De Nederlandse maker van de zonnepaneelauto Lightyear 0, Lightyear BV, is failliet verklaard. De autofabrikant uit Helmond had al eerder uitstel van betaling aangevraagd, maar omdat er geen geld meer was om het personeel te betalen, is het faillissement uiteindelijk uitgesproken. De ruim 600 werknemers zullen worden ontslagen en zullen worden bijgestaan door het UWV.
Lightyear
Het bedrijf had eind vorig jaar nog reden tot vreugde, toen het met geld van investeerders als Invest NL, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en SHV een personenauto had gebouwd die deels op zelfopgewekte zonnestroom reed. De productie van de Lightyear begon in november, met een prijskaartje van 250.000 euro.
Extra investeringen
Echter, achter de schermen was de financiële situatie van het bedrijf wankel. In het jaarverslag dat het in oktober bij de Kamer van Koophandel deponeerde, schreef het bedrijf dat extra investeerders nodig waren. Ook bleek uit het verslag dat klanten zoals het ministerie van Defensie zich terugtrokken. Een Defensiewoordvoerder liet weten dat er een bestelling was geweest van één auto om "meer kennis op te doen over dit soort aandrijving", maar dat het ministerie uiteindelijk besloot dat het een te grote investering was "voor alleen de data". Het koopcontract werd ontbonden in 2021.
Stoppen van de productie
Begin deze week besloot het bedrijf de productie te stoppen en de aandacht en geld te richten op de ontwikkeling van het nieuwe model, de Lightyear 2. Dit model was bedoeld als consumentenmodel, met een verkoopsprijs van ongeveer 40.000 euro. Eerder deze maand had Lightyear nog aangekondigd een bestelling te hebben ontvangen van 10.000 exemplaren van leasebedrijf Arval, maar of deze bestelling ooit zal worden geleverd, is nu onzeker. Ook het voortbestaan van de Lightyear 2 is nu onzeker.
Doorstart
De curator, Reinoud van Oeijen, is in gesprek met investeerders om te kijken of het bedrijf een doorstart kan maken. "Er melden zich partijen die zeggen serieus te zijn. Het is aan mij het kaf van het koren te scheiden", aldus Van Oeijen. "Er is snelheid geboden om dit mooie concept toch te kunnen voortzetten."
Bron: NOS