Woningwaarde Bepalen bij Aankoop Nieuw Huis
Ben je van plan een nieuw huis te kopen? Dan is het belangrijk om de waarde van de woning goed te kunnen bepalen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. In dit artikel leg ik je uit hoe je op een professionele manier de woningwaarde kunt bepalen, zodat je met vertrouwen de juiste beslissing kunt nemen.
Waarom is het bepalen van de woningwaarde belangrijk?
Bij het kopen van een nieuw huis is het essentieel om te weten wat de waarde ervan is. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste wil je natuurlijk niet te veel betalen voor een woning. Door de woningwaarde nauwkeurig te bepalen, kun je onderhandelen over een eerlijke prijs, of een beter bod doen bij een inschrijving. Let er wel op dat de waarde van de woning nog niets zegt over het bod wat je wilt doen. Daar zit veel meer achter.
Daarnaast is het bepalen van de woningwaarde belangrijk voor het verkrijgen van een hypotheek. Hiervoor wordt een taxateur ingeschakeld of wordt er een desktoptaxatie uitgevoerd. Banken en geldverstrekkers baseren hun beslissing mede op de waarde van het huis. Tot slot kan het ook handig zijn om de waarde van je huidige woning te kennen, als je deze wilt verkopen.
De verschillende methodes om de woningwaarde te bepalen
Er zijn verschillende methodes om de woningwaarde te bepalen. Het is belangrijk om te weten dat geen enkele methode perfect is en dat het altijd goed is om meerdere methodes te gebruiken voor een zo nauwkeurig mogelijke schatting. Daarnaast is waarde een subjectief begrip en moet je zien als een onderbouwde schatting. Hieronder bespreek ik een aantal veelgebruikte methodes:
Methode 1: Vergelijkingsmethode
Bij de vergelijkingsmethode kijk je naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Deze methode is gebaseerd op het principe dat vergelijkbare woningen in eenzelfde omgeving vaak een vergelijkbare waarde hebben. Je kunt hierbij kijken naar recente verkopen, maar het kan ook waardevol zijn om langer terug te kijken. Zo krijg je een beter beeld van de ontwikkeling van de woningprijzen in de buurt. Het is belangrijk de woningen te indexeren naar nu. Hierin neem je de prijsstijgingen of -dalingen mee in je waardering.
Methode 2: WOZ-waarde
Een andere methode om de woningwaarde te bepalen is door te kijken naar de WOZ-waarde. Deze waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en is gebaseerd op een taxatie van de woning. De WOZ-waarde wijkt in mijn ogen teveel af van de werkelijke waarde. Wanneer je inzicht hebt in deze afwijking kan de WOZ-waarde als ondersteuning worden gebruikt. Stel je voor dat de WOZ-waarde 366.000 euro is en je weet dat deze waarde gemiddeld 10% lager is dan de gemiddelde koopsom voor het huis wat juist wilt waarderen. Dan weet je dat bij 1 van de gebruikte methodes de waarde iets boven de 4 ton ligt.
Methode 3: Taxatierapport
Een taxatierapport wordt opgesteld door een erkende taxateur en is een officiƫle schatting van de woningwaarde. Een taxateur kijkt naar verschillende factoren, zoals de locatie, het type woning, de staat van onderhoud en eventuele extra voorzieningen. Het laten opstellen van een taxatierapport kost geld, maar kan wel een nauwkeurigere schatting opleveren dan andere methodes. Tevens kijkt de taxateur tegenwoordig naar energiebesparende maatregelen en vult hij of zij een bouwkundige opnamestaat in. Ook verbeterpunten worden in het taxatierapport vermeld.
Methode 4: Online waardebepaling
Tegenwoordig zijn er ook veel online tools beschikbaar waarmee je een indicatie kunt krijgen van de woningwaarde. Deze tools maken gebruik van algoritmes die kijken naar verschillende factoren, zoals de buurt, het bouwjaar, de oppervlakte en eventuele verbouwingen. Hoewel ze geen exacte waarde kunnen geven, kunnen ze wel een idee geven van wat je kunt verwachten. Hierin zijn overigens de verschillen groot en het werkt het beste wanneer je de waarde van een standaard huis in een bepaalde wijk wilt weten.
Bijvoorbeeld in een wijk zijn recent verschillende woningen van 120 m2 woonoppervlakte met een gemiddeld perceel van 150 m2 verkocht. Des te meer vergelijkbare transacties, hoe beter de waardering. Hierin komen allerlei vergelijkingen naar voor zoals ook luxe, tuinligging, aanbouw en uitzicht. Dus let erop dat je geen appels met peren vergelijkt en je door de buurt rijdt wanneer je het lijstje met vergelijkbare verkochte woningen hebt gemaakt.
Conclusie
Het bepalen van de woningwaarde bij de aankoop van een nieuw huis is een belangrijke stap. Door gebruik te maken van verschillende methodes kun je een zo nauwkeurig mogelijke schatting maken. Het vergelijken van vergelijkbare woningen, kijken naar de WOZ-waarde, het opstellen van een taxatierapport en het gebruiken van online tools zijn allemaal waardevolle manieren om de woningwaarde te bepalen. Zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent. Speciaal voor woningzoekers is er de aankoopcursus 'De Sleutel Tot Je Droomhuis' van Nieuwetijdsmakelaar. Hierin komt tevens een module voor over de waardering van de woning die je op het oog hebt voordat je een bod doet. Een aanrader!