Wat is Zen Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/05/2023
3 min
0

Wat is Zen Yoga?

02/05/2023
3 min
0

Zen Yoga is een combinatie van twee oude praktijken: yoga en zenmeditatie. Deze vorm van yoga richt zich op het creëren van een diepere verbinding tussen lichaam en geest door middel van asana's (yogahoudingen), ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness.

> Bekijk Yogalessen Online

Oorsprong van Zen Yoga

Zen Yoga is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw toen de Amerikaanse yogaleraar en zenmeester Roshi Joan Halifax de twee praktijken samenbracht. Ze wilde de voordelen van beide praktijken combineren om haar studenten te helpen om meer in balans te komen en een diepere verbinding met zichzelf te maken.

Asana's bij Zen Yoga

De asana's bij Zen Yoga zijn vergelijkbaar met die van andere vormen van yoga, maar ze worden vaak langzamer en meer meditatief uitgevoerd. De nadruk ligt op het ervaren van de sensaties in het lichaam en het bewust worden van de ademhaling.

Enkele voorbeelden van asana's die vaak bij Zen Yoga worden gebruikt zijn:

  • Zittende houdingen, zoals de lotushouding (Padmasana) of de diamantzithouding (Vajrasana), die helpen om een stabiele basis te creëren en de geest te kalmeren.
  • Staande houdingen, zoals de bergpose (Tadasana) of de krijgerhouding (Virabhadrasana), die helpen om kracht en stabiliteit te ontwikkelen.
  • Balanshoudingen, zoals de boomhouding (Vrikshasana) of de kraanhouding (Bakasana), die helpen om de concentratie te verbeteren en het evenwicht te bewaren.
  • Omgekeerde houdingen, zoals de schouderstand (Sarvangasana) of de hoofdstand (Sirsasana), die helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en het zenuwstelsel te kalmeren.

Ademhaling bij Zen Yoga

De ademhalingsoefeningen bij Zen Yoga zijn gericht op het kalmeren van de geest en het vergroten van het bewustzijn van de ademhaling. Een van de belangrijkste ademhalingsoefeningen bij Zen Yoga is de "drie-delige ademhaling", waarbij de ademhaling wordt verdeeld over drie delen: de buik, de borst en de schouders. Door bewust te ademen en te focussen op de verschillende delen van de ademhaling, kan de geest tot rust komen en kan stress worden verminderd.

Meditatie bij Zen Yoga

Meditatie is een belangrijk onderdeel van Zen Yoga en wordt vaak gebruikt om de geest te kalmeren en het bewustzijn te vergroten. Er zijn verschillende meditatieoefeningen die bij Zen Yoga worden gebruikt, zoals de zitmeditatie (Zazen) of de loopmeditatie (Kinhin). Deze meditatieoefeningen zijn gericht op het ontwikkelen van een dieper bewustzijn van het huidige moment en het verminderen van afleidende gedachten.

Mindfulness bij Zen Yoga

Mindfulness is een belangrijk aspect van Zen Yoga en heeft te maken met het ontwikkelen van een bewuste en accepterende houding ten opzichte van het huidige moment. Door mindfulness te beoefenen tijdens de asana's, ademhalingsoefeningen en meditaties, kunnen de studenten leren om hun aandacht te richten op het huidige moment en zich bewust te worden van hun gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

Voordelen van Zen Yoga

Zen Yoga kan vele voordelen bieden voor zowel de geest als het lichaam. Enkele van de voordelen zijn:

  • Vermindering van stress en angst: Zen Yoga kan helpen om de geest te kalmeren en stress en angst te verminderen. Door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen kan de student leren om zich te ontspannen en te focussen op het huidige moment.
  • Verbetering van flexibiliteit en kracht: De asana's bij Zen Yoga helpen bij het ontwikkelen van flexibiliteit en kracht in het lichaam. Door regelmatig yoga te beoefenen, kunnen de spieren en gewrichten sterker en flexibeler worden.
  • Verbetering van de bloedcirculatie: De omgekeerde houdingen bij Zen Yoga kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de zuurstoftoevoer naar de hersenen te verhogen.
  • Versterking van het immuunsysteem: Studies hebben aangetoond dat yoga en meditatie het immuunsysteem kunnen versterken en het vermogen van het lichaam om ziekten te bestrijden kunnen verbeteren.
  • Verbetering van de slaap: Zen Yoga kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en slapeloosheid te verminderen. Door meditatie en ademhalingsoefeningen kan de student leren om zich te ontspannen en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Tot slot

Zen Yoga kan waardevol zijn voor iedereen die op zoek is naar een diepere verbinding tussen lichaam en geest. Door middel van de asana's, ademhalingsoefeningen, meditatie en mindfulness kunnen studenten leren om zich te ontspannen, stress te verminderen en een dieper bewustzijn te ontwikkelen van het huidige moment.

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën