Standaard een bouwkundig voorbehoud in een koopcontract? De voor- en nadelen!
Ben jij van plan om een huis te kopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bepaalde voorwaarden en clausules in het koopcontract. Een van deze voorwaarden is het bouwkundig voorbehoud. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp, zodat jij goed geïnformeerd bent bij het sluiten van jouw koopcontract.
Wat is een bouwkundig voorbehoud?
Het bouwkundig voorbehoud is een clausule in het koopcontract waarin wordt bepaald dat de koper het recht heeft om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren voordat de koop definitief wordt, of tot een bepaalde datum te kunnen kunnen ontbinden wanneer de herstelkosten boven een afgesproken bedrag uitkomen. Deze inspectie heeft tot doel eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen. Op basis van de resultaten van deze inspectie kan de koper besluiten om de koop al dan niet door te laten gaan of om aanvullende afspraken te maken met betrekking tot eventuele herstelwerkzaamheden.
In de praktijk is het slim om de bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat de handtekening is gezet, of voordat de wettelijke bedenktijd is verstreken. Vanwege de druk van andere kopers worden er beslissingen genomen die onder "normale" omstandigheden niet worden gedaan. Laat je dan ook niet ongewild onder druk zetten en houd het hoofd koel.
Voordelen van een bouwkundig voorbehoud
Het bouwkundig voorbehoud biedt verschillende voordelen voor de koper. Ten eerste krijgt de koper de mogelijkheid om een grondige inspectie van het pand uit te laten voeren voordat de koop definitief wordt. Dit geeft de koper gemoedsrust, wetende dat eventuele verborgen gebreken aan het licht zullen komen voordat de koopovereenkomst definitief is.
Daarnaast kan het bouwkundig voorbehoud de koper extra onderhandelingsruimte bieden. Als er tijdens de inspectie ernstige gebreken worden ontdekt, kan de koper op basis hiervan een lagere prijs bedingen of aanvullende afspraken maken met betrekking tot eventuele herstelwerkzaamheden. Dit stelt de koper in staat om kosten te besparen en ervoor te zorgen dat het pand voldoet aan zijn verwachtingen.
Nadelen van een bouwkundig voorbehoud
Hoewel het bouwkundig voorbehoud voor de koper veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan het proces van de bouwkundige inspectie tijd in beslag nemen. Dit kan leiden tot vertragingen in het koopproces. Ook kan het zijn dat de koper kosten moet maken voor de inschakeling van een bouwkundige expert.
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het bouwkundig voorbehoud geen garantie biedt tegen alle mogelijke gebreken. Het is mogelijk dat bepaalde gebreken niet worden ontdekt tijdens de inspectie of dat er in de toekomst nieuwe gebreken ontstaan. Het bouwkundig voorbehoud biedt dus geen volledige zekerheid.
Indien de herstelkosten hoger uitvallen en de verkoper geen water bij de wijn wil doen gaat de koop niet door. In de praktijk sluiten partijen vaak alsnog een deal, maar dit gaat vaak niet zonder slag of stoot. Vooral wanneer er meerdere bieders op de reservebank zitten kan de koper voor een lastige keuze worden gesteld.
Is standaard een bouwkundig voorbehoud op laten nemen in de koopovereenkomst een goed idee?
Wettelijk gezien lijkt me dit een uitstekend idee omdat hiermee het speelveld voor alle onderhandelaars en bieders gelijk wordt. Tegenwoordig wordt er steeds vaker afgezien van een bouwkundige keuring om het voor de verkoper interessanter te maken. Dat geldt overigens ook voor het financieringsvoorbehoud waar de overheid eigenlijk ook een halt toe zou moeten roepen, maar zover is het nog niet. Wel doet het biedcertificaat steeds meer intrede in de makelaardij bij een huis kopen.
Conclusie
Een bouwkundig voorbehoud kan voor jou als koper van een huis vele voordelen bieden. Het geeft je de mogelijkheid om een grondige inspectie uit te laten voeren en biedt soms extra onderhandelingsruimte wanneer de kosten tegenvallen. Echter, houd er rekening mee dat het proces vertragingen kan veroorzaken en dat het geen 100% garantie biedt tegen alle mogelijke gebreken. Toch sta je met een bouwkundige keuring een stuk sterker en kun je goed voorbereid een beslissing nemen om de koop wel of niet door te laten gaan.