Hoe energielabel aanpassen na installatie zonnepanelen?

Ook wanneer ik woningen taxeer kom ik het steeds vaker tegen. Het energielabel is niet meer up to date en geeft geen juiste voorstelling van de actuele situatie weer. Maar het goede nieuws is, daar kun je iets aan doen.

>> Direct een energielabel aanvragen

Waarom is het aanpassen van het energielabel belangrijk?

Het aanpassen van het energielabel na de installatie van zonnepanelen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de juiste energieprestaties van de woning worden weergegeven. Zonnepanelen hebben namelijk een significante invloed op de energiezuinigheid en daarmee ook op het energielabel van een woning.

Wat is een energielabel?

Voor degene die niet weet wat een energielabel is hierbij nog even een korte uitleg. Een energielabel wordt digitaal (of fysiek) afgegeven en geeft inzicht in de energetische prestaties van een gebouw of woning. Het label varieert van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie-onzuinig. Een hoger label (bijvoorbeeld A) betekent lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

Invloed van zonnepanelen op het energielabel

Zonnepanelen zijn een duurzame bron van elektriciteit die bijdragen aan een lager energieverbruik. Door de installatie van zonnepanelen wordt er groene stroom opgewekt, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Dit heeft directe gevolgen voor het energieverbruik en dus ook voor het energielabel.

Hoe beïnvloeden zonnepanelen het energielabel?

Het aanpassen van het energielabel na installatie van zonnepanelen is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de verbeterde energetische prestaties van de woning worden erkend. Zonder aanpassing van het energielabel blijft de woning mogelijk ondergewaardeerd in termen van energiezuinigheid.

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie en verwarmingssystemen. Met zonnepanelen wordt er echter ook elektriciteit op duurzame wijze opgewekt, wat een positieve invloed heeft op het energielabel. Denk eraan dat bijvoorbeeld 12 zonnepanelen op een tussenwoning meer invloed heeft dan 12 zonnepanelen op een vrijstaande woning. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de totale oppervlakte van de zonnepanelen in verhouding tot de grootte van je huis.

Voordelen van het aanpassen van het energielabel

Het aanpassen van het energielabel na installatie van zonnepanelen biedt diverse voordelen:

  1. Energiebesparing: Het juiste energielabel laat zien dat de woning efficiënter omgaat met energie, wat resulteert in lagere energiekosten. Dit is geen voordeel wat betreft het energielabel maar besparing op energiekosten. Toch wil ik het hier even noemen voordat we naar 2 gaan.
  2. Verhoogde waarde: Een hoger energielabel kan de waarde van de woning verhogen aangezien potentiële kopers geïnteresseerd zijn in energiezuinige woningen. Ik heb hier bewust "kan" neergezet, maar in de praktijk zijn mensen nou eenmaal meer geïnteresseerd in duurzamere woningen. Dat zie je vaak terug in het aantal biedingen en de hoogte van de geboden bedragen.
  3. Milieuvriendelijkheid: Door groene stroom op te wekken met zonnepanelen draagt men bij aan een duurzamere leefomgeving en vermindering van CO2-uitstoot. Hier is natuurlijk van alles over te zeggen in verband met allerlei regelgeving en zelfs het tijdelijk uitschakelen van de zonnepanelen in verband met een overbelast stroomnet.

Nadelen van het aanpassen van het energielabel

Zijn er dan ook nog nadelen aan het aanpassen van het energielabel na installatie van zonnepanelen? Ja, een nieuw energielabel kost geld en heeft in mijn ogen alleen zin bij een huis verkopen (denk aan hogere opbrengst) of het taxeren voor bijvoorbeeld het oversluiten van de hypotheek.

Het proces van het aanpassen van het energielabel

Het aanpassen van het energielabel na installatie van zonnepanelen kan eenvoudig worden gedaan via erkende adviseurs of gecertificeerde bureaus die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van nieuwe labels. Deze professionals evalueren de verbeterde energetische prestaties van de woning en stellen een nieuw energielabel op.

>> Meer informatie oevr het energielabel aanvragen

Conclusie

Het aanpassen van het energielabel na installatie van zonnepanelen is cruciaal om de verbeterde energetische prestaties van de woning te erkennen. Het juiste energielabel laat zien dat de woning efficiënter omgaat met energie, verhoogt de waarde ervan en draagt bij aan een duurzamere leefomgeving. Door dit proces te volgen, kan men optimaal profiteren van de voordelen die zonnepanelen bieden op het gebied van energiezuinigheid.

Misschien ook interessant