Wat is So Hum meditatie? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/08/2023
4 min
0

Wat is So Hum meditatie?

02/08/2023
4 min
0

So Hum-meditatie is een vorm van meditatie die afkomstig is uit de Vedische traditie van India. Het woord "So Hum" is Sanskriet en betekent "Ik ben dat". Bij deze meditatie herhaal je de mantra "So Hum" tijdens het mediteren en richt je je op je ademhaling.

De meditatie begint door comfortabel te gaan zitten en je ogen te sluiten. Vervolgens richt je je aandacht op je ademhaling en adem je diep in door je neus en uit door je mond. Terwijl je inademt, herhaal je in stilte het woord "So" en terwijl je uitademt, herhaal je in stilte het woord "Hum". De mantra wordt continu herhaald terwijl je blijft focussen op je ademhaling.

> Bekijk Yogalessen Online

Een eenvoudige en effectieve manier om stress te verminderen

De So Hum-meditatie is een eenvoudige en effectieve manier om stress te verminderen, het bewustzijn te vergroten en de geest te kalmeren. Het kan ook helpen om de verbinding tussen het lichaam en de geest te verbeteren en de energiecentra (chakra's) in het lichaam te harmoniseren.

Voordelen van So Hum-meditatie

Het beoefenen van So Hum-meditatie kan ook leiden tot vele andere voordelen, zoals:

 • Vermindering van angst en depressie
 • Verbeterde concentratie en focus
 • Verhoogde creativiteit
 • Verhoogde emotionele stabiliteit en veerkracht
 • Verbeterde slaap
 • Verhoogde intuïtie en spirituele groei

So Hum-meditatie is geschikt voor mensen van alle leeftijden en kan op elk moment van de dag worden beoefend. Het kan een geweldige manier zijn om meer innerlijke rust en vrede te vinden in een drukke wereld. 

Hier zijn 12 voordelen van So Hum meditatie, elk met een korte uitleg:

 • Vermindert stress en angst: So Hum meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en stress en angst te verminderen.
 • Verbetert de slaap: Door te mediteren kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren, waardoor je meer uitgerust en verfrist wakker wordt.
 • Verbetert de concentratie: So Hum meditatie kan helpen om de concentratie te verbeteren en de geest te trainen om meer gefocust te blijven.
 • Verhoogt zelfbewustzijn: Door regelmatig te mediteren, kun je een dieper begrip van jezelf ontwikkelen en meer in contact komen met je innerlijke gevoelens en emoties.
 • Verbetert de stemming: So Hum meditatie kan helpen om de stemming te verbeteren en gevoelens van geluk en welzijn te bevorderen.
 • Verbetert de bloeddruk: Het beoefenen van So Hum meditatie kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren.
 • Versterkt het immuunsysteem: Door te mediteren kan het immuunsysteem worden versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten en infecties.
 • Verbetert de ademhaling: So Hum meditatie kan helpen om de ademhaling te verbeteren en de longfunctie te optimaliseren.
 • Verhoogt de mentale helderheid: Door regelmatig te mediteren kun je je geest helderder en alerter maken, waardoor je beter kunt nadenken en betere beslissingen kunt nemen.
 • Verbetert de spijsvertering: So Hum meditatie kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en de symptomen van indigestie en andere spijsverteringsproblemen te verminderen.
 • Versterkt de interpersoonlijke relaties: Het beoefenen van So Hum meditatie kan helpen om meer compassie en empathie te ontwikkelen, waardoor het gemakkelijker wordt om met anderen te communiceren en relaties te verbeteren.
 • Bevordert spirituele groei: So Hum meditatie kan helpen om een diepere verbinding met jezelf en het universum te ontwikkelen, wat kan leiden tot een gevoel van spirituele groei en verlichting.

Hier is een voorbeeldles van So Hum meditatie

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het vinden van een rustige en comfortabele plek om te mediteren. Zet je telefoon op stil en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Zit in een comfortabele houding met een rechte rug en ontspan je schouders. Sluit je ogen en begin met enkele diepe ademhalingen om te ontspannen. 

Stap 2: Herhaal de mantra "So Hum"

Begin met het herhalen van de mantra "So Hum" in je geest. Adem in en zeg in stilte "So" en adem uit en zeg in stilte "Hum". Laat de mantra in een natuurlijk tempo herhalen, zonder je te haasten of te forceren.

Stap 3: Visualisatie

Visualiseer nu terwijl je de mantra "So Hum" blijft herhalen, hoe je bij elke inademing wit licht inademt dat zich verspreidt door je lichaam. Zie dit licht je hele lichaam vullen en je van binnen oplichten. Bij elke uitademing, visualiseer hoe negatieve gedachten en emoties uit je lichaam verdwijnen en zich verspreiden in het universum. 

Stap 4: Herhaal

Blijf de mantra "So Hum" herhalen en de visualisatie volgen voor ongeveer 10 tot 20 minuten. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan rustig terug naar de mantra en de visualisatie. Wees niet ontmoedigd als je merkt dat je gedachten vaak afdwalen; het is normaal en deel van het meditatieproces. 

Stap 5: Eindig de meditatie

Eindig de meditatie langzaam en voorzichtig. Neem enkele rustige ademhalingen en open langzaam je ogen. Blijf een paar minuten zitten en geniet van de rust en ontspanning die je hebt ervaren tijdens de meditatie.

Let op: Dit is slechts een voorbeeld van een So Hum meditatieles. Het is belangrijk om te onthouden dat meditatie een persoonlijke ervaring is en dat je je eigen manier van mediteren kunt ontwikkelen. Met regelmatige beoefening zul je merken dat je steeds meer innerlijke rust en kalmte kunt bereiken, zowel tijdens de meditatie als in het dagelijks leven.

Tot slot

So Hum-meditatie is een eenvoudige en effectieve meditatiepraktijk waarbij je de mantra "So Hum" herhaalt terwijl je je richt op je ademhaling. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, de slaap te verbeteren, de concentratie te verhogen, de stemming te verbeteren en nog veel meer voordelen te bieden voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en kan op elk moment van de dag worden beoefend om meer innerlijke rust en vrede te vinden.

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën