Waarom een bouwkundige keuring bij huis kopen?
Een bouwkundige keuring kan een waardevolle keuze zijn voor iedereen die overweegt een huis te kopen. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze keuring inhoudt voordat je beslist of het voor jou de moeite waard is om in te investeren.
Technische inspectie van het huis
Een bouwkundige keuring is een technische inspectie van een huis. Het doel van de inspectie is om mogelijke bouwkundige gebreken te identificeren en te bepalen welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn, zowel op korte als op lange termijn. Hoewel een bouwkundige keuring geen garantie biedt dat er geen (verborgen) gebreken zijn, geeft het wel een goede indicatie van de algehele staat van het huis.
Bouwkundige keuring is visueel
Het proces van een bouwkundige keuring begint met een visuele inspectie van het huis. Dit omvat een beoordeling van alle zichtbare onderdelen van het huis, zoals de muren, vloeren, dak, ramen, deuren enzovoort. Er worden geen onderdelen van het huis afgebroken tijdens de inspectie, dus de inspecteur kan alleen visuele inspecties uitvoeren. Als de inspecteur vermoedt dat er een probleem is met een bepaald onderdeel van het huis, kan hij of zij adviseren om een specialist in te schakelen om het probleem verder te onderzoeken.
Moment van woning keuren
Een bouwkundige keuring kan op verschillende momenten plaatsvinden tijdens het koopproces. Sommige kopers kiezen ervoor om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat ze over de prijs van het huis onderhandelen, terwijl anderen dit pas doen nadat ze al een akkoord hebben bereikt met de verkopers. In veel gevallen wordt een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opgenomen in de koopovereenkomst.
Gedetailleerde lijst van gebreken
Een bouwkundig rapport is het resultaat van de inspectie en bevat een gedetailleerde lijst van alle gebreken en aanbevolen onderhoudswerkzaamheden. Het rapport kan de basis vormen voor een beslissing om wel of niet door te gaan met de aankoop van het huis. Als blijkt dat er aanzienlijke kosten moeten worden gemaakt om het huis in goede staat te krijgen, kan de koper beslissen om van de koop af te zien. Of als de koopovereenkomst al is getekend met een voorbehoud bouwkundige keuring, kan de koper de ontbindende voorwaarde in het koopcontract inroepen. In sommige gevallen kan het rapport ook worden gebruikt om opnieuw over de koopprijs te onderhandelen.
Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een bouwkundige keuring kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van het huis en de keurder die wordt ingeschakeld.
> Bekijk ook: Alles over bouwkundige keuring inclusief de kosten
Algehele staat in kaart gebracht
Een bouwkundige keuring kan dus een waardevolle investering zijn bij het kopen van een huis. Het kan helpen om potentiële problemen te identificeren en ervoor zorgen dat de koper volledig geïnformeerd is over de algehele staat van het huis. Hoewel het geen garantie biedt dat er geen gebreken zijn, is een bouwkundige keuring een nuttige investering voor iedereen die een huis wil kopen of verkopen. Als koper wil je natuurlijk weten welke gebreken er aan het huis zijn en of er onderhoud nodig is. Maar ook als verkoper kan een bouwkundige keuring helpen om eventuele gebreken vóór de verkoop op te lossen of om alvast een beeld te krijgen van de staat van het huis.
Goede indicator bouwkundige staat huis
De bouwkundige keuring geeft een goede indicatie van de staat van het huis en kan het onverwachte kosten en teleurstellingen voorkomen. Een bouwkundig rapport geeft een overzicht van de gebreken en de kosten die nodig zijn om deze te herstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je een weloverwogen beslissing kunt nemen..
Wat wordt er gekeurd tijdens een bouwkundige keuring?
Tijdens een bouwkundige keuring wordt het huis van top tot teen bekeken. De bouwkundige inspecteur gaat op zoek naar gebreken aan de binnen- en buitenkant van het huis en inspecteert onder andere de fundering, de gevels, het dak, de kozijnen, de vloeren en de installaties. Het gaat om een visuele inspectie, wat betekent dat de inspecteur geen sloopwerkzaamheden uitvoert en geen verborgen gebreken kan opsporen.
Opname van de woning
De bouwkundige inspecteur maakt tijdens de keuring aantekeningen en foto's van de gebreken en de staat van het huis. Aan de hand van deze bevindingen wordt er een rapport opgesteld, waarin de gebreken worden beschreven en er een kostenplaatje wordt gegeven voor het herstellen ervan. Het rapport wordt meestal binnen enkele dagen na de keuring opgeleverd.
Wanneer is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren?
Als je een huis gaat kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je de koopovereenkomst tekent. Zo weet je precies wat je koopt en wat de staat van het huis is. Als er veel gebreken aan het licht komen, kun je hier nog rekening mee houden in de onderhandelingen over de prijs. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kan ook een ontbindende voorwaarde zijn in de koopovereenkomst. Op basis van de uitslag van het bouwkundige rapport kun je wel of niet de koop ontbinden. In de praktijk volgt hieruit vaak een nieuwe onderhandeling.
Bouwkundige keuring bij huis verkopen
Maar ook als je je huis wilt verkopen, kan het verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo kun je eventuele gebreken oplossen voordat het huis in de verkoop gaat en kun je eventuele kopers laten zien dat je je huis goed hebt onderhouden. Ook kun je alvast een beeld krijgen van de staat van de woning. Vooral bij kluswoningen en woningen met achterstallig onderhoud is het raadzaam een bouwkundig rapport bij de presentatie mee te leveren. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.
Opstellen bouwkundig rapport
Nadat de inspecteur de keuring heeft uitgevoerd, zal hij of zij een bouwkundig rapport opstellen waarin de bevindingen van de keuring zijn opgenomen. Dit rapport wordt doorgaans binnen enkele dagen na de keuring opgeleverd. Het rapport geeft een duidelijk beeld van de staat van het huis en welke werkzaamheden op korte of lange termijn nodig zijn.
Onderdelen in het bouwkundig rapport
Het bouwkundig rapport bestaat meestal uit verschillende onderdelen, zoals de staat van de gevel, het dak, de kozijnen, het voegwerk, de vloeren, de leidingen, en de elektrische installatie. De inspecteur zal per onderdeel aangeven wat de bevindingen zijn en welke eventuele gebreken er zijn geconstateerd. Ook zal de inspecteur aangeven wat de kosten zijn om deze gebreken te herstellen. Het is belangrijk om te weten dat de kosten van de werkzaamheden in het rapport slechts een indicatie zijn en dat deze kosten hoger kunnen uitvallen afhankelijk van de specifieke situatie.
Bouwkundig rapport voor aankoop
Na het ontvangen van het bouwkundig rapport kun je als koper een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet kopen van het huis en tegen welke prijs. Als uit het rapport blijkt dat er veel werkzaamheden nodig zijn en de kosten hoog oplopen, dan kun je besluiten om af te zien van de koop of opnieuw te onderhandelen over de prijs. In sommige gevallen kun je ook in overleg met de verkoper afspreken dat bepaalde gebreken worden verholpen voordat de overdracht plaatsvindt.
Bouwkundig rapport en hypotheek
Naast het inzicht dat het bouwkundig rapport geeft over de staat van het huis, kan het rapport ook van pas komen bij het afsluiten van een hypotheek. Banken en hypotheekverstrekkers zijn vaak geïnteresseerd in het bouwkundig rapport, omdat het hen samen met het taxatierapport inzicht geeft in de waarde van het huis en de risico's die eraan verbonden zijn. Op basis van de rapporten kan de bank besluiten om een hypotheek te verstrekken en zo ja, tegen welke voorwaarden. Bij veel achterstallig onderhoud (10% of meer van de waarde) stellen de meeste banken een bouwkundig rapport verplicht bij aankoop. Ook zal de taxateur dit melden in het taxatierapport.
Tot slot
Al met al is een bouwkundige keuring dus een verstandige keuze als je een huis wilt kopen. Het biedt inzicht in de staat van het huis en welke werkzaamheden er nodig zijn. Hierdoor kun je als koper een weloverwogen beslissing nemen over de koop en de prijs. De kosten van de keuring zijn relatief laag in vergelijking met de kosten van eventuele verborgen gebreken die pas later aan het licht komen. Bovendien is het belangrijk wat je koopt en welke kosten daarbij horen. Niet alleen nu maar ook de verwachtingen voor de komende jaren.
> Vraag hier een erkende bouwkundige keuring aan