Wat is storytelling als marketingmethode? - Geregeld24
Marketing
Zo Geregeld
Marketing
02/07/2023
1 min
0

Wat is storytelling als marketingmethode?

02/07/2023
1 min
0

Storytelling is een marketingmethode waarbij bedrijven en merken een verhaal vertellen aan hun doelgroepen in plaats van alleen producten of diensten te presenteren. Het doel van storytelling is om een emotionele connectie te creëren met de doelgroep door middel van verhalen die hen aanspreken en raakt.

Eerst waarde geven en daarna...

We maken het allemaal wel eens mee. Je ziet iets leuks op internet en gaat helemaal op in het verhaal, de story. Opeens zie je een link voor meer informatie over het onderwerp waar je in geïnteresseerd bent. Je klikt erop en voila! Je kunt iets kopen, bestellen of je ergens voor registreren. Het bedrijf geeft je waarde en biedt je daarna iets aan. 

Voordelen van storytelling

  • Sterke emotionele connectie: storytelling is gericht op het opbouwen van een emotionele connectie tussen het merk of het bedrijf en de doelgroep, wat kan resulteren in een diepere betrokkenheid en loyaliteit.
  • Verschillende zich onderscheiden: door middel van storytelling kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie en hun producten of diensten op een unieke en onderscheidende manier presenteren.
  • Meer memorabele boodschap: verhalen blijven langer hangen dan simpele productpresentaties, waardoor de boodschap beter wordt onthouden.
  • Verhoogde betrokkenheid: storytelling is gericht op het betrekken van de doelgroep bij het verhaal, wat kan resulteren in een grotere betrokkenheid en interactie.

Nadelen van storytelling

  • Moeilijker uit te voeren: storytelling vereist een meer creatieve aanpak dan traditionele marketing, waardoor het soms moeilijker uit te voeren is.
  • Meer tijd en middelen: storytelling vereist meer tijd en middelen, aangezien het verhaal ontwikkeld en gepresenteerd moet worden.
  • Soms minder relevant: verhalen kunnen soms minder relevant zijn voor de doelgroep of niet aansluiten bij hun belangen, waardoor de impact beperkt blijft.
  • Moeilijker te meten: storytelling is moeilijker te meten dan andere marketingmethoden, waardoor het soms moeilijker is om de effectiviteit en prestaties te bepalen.

Tiktok als storytelling 

Een mooi voorbeeld is Tiktok. Het valt tussen alle filmpjes bijna niet op dat je een advertentie in videovorm ziet. De video kan je een verhaal vertellen (storytelling), jij blijft kijken en bent geïnteresseerd. Daarna volgt de button met de link waar je iets kan kopen of afnemen. Zo heb ik zelf al eens impulsief een paar hoodies gekocht die ik later weer heb weggeven.

Waardevolle aanvulling

In het algemeen is storytelling een waardevolle aanvulling op traditionele marketingmethoden, en kan het een sterke emotionele connectie opbouwen met de doelgroep en een bedrijf helpen zich onderscheiden. Het is echter belangrijk om de juiste verhalen en methoden te kiezen en te zorgen voor een goede uitvoering om de best mogelijke resultaten te bereiken.

> Bekijk ook: De meest gangbare marketingmethodes op een rij


Reacties
Categorieën