Bescherm je tuin tegen de extreme hitte
De afgelopen jaren is het steeds vaker extreem warm in Nederland. Temperaturen van ver boven de 30 graden Celsius zijn geen uitzondering meer. Deze extreme hitte heeft niet alleen invloed op onszelf, maar ook op onze tuinen. Het is dan ook belangrijk om manieren te vinden om onze tuinen te beschermen tegen de hitte, zodat we er nog steeds van kunnen genieten en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan het verminderen van de hitte in onze omgeving. In dit artikel zullen we een aantal tips delen om je tuin te beschermen tegen de extreme hitte.
Bescherm de planten
Houd bij het planten van nieuwe planten rekening met het soort planten dat in de tuin wordt gezet. Planten die niet goed tegen de hele dag felle zon kunnen, zijn misschien wel mooi, maar niet geschikt voor in de tuin. Kies op de meest zonnige plekken voor planten met grijs blad, zoals lavendel of rozemarijn. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar ruiken ook nog eens lekker. Van lavendel in de tuin worden ook hommels en vlinders heel blij. Kies ook voor planten met langere wortels. Deze drogen minder snel uit wanneer het gedurende een langere periode niet regent. Voorzie de grond ook van houtsnippers of ander organisch materiaal, omdat dit de grond langer vochtig houdt.
Door slimme beplanting te kiezen kan de tuin beter bestand zijn tegen de hitte. Kies bijvoorbeeld voor planten die van nature goed gedijen in warme en droge omstandigheden. Denk hierbij ook aan vetplanten, cactussen en succulenten. Deze planten hebben vaak dikke bladeren en wortels die water opslaan, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte en extreme hitte. Ook kunnen deze planten dienen als bodembedekker om de grond koel te houden en vocht vast te houden.
Kies voor een waterefficiënte tuin
Bij het ontwerpen van een tuin is het belangrijk om na te denken over waterefficiëntie. Door te kiezen voor planten en bomen die van nature voorkomen in de regio en voor soorten die weinig water nodig hebben, kun je het waterverbruik van de tuin verminderen. Een waterefficiënte tuin kan bijvoorbeeld worden ontworpen met planten die weinig water nodig hebben, zoals vetplanten en cactussen. Ook kun je kiezen voor planten die goed tegen droogte kunnen en minder snel uitdrogen, zoals lavendel, salie en tijm.
Denk aan slimme technologieën
Daarnaast kun je bij het aanleggen van een nieuwe tuin ook denken aan slimme technologieën en hulpmiddelen die kunnen helpen om water te besparen. Denk hierbij aan het gebruik van druppelbevloeiing of aan een automatisch irrigatiesysteem dat de planten en bomen van water voorziet op het moment dat ze het nodig hebben. Door deze technologieën in te zetten, kun je de hoeveelheid water die nodig is voor het onderhouden van de tuin verminderen.
Vernevel water voor een koelere tuin
Het vernevelen van water kan helpen om de tuin koeler te maken. Dit kan worden gedaan met behulp van een sproeier of een tuinslang met een sproeikop. Door water te vernevelen wordt de luchtvochtigheid verhoogd, waardoor het koeler aanvoelt. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er niet te veel water wordt gebruikt, om schade aan planten te voorkomen.
Voeg een vijver toe
Een vijver kan niet alleen zorgen voor een mooie uitstraling van de tuin, maar kan ook helpen om de tuin koeler te maken. Water heeft namelijk een verkoelend effect en kan de temperatuur in de tuin verlagen. Ook kan een vijver helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, waardoor het koeler aanvoelt. Een vijver kan bovendien dienen als wateropvang en -afvoer, waardoor overstromingen worden voorkomen.
Gebruik een zonnescherm of luifel
Een andere manier om de temperatuur in de tuin te verlagen, is door te kiezen voor een zonnescherm of luifel. Deze bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar kunnen ook bijdragen aan de vermindering van de warmte in de tuin. Door een zonnescherm of luifel te gebruiken, creëer je een aangename schaduwplek waar je kunt genieten van de tuin zonder last te hebben van de hitte.
Er zijn verschillende soorten zonneschermen en luifels verkrijgbaar, van simpele parasols tot uitgebreide systemen die je kunt bedienen met een afstandsbediening. Kies voor een zonnescherm of luifel die past bij de stijl van de tuin en die voldoende bescherming biedt tegen de zon.
Kies voor wateropvang en -afvoer
In geval van hevige regenval kan er overstroming optreden en kan de tuin flinke waterschade oplopen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende wateropvang en -afvoer aanwezig is in de tuin. Wateropvang kan worden gedaan door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen, zodat regenwater kan worden opgevangen en later kan worden gebruikt om de planten water te geven. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende afvoer is om te voorkomen dat water blijft staan en schade aanricht. Een goed ontworpen afvoersysteem kan ervoor zorgen dat regenwater snel en efficiënt wordt afgevoerd en voorkomt schade.
Zorg voor meer groen in de tuin
Tegels hebben de neiging om van de tuin een sauna te maken. De warmte blijft in de tegels zitten en wordt weer uitgestraald. Hierdoor komt de warmte van boven én van beneden. Door te kiezen voor meer groen in de tuin, kun je de temperatuur in de tuin enkele graden naar beneden brengen. Groen in de vorm van bomen zorgt ook nog eens voor een fijne schaduwplek, waar het tot wel 10 graden koeler kan zijn dan in de volle zon.
Plant dakbomen
Een groene schaduwplek creëer je bijvoorbeeld door dakbomen te planten. Dakbomen zijn bomen waarvan de takken in een parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Een mooi groen alternatief voor de ouderwetse parasol. Een dakboom kan van verschillende bomen gemaakt worden, waarbij de dakplataan de bekendste is. Het is belangrijk om vooraf te bedenken waar je de dakbomen plant, zodat je optimaal kunt genieten van de schaduwplek.
Gebruik geen of minder (donkere) tegels
Bij het aanleggen van een tuin wordt vaak vooral gekeken naar het uiterlijk van de tuin, terwijl de praktische invulling nog wel eens overgeslagen wordt. Een trend in tuinontwerp is momenteel het gebruik van donkere tegels, zoals antraciet of zwart. Deze tegels worden tijdens extreme hitte echter heel erg warm, waardoor het bijna onmogelijk wordt om op blote voeten door de tuin te lopen. Het is daarom beter om te kiezen voor groen maar als je toch tegels in de tuin wilt leggen kies dan voor lichte tegels. Deze kun je mooi combineren met gras en planten.
Maak gebruik van natuurlijke ventilatie
Je kunt ook gebruik maken van natuurlijke ventilatie om de temperatuur in de tuin te verlagen. Door bijvoorbeeld een waterpartij of fontein aan te leggen, creëer je niet alleen een mooie blikvanger in de tuin, maar ook een natuurlijke manier van ventilatie. Door het bewegende water ontstaat er een verkoelende bries die zorgt voor verkoeling in de tuin.
Daarnaast kun je ook gebruik maken van beplanting die bijdraagt aan de ventilatie in de tuin. Zo kunnen bijvoorbeeld klimplanten en struiken ervoor zorgen dat er meer lucht door de tuin stroomt en dat de temperatuur daalt. Door slim gebruik te maken van beplanting en waterpartijen kun je dus op een natuurlijke manier zorgen voor verkoeling in de tuin.
Tot slot
De extreme hitte in Nederland heeft niet alleen invloed op onszelf, maar ook op onze tuinen. Het is belangrijk om manieren te vinden om onze tuinen te beschermen tegen de hitte, zodat we er nog steeds van kunnen genieten en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan het verminderen van de hitte in onze omgeving. Door slimme beplanting te kiezen, zoveel mogelijk (donkere) tegels te vermijden, te denken aan waterefficiëntie, slimme technologieën te gebruiken, water te vernevelen, een vijver toe te voegen en een zonnescherm of luifel te gebruiken, kunnen we onze tuinen beschermen tegen de extreme hitte.
> Bekijk ook: De verschillende tuinstijlen op een rij