Energielabel

ENERGIELABEL

"Als ik dat had geweten had, had ik boete voorkomen!"

Beste service

Beste service

Integere dienstverlening en persoonlijke benadering.
Snel geregeld

Snel geregeld

Binnen korte tijd contact om je wensen te bespreken.
Onafhankelijk

Onafhankelijk

Eerlijk, discreet en volledig onafhankelijk van derden.

Wanneer is een energielabel verplicht?

De afgelopen jaren zijn de regels flink aangescherpt en is er veel veranderd met betrekking tot het energielabel. In de meeste gevallen is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen, appartementen en gebouwen. Hier zijn echter ook een aantal uitzonderingen op bij bijzondere gebouwen. Kijk hieronder in welke categorie uw gebouw valt.


Gebouwen met verplicht energielabel

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van:

- Woningbouw, zoals woningen en appartementen.

- Utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, gebouwen voor gezondheidszorg en overheidsgebouwen.


Gebouwen waarvoor geen energielabel nodig is

Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

- Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.

- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, woonboot of woonwagen.

- (Agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen.

- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.

- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.

- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Bron RVO

Houd er rekening mee dat er een geldig energielabel aanwezig moet zijn wanneer je de woning online aanbiedt voor verkoop of verhuur. Er moet dus een geldig energielabel aanwezig zijn voordat je de woning op sites zoals Funda, Jaap of andere sites aanbiedt. Indien er geen geldig energielabel aanwezig is en je toch de woning online aanbiedt, kan er een boete  volgen.

Beter energielabel huis levert meer op!

Hogere opbrengst?

Levert een huis met een beter energielabel meer geld op bij verkoop?

Voor de meeste mensen is een energielabel pas van toepassing wanneer er verhuisplannen zijn. Maar een energielabel geeft je ook meer inzage in de energiezuinigheid van een huis.

Zo kan het investeren in duurzaamheid van de woning leiden tot een hogere opbrengst. De afgelopen periode is namelijk gebleken dat de interesse in woningen met een slecht energielabel veel minder is.

Heb je een woning met een "slecht" energielabel, dan kan het slim zijn om het huis voor de verkoop te isoleren en te verduurzamen.

Een slimme investering levert bij verkoop meer geld op.

Voorkom een boete en vraag hier het energielabel aan!

Vind hier alle informatie over het verplichte energielabel.

Meest gestelde vragen over het energielabel

Energielabel berekenen

Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen. De energieadviseur moet langskomen om de woning op te nemen en te inspecteren op energiezuinigheid. De energie inspecteur neemt zelf de woning op en berekent via speciale energie-software hoe energiezuinig jouw huis is en welke klasse energielabel daarbij hoort.

Energielabel opvragen

Via de website "zoek je energielabel" kun je het energielabel van je huidige of toekomstige huis raadplegen. Zo kun je zien of er reeds een energielabel is afgegeven en indien dit het geval is, in welke energieklasse jouw huis valt. 

Voorbeeld: Energielabel A/B/C enz: 

De woning (POSTCODE/HUISNUMMER) heeft een  energielabel A.
Dit label is geldig tot (DATUM).
Het energielabel laat op een eenvoudige manier zien hoe energiezuinig je woning is. Het label van deze woning is vóór 2021 geregistreerd. Voor deze labels geldt dat A het beste label is en G het slechtste. Sommige woningen hebben ook een energie-index: die is vastgesteld door een energie-adviseur en meet uitgebreider hoe zuinig je woning is.

Moet de energie inspecteur de woning bekijken?

Een bouwkundige keuring geeft je inzage in de gebreken van de woning. Denk hierbij aan de directe herstelkosten en kosten op termijn. Kies voor zekerheid en weet wat je koopt is ons motto. Daarnaast heeft de koper een onderzoeksplicht. Met een bouwkundig rapport in handen is in de meeste gevallen voldaan aan deze eis. Daarnaast is het fijn om direct helder te hebben welke gebreken direct hersteld moeten worden, en welke kosten daarbij horen. Ook de begroting om de te verwachten onderhoudskosten kan zo worden gemaakt. Met directe herstelkosten wordt binnen 1 jaar bedoeld en kosten op termijn binnen 1 en 5 jaar.

Hoe gaat de inspectie (opname) in z'n werk?

Na het invullen van uw gegevens wordt er een afspraak gemaakt voor opname van jouw woning. De inspecteur komt ter plaatste langs om de woning op te nemen. De inspectie duurt gemiddeld een uur afhankelijk van de grootte van de woning. Nadat de woning is opgenomen worden de bevindingen in de software verwerkt die de inspecteur gebruikt. Binnen enkele dagen ontvang je het energieprestatie certificaat met bijbehorende energielabel.

Hoe lang duurt een energielabel opname?

Gemiddeld duurt een opname voor een energielabel een uur. Bij grotere woningen kan het iets langer duren, en bij kleinere woningen iets korter.

Waar kijk de energie inspecteur naar?

De energie inspecteur kijkt onder andere naar de aanwezige isolatie, verwarming en ventilatie. Ook andere zaken die van invloed zijn op de energiezuinigheid zullen worden meegenomen in de beoordeling. de energie-expert kijkt onder andere naar de volgende kenmerken:
  • - Bouwjaar van je woning
  • - Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
  • - Soort glas
  • - Gevelisolatie of muurisolatie
  • - Dakisolatie
  • - Vloerisolatie
  • - Soort verwarming
  • - Soort warmwatervoorziening
  • - Ventilatiesysteem
  • - Zonnepanelen en zonneboiler

Sinds wanneer is een energielabel verplicht?

Per 1 januari 2021 zijn woningeigenaren verplicht om bij de verkoop of verhuur van hun woning een energielabel te presenteren. Deze energielabels moeten gemeten zijn aan de hand van de nieuwe norm die de Europese Unie heeft aangedragen. Dit betekent dat de energie inspecteur de woning zelf bekijkt en opneemt. Voor 2021 kon een eenvoudig een digitaal energielabel online aangevraagd worden waarbij energie adviseurs op afstand de aanvraag beoordeelden. De regelgeving is per 1 januari 2021 verscherpt.

Ik heb nog een "oud" energielabel, blijft die geldig?

Het "oude" energielabel wat online werd verstrekt blijft net zoals het nieuwe energielabel 10 jaar geldig. 

Ik heb m'n woning verduurzaamd, moet ik een nieuw energielabel aanvragen?

Indien er een geldig energielabel aanwezig is, is het niet verplicht om na het verduurzamen een nieuw energielabel aan te vragen. Toch kan het slim zijn om dit wel te doen. Immers de woning is energiezuiniger gemaakt en daardoor aantrekkelijker voor kopers. Op de online verkooppresentaties wordt de energielabel-klasse weergegeven. Een huis met energielabel A is voor kopers aantrekkelijker dan een huis met energielabel D. Op basis hiervan kun je samen met de makelaar hierin de juiste keuze maken.

Wanneer ontvang ik het energielabel/energie prestatie certificaat?

Je ontvangt het energielabel uiterlijk binnen enkele dagen nadat de energie-inspecteur de woning heeft opgenomen.

Moet ik documenten klaarleggen voor de opname?

Wanneer er (digitale) tekeningen of plattegronden aanwezig zijn ontvangt de inspecteur deze graag voorafgaand aan de opname. Let op: Stuur deze gegevens niet naar Geregeld24 maar rechtstreeks aan degene waarmee je een afspraak hebt gepland.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het energielabel is 10 jaar geldig.

Wat kost een energielabel voor uw huis?

Veel bedrijven die energie labels voor een huis opnemen rekenen een vast bedrag waarbij soms een toeslag geldt voor grotere woningen. Klik op de button “Direct regelen” en de prijs komt tevoorschijn.

Energielabel checken

Het energielabel komt vaak pas aan de orde wanneer je overweegt de woning te verkopen of te verhuren. Om de status van jouw energielabel op te vragen kun je de website "zoek je energielabel" raadplegen. Zo kun je direct zien of er reeds een energielabel is afgegeven en indien dit het geval is, in welke energieklasse jouw huis valt. Indien er geen energielabel is afgegeven kun je deze eenvoudig aanvragen via deze pagina waarna er contact wordt opgenomen om een afspraak te plannen.

Ik heb nog geen energielabel maar bied m'n woning online alvast aan, krijg ik dan een boete?

Voor het aanbieden van de woning voor verkoop of verhuur in commerciële advertenties is een energielabel verplicht. Indien er geen energielabel aanwezig is tijdens het aanbieden van de woning loop je de kans op een boete. Voorkom dat en vraag direct het energielabel aan wanneer je overweegt de woning online aan te bieden.

Bij advertenties voor verkoop en verhuur:

De ILT handhaaft bij het ontbreken van een geldig energielabel in (commerciële) advertenties voor verkoop en verhuur van woningen. De ILT beoordeelt meldingen van adverteren zonder geldig energielabel per geval. De hoogte van een boete verschilt tussen private- en rechtspersonen.

Krijg ik een boete als ik geen energielabel bij de woning heb?

Zolang je de woning niet verhuurt of verkoopt is er niets aan de hand en is een energielabel nog niet verplicht. Echter, wanneer je de woning aanbiedt voor verkoop of verhuur is een energielabel wel verplicht. Heb je bij verkoop of verhuur geen geldig energielabel? Dan kun je een boete krijgen. Bovenaan deze pagina kun je controleren of je verplicht bent een energielabel bij verkoop/verhuur aan te leveren. Er zijn namelijk een aantal uitzondering. Die staan bovenaan opgesomd.

Wie controleert de aanwezigheid van een energielabel?

De controle op aanwezigheid van een energielabel ligt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Eigenaren die geen energielabel hebben geregistreerd, lopen de kans op een boete of een last onder dwangsom.

Wanneer ontvang ik de factuur?

Na de opdrachtbevestiging met de bijzonderheden ontvang je de factuur achteraf.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Klik op de button “Direct regelen of Direct aanvragen” waarna de kosten zichtbaar worden. Na het aanvragen wordt binnen 24 uur een afspraak gepland voor de opname.

Geregeld24