Hoe kun je het beste een gazon verzorgen?
Een mooi en gezond gazon is een sieraad voor elke tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat je gras groen en sterk blijft? Het onderhouden van een gazon vergt wat tijd en aandacht, maar het resultaat is dan ook zeker de moeite waard. In dit artikel geven we je een aantal tips om je gazon te verzorgen in elk seizoen.
Gazon verticuteren
Verticuteren is het verwijderen van mos, vilt en dood gras uit je gazon. Dit doe je met een speciale verticuteerhark of -machine die de bovenste laag van de grond losmaakt en belucht. Door te verticuteren verbeter je de water- en luchtdoorlatendheid van de bodem en stimuleer je de groei van nieuwe grassprieten.
Het beste moment om te verticuteren is in het voorjaar (maart-april) of in het najaar (september-oktober). Verticuteer niet als het te nat of te droog is, want dan beschadig je de graswortels. Verticuteer ook niet te diep of te vaak, want dan verzwak je het gazon.
Gazon inzaaien
Na het verticuteren kan het zijn dat er kale plekken zijn ontstaan in je gazon. Deze kun je opvullen door nieuwe graszaden te zaaien. Kies een geschikt grasmengsel voor jouw type gazon (siergazon, speelgazon, schaduwgazon, etc.) en strooi de zaden gelijkmatig over de kale plekken. Hark de zaden lichtjes in de grond en druk ze aan met een roller of een plank.
Zaai bij voorkeur op een bewolkte dag of in de avond om uitdroging te voorkomen. Houd de grond vochtig tot de zaden ontkiemen (na ongeveer twee weken). Maai het nieuwe gras pas als het minstens 10 cm hoog is.
Kalk strooien
Kalk is een belangrijke stof voor het behoud van een goede zuurgraad (pH) van de bodem. Een te zure bodem belemmert de opname van voedingsstoffen door het gras en bevordert de groei van mos. Door kalk te strooien verhoog je de pH-waarde van de bodem en verbeter je de bodemstructuur.
Het beste moment om kalk te strooien is in het najaar (november-december) of in het vroege voorjaar (februari-maart). Gebruik een speciale kalkstrooier of verdeel de kalk met de hand over het gazon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Strooi geen kalk als er vorst of sneeuw wordt verwacht.
Gazon bemesten
Bemesten is het toevoegen van extra voedingsstoffen aan het gazon om het gras gezond en sterk te houden. Door regelmatig te bemesten stimuleer je ook de groene kleur en weerstand van het gras tegen droogte, hitte en ziektes.
Het beste moment om te bemesten is in het voorjaar (april-mei), in de zomer (juni-juli) en in het najaar (augustus-september). Gebruik een speciale meststrooier of verdeel de mest met de hand over het gazon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Strooi geen mest als het regent of als er vorst wordt verwacht.
Gazon maaien
Maaien is misschien wel de meest bekende vorm van gazon-verzorging. Door regelmatig te maaien houd je het gras kort, dicht en egaal. Hierbij nog een aantal tips voor een stralend en gezond gazon.
Tip 1: Maai het gras als het droog is
Het is beter om je gras te maaien als het droog is dan als het nat of vochtig is. Nat gras kan namelijk de grasmaaier verstoppen door aan elkaar plakkende grassprietjes. Bovendien wordt nat gras minder netjes gemaaid en kan het leiden tot ziektes of schimmels in je gazon.
Tip 2: Maai alleen met scherpe messen
Een bot mes scheurt het gras en snijdt het niet recht, waardoor de grassprietjes aan de bovenkant verdrogen en geel kleuren. Dit geeft je gazon een onverzorgd uiterlijk en maakt het vatbaarder voor onkruid en mos. Zorg er dus voor dat je de messen van je grasmaaier regelmatig controleert en slijpt of vervangt indien nodig.
Tip 3: Kies de juiste maaihoogte
De ideale maaihoogte hangt af van verschillende factoren, zoals het type gras, de standplaats van je gazon, het seizoen en het gebruik van je gazon. Over het algemeen kun je jouw gazon tussen de 2,5 en 4 cm hoog maaien. Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, maai het dan wat langer, 4 tot 5 cm. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan 7 cm hoog.
Tip 4: Volg de regel van 1/3
Een goede vuistregel om te bepalen wanneer en hoeveel je moet maaien is de regel van een derde. Dit houdt in dat je nooit meer dan een derde van de lengte van het gras afmaait per keer. Zo voorkom je dat je het gras te kort maait, wat stress kan veroorzaken voor de planten. Als je te lang hebt gewacht met maaien, kun je beter meerdere keren achter elkaar maaien met telkens een paar dagen ertussen.
Tip 5: Maai minstens één keer per week
In het groeiseizoen (van april tot oktober) moet je jouw gazon minstens één keer per week maaien om het mooi en gezond te houden. Regelmatig maaien stimuleert namelijk de groei van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat je gazon dichter wordt. Zo krijgt onkruid minder kans om zich te vestigen in je gazon.
Tip 6: Maai minder bij droogte, schaduw en in de herfst
Er zijn situaties waarin je jouw gazon minder vaak of minder kort moet maaien dan normaal. Bijvoorbeeld bij langdurige droogte of hitte kun je beter wat minder vaak of wat hoger maaien om verdamping te beperken en verbranding te voorkomen . Ook als jouw gazon veel in de schaduw ligt kun je beter wat hoger maaien om meer fotosynthese mogelijk te maken. In de herfst kun je ook wat minder vaak of wat hoger maaien omdat de groei van het gras dan afneemt.
Tot slot
We hopen dat deze tips je hebben geholpen om meer inzicht te krijgen in hoe je jouw gazon op een professionele manier kunt maaien. Met een beetje zorg en aandacht is dat prima te doen. Deze tips kun je ook gebruiken bij een huis verkopen wanneer je de woning en de tuin verkoopklaar wilt maken.
> Bekijk ook: Hoe de tuin klaar maken voor de verkoop van je huis