Samen een huis kopen: Waar moet je aan denken?
Een huis kopen is een leuke bezigheid vooral als het uiteindelijk lukt je droomhuis te vinden. Maar voordat je samen de handtekeningen op de koopovereenkomst zet is het slim om over "later" na te denken. Veel kopers kiezen ervoor om de zaken goed te regelen via de notaris en dat is terecht het enige juiste advies.
Dramatische gevolgen
Er zijn diverse opties beschikbaar, kies degene die het beste bij jou past. Het is natuurlijk fantastisch om samen een huis te kopen en mooie toekomstplannen te maken, maar als je de aankoop niet goed bij de notaris vastlegt, kan dit dramatische gevolgen hebben. Ik heb het te vaak meegemaakt dat bij een scheiding of overlijden er allerlei externe problemen optreden die je had kunnen voorkomen.
Wanneer je niets vastlegt
Als er niets wordt vastgelegd, krijgt de ander bij overlijden van de partner niets. De helft van de woning is voor jou, maar de andere helft wordt door vererving toebedeeld aan de erfgenamen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen om je te laten blijven wonen, maar dit is voor hen niet gunstig in termen van belastingen. Sterker nog, het kost hen alleen maar geld, omdat de belastingdienst dit beschouwt als een schenking.
Samen een huis kopen en trouwen
Door te trouwen worden veel zaken automatisch vastgelegd, maar laten we eerlijk zijn, je trouwt niet alleen om praktische redenen, toch? Sinds 1 januari 2018 zijn de regels veranderd en valt het vermogen niet automatisch in de gezamenlijke boedel. Het vermogen dat vóór het trouwen is opgebouwd, blijft privé. Je kunt hiervan afwijken door van tevoren aan te geven dat je alle vermogen in het huwelijk inbrengt. Vaak hebben mensen op oudere leeftijd al een vermogen opgebouwd, dus denk goed na over hoe je dit wilt regelen en wat de gevolgen zijn bij overlijden.
Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is gelijkgesteld aan het huwelijk wat betreft rechten en plichten. Dit is een beetje het "nieuwe" trouwen geworden. Een geregistreerd partnerschap kan ook de voorloper zijn van het échte trouwen. Vooral wanneer er een kind op komst is worden zaken vaak anders geregeld.
Samenlevingscontract
Wanneer je samen een huis koopt is er nog de optie om een samenlevingscontract op te laten stellen door de notaris. Dit kan helpen om duidelijke afspraken te maken over het eigendom van het huis. Zo kan er worden vastgelegd dat beide partners voor een gelijk deel eigenaar zijn van het huis, of dat de een meer eigenaar is dan de ander, bijvoorbeeld omdat deze meer heeft bijgedragen aan de aankoopkosten. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over wie welke kosten betaalt, zoals de hypotheek, belastingen en verzekeringen.
Het opstellen van een samenlevingscontract kan nuttig zijn om onduidelijkheden en conflicten in de toekomst te voorkomen. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken en vast te leggen voordat er samen een huis wordt gekocht. De notaris kan hierin het beste adviseren..
Tot slot
Maak een keuze die bij jullie past, zoals trouwen (al dan niet in gemeenschap van goederen), een samenlevingscontract opstellen of geregistreerde partners worden. Voorkomen is beter dan genezen en als het misgaat, staat alles goed op papier. Denk ook aan het opstellen van een testament, waarin je specifiek kunt aangeven welke zaken aan wie toekomen als je komt te overlijden. Dit is misschien geen leuk onderwerp, maar wel noodzakelijk om over na te denken.
> Meer over (samen) een huis kopen