Wat is Yoga Nidra? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/12/2023
3 min
0

Wat is Yoga Nidra?

02/12/2023
3 min
0

Yoga Nidra is een oude yogapraktijk die in de jaren '60 door Swami Satyananda Saraswati is geïntroduceerd in de westerse wereld. Het is een diepe meditatieve praktijk die gericht is op het bereiken van een diepe ontspanning. Tijdens een Yoga Nidra sessie lig je in Savasana, de lijkhouding (hierbij lig je op de rug op de grond, en luister je naar een begeleide meditatie terwijl je je bewustzijn richt op verschillende delen van je lichaam.

> ONTDEK DE KUNST VAN BEWUSTE DIEPE ONTSPANNING

Geschiedenis van Yoga Nidra

Yoga Nidra is afkomstig uit de Tantra-traditie van het oude India. Het werd oorspronkelijk beoefend als een manier om de geest te zuiveren en te genezen. De praktijk werd doorgegeven van leraar op leerling, en werd van generatie op generatie doorgegeven. In de jaren '60 introduceerde Swami Satyananda Saraswati de praktijk aan de westerse wereld door middel van zijn boeken en lezingen. Sindsdien is de populariteit van Yoga Nidra enorm gegroeid, en wordt het nu wereldwijd beoefend.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Tijdens een Yoga Nidra sessie word je begeleid door een instructeur die je door verschillende stadia van ontspanning leidt. De sessie begint meestal met een aantal minuten van bewustwording van de ademhaling en het lichaam. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen.

Vervolgens word je begeleid door verschillende stadia van ontspanning. Dit kan variëren van het ontspannen van de spieren tot het visualiseren van verschillende delen van het lichaam. De instructeur zal je ook vragen om je bewust te zijn van je gedachten en emoties, en om ze los te laten.

Tijdens de Yoga Nidra sessie bevind je je in een staat tussen waken en slapen, waarbij je volledig ontspannen bent en toch alert blijft. Dit wordt ook wel de hypnagogische staat genoemd. In deze staat kan het onderbewustzijn zich openen en kan de geest zich verbinden met diepere lagen van bewustzijn.

Voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra heeft veel voordelen voor de geest en het lichaam. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen op een rijtje:

  • Ontspanning: Yoga Nidra is een diepe ontspannende praktijk die kan helpen om stress en spanning te verminderen. Het kan ook helpen om de slaap te verbeteren en de algemene kwaliteit van leven te verbeteren.
  • Verbeterde cognitieve functie: Yoga Nidra kan helpen om de cognitieve functie te verbeteren, zoals het geheugen en de concentratie. Dit komt doordat Yoga Nidra de geest kalmeert en de hersenen helpt om beter te functioneren.
  • Verbeterde creativiteit: Yoga Nidra kan helpen om de creativiteit te verbeteren door het openen van de geest en het stimuleren van het onderbewustzijn .
  • Verlichting van angst en depressie: Yoga Nidra kan helpen om gevoelens van angst en depressie te verminderen. Het kan helpen om negatieve gedachten en emoties los te laten en een diepe staat van ontspanning te bereiken die kan helpen bij het verbeteren van de stemming.
  • Versterking van het immuunsysteem: Yoga Nidra kan helpen om het immuunsysteem te versterken door het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde slaap.
  • Verlaging van de bloeddruk: Yoga Nidra kan helpen om de bloeddruk te verlagen door het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
  • Verhoogd gevoel van welzijn: Yoga Nidra kan helpen om een diep gevoel van welzijn te bereiken, waardoor je je beter kunt voelen in je dagelijkse leven.

Hoe Yoga Nidra te beoefenen

Om Yoga Nidra te beoefenen, is het belangrijk om een rustige en comfortabele ruimte te vinden waar je niet gestoord zult worden. Zorg ervoor dat je in een ontspannen houding ligt, bijvoorbeeld in Savasana, de lijkhouding.

Je kunt Yoga Nidra beoefenen door een begeleide meditatie te volgen, bijvoorbeeld door middel van een audio-opname of een live les. Je kunt ook zelf begeleide meditaties maken door jezelf te begeleiden door verschillende stadia van ontspanning.

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra is het belangrijk om te onthouden dat het doel is om in een staat van ontspanning te zijn zonder te slapen. Probeer alert te blijven terwijl je je geest ontspant en openstelt voor diepere lagen van bewustzijn.

> Bekijk Yogalessen Online

Tot slot

Yoga Nidra is een eeuwenoude yogapraktijk die gericht is op het bereiken van diepe ontspanning en het openen van de geest voor diepere lagen van bewustzijn. Het is een populaire praktijk geworden in de westerse wereld vanwege de vele voordelen die het biedt voor zowel de geest als het lichaam, waaronder ontspanning, verbeterde cognitieve functie, verlichting van angst en depressie, versterking van het immuunsysteem en een verhoogd gevoel van welzijn. Het beoefenen van Yoga Nidra kan gemakkelijk worden gedaan door het volgen van een begeleide meditatie of door het zelf begeleiden door verschillende stadia van ontspanning. Het is een geweldige manier om de geest en het lichaam te kalmeren en te verjongen.

> Start met Online Yoga Nidra

ONTDEK DE KUNST VAN BEWUSTE DIEPE ONTSPANNING


Reacties
Categorieën