankoopmakelaar, taxateur, hypotheekadviseur of het raadplegen van experts over de fundering of verbouwing. Hieronder nog een paar tips!
Extra tips huis bezichtigen
- Maak een lijstje met de "must haves" en "nice to haves" voor jouw ideale huis. Dit zal je helpen bij het bepalen van je prioriteiten tijdens de bezichtiging en het besluit om een bod uit te brengen.
- Buitenkant: Inspecteer de buitenkant van het huis zorgvuldig. Kijk naar de staat van het dak, de gevels, de ramen en deuren, kozijnen en andere constructieve onderdelen. Bekijk ook het voegwerk, vooral aan de kant waar weersinvloeden schade kunnen berokkenen zoals kapotte stenen of voegwerk wat loslaat.
- Binnenruimtes: Check ook de binnenruimtes voor eventuele tekenen van vochtproblemen, zoals verkleuring van de muren of verzakkingen in de vloer.
- Sfeer en uitstraling: Probeer de sfeer en de uitstraling van het huis te bepalen. Hoe voelt het om er te wonen? Zijn er voldoende ramen en lichtbronnen?
- Installaties: Let ook op de kwaliteit en de leeftijd van de installaties, zoals de verwarming, het elektriciteitsnetwerk en de waterleidingen.
- Locatie: Bedenk of de locatie voldoet aan je verwachtingen. Is er voldoende verkeer en parkeergelegenheid in de buurt? Zijn er winkels, scholen en andere voorzieningen binnen handbereik?
- Stel vragen: Overleg tijdens de bezichtiging met de makelaar of verkoper om eventuele vragen te stellen. Zij kunnen je meer informatie geven over het huis en de omgeving. Kunnen ze niet direct antwoord geven op al je vragen, laat ze dan de antwoorden opzoeken zodat je alsnog antwoord krijgt op je vragen.
- Maak foto's: Maak foto's of neem notities tijdens de bezichtiging, zodat je later nog eens terug kunt kijken en vergelijken. Niet elke ruimte wordt altijd goed visueel in beeld gebracht bij een presentatie. Maak ook foto's van de gebreken die je tegenkomt.
- Checklist: Maak gebruik van een checklist huis kopen zodat je tijdens de bezichtiging een handleiding hebt. Noteer daar je bevindingen op. Doe dit bij elke woning die je bekijkt zodat je later verschillende woningen kan vergelijken.
- Verduurzamen: Een duurzamer huis is nou eenmaal interessanter dan een huis met energielabel G. Laat dit meewegen in je beslissing en bereken (later) welke investeringen je eventueel moet doen bij een slecht geïsoleerd huis. Laat dit meewegen in je beslissing om een bod te doen. Vraag dus altijd naar het actuele energielabel.
Tot slot
Bedenk dat er na de bezichtiging nog veel meer stappen te zetten zijn, zoals het uitbrengen van een bod, het uitvoeren van een bouwkundige keuring, en het afsluiten van de hypotheek. Het is belangrijk om deze stappen zorgvuldig te doorlopen en je goed te laten begeleiden door een makelaar, een notaris of een hypotheekadviseur.