Huis Verkopen 2024: Verwachtingen en Trends
Bij het verkopen van je huis in 2024 is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de huidige trends en verwachtingen in de huizenmarkt. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2024 verder zullen stijgen met ongeveer 6% ten opzichte van 2023. Deze stijging is te wijten aan verbeterde leenmogelijkheden van kopers en een beperkt woningaanbod. Ondanks de lage werkloosheid en stijgende salarissen, die het mogelijk maken voor kopers om een hypotheek af te sluiten, blijft het aantal woningverkopen beperkt door de afnemende beschikbaarheid van woningen. Bron: Huizenmarkt
Bestaande woningen
Een andere factor die bijdraagt aan de stijgende huizenprijzen is de verwachting dat de prijzen van bestaande woningen tussen de 7% en 10% zullen stijgen in 2024. Dit is aanzienlijk hoger dan de verwachting van grootbanken, die een stijging tussen de 2,5% en 4,5% voorzien. Deze stijging is het resultaat van een toegenomen leencapaciteit van huishoudens, mede door stijgende inkomens en mogelijk dalende hypotheekrentes. Ook zullen nieuwe hypotheeknormen die vanaf 2024 gelden voor bepaalde huishoudens de mogelijkheid bieden om meer te lenen. Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Vraagprijs bij een huis verkopen
Voor de verkoop van je huis is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Een daarvan is het vaststellen van de juiste vraagprijs, hiervoor zijn verschillende mogelijkheden zoals het aanvragen van een waarderapport of de meest betrouwbare manier, het inschakelen van een taxateur of makelaar. Deze professionals kunnen, op basis van diverse factoren zoals locatie, grootte, indeling, en staat van het huis, een realistische vraagprijs adviseren.
LET OP: De waardering van een huis is geen wetenschap dus afgaan op 1 factor is nooit voldoende om een goed beeld te vormen wat jouw huis waard is.
Daarnaast is het regelen van een geldig energielabel voor je woning verplicht bij de verkoop. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is en kan invloed hebben op de waarde van je huis. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor woningen met een hoger energielabel. Het regelen van een energielabel gebeurt door een inspectie van een gecertificeerde energieadviseur, die kijkt naar isolatie, de installatie van cv-ketels, en de aanwezigheid van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen.
Tot slot
De huizenmarkt blijft een dynamisch veld, en de verwachtingen voor 2024 benadrukken het belang van goede voorbereiding en het nemen van de juiste stappen om je huis succesvol te verkopen. Met de juiste vraagprijs, een geldig energielabel, en eventueel de hulp van een makelaar, kun je je kansen op een succesvolle verkoop verhogen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.