Wat is Sivananda Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/06/2023
3 min
0

Wat is Sivananda Yoga?

02/06/2023
3 min
0

Sivananda Yoga is een traditionele en complete vorm van yoga die ontwikkeld is door Swami Sivananda Saraswati, een Indiase yogi en spiritueel leraar. Sivananda Yoga is gebaseerd op de filosofie van Vedanta en combineert de beoefening van asana's (yogahoudingen), pranayama (ademhalingsoefeningen), ontspanning, meditatie en positieve denkpatronen. In dit artikel zullen we meer vertellen over de geschiedenis, filosofie, de voordelen en het beoefenen van Sivananda Yoga.

> Bekijk Yogalessen Online

Geschiedenis van Sivananda Yoga

Swami Sivananda Saraswati (1887-1963) was een bekende Indiase yogi en spiritueel leraar. Hij was arts en had een succesvolle carrière in Maleisië voordat hij zijn leven wijdde aan yoga en spiritualiteit. In 1932 richtte hij de Divine Life Society op, een organisatie die zich richt op het verspreiden van yoga en Vedanta filosofie.

Swami Sivananda ontwikkelde Sivananda Yoga als een eenvoudige, complete en toegankelijke vorm van yoga die geschikt was voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Hij benadrukte dat yoga niet alleen een fysieke praktijk was, maar ook een spirituele weg naar zelfrealisatie en het bereiken van eenheid met het hogere bewustzijn. 

Swami Sivananda's werk en filosofie inspireerden veel yogi's en spirituele leiders, waaronder Swami Vishnudevananda, een van zijn leerlingen, die Sivananda Yoga naar het westen bracht.

Filosofie van Sivananda Yoga

Sivananda Yoga is gebaseerd op de filosofie van Vedanta, een oude Indiase filosofie die stelt dat alles in het universum één is en dat het uiteindelijke doel van het leven is om deze eenheid te ervaren en te realiseren.

Sivananda Yoga gaat ervan uit dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat de beoefening van yoga helpt om deze drie aspecten in balans te brengen. Het combineert de beoefening van asana's, pranayama, ontspanning, meditatie en positieve denkpatronen om deze balans te bereiken.

De principes van Sivananda Yoga

De vijf principes van Sivananda Yoga zijn:

  • Juiste oefening (asana's): Sivananda Yoga bevat twaalf basis yoga houdingen die het hele lichaam strekken, versterken en ontspannen.
  • Juiste ademhaling (pranayama): Sivananda Yoga omvat verschillende ademhalingsoefeningen die helpen om de ademhaling te reguleren en de levensenergie te verhogen.
  • Juiste ontspanning: Sivananda Yoga bevat ontspanningsoefeningen die helpen om spanning en stress in het lichaam en de geest los te laten.
  • Juiste voeding: Sivananda Yoga gaat uit van een vegetarisch dieet dat licht verteerbaar en gezond is.
  • Positief denken en meditatie: Sivananda Yoga bevat verschillende meditatie technieken en richt zich op het cultiveren van positieve gedachten en emoties om de geest te kalmeren en innerlijke vrede te bereiken.

Voordelen van Sivananda Yoga

Sivananda Yoga heeft tal van voordelen voor zowel het fysieke als het mentale welzijn. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Fysieke voordelen: Sivananda Yoga verbetert de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam. Het helpt ook om de houding te verbeteren, de bloedsomloop te stimuleren en het immuunsysteem te versterken. Bovendien kan het helpen bij het verlichten van pijn en spanning in het lichaam.
  • Mentale voordelen: Sivananda Yoga helpt bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stress en angst. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de concentratie en het geheugen, en het verhogen van de mentale helderheid en alertheid. Bovendien kan het bijdragen aan het verhogen van het gevoel van welzijn en geluk.
  • Spirituele voordelen: Sivananda Yoga biedt een pad naar zelfrealisatie en het bereiken van eenheid met het hogere bewustzijn. Het kan helpen bij het ontwikkelen van spirituele kwaliteiten zoals mededogen, liefde en geduld.

Beoefenen van Sivananda Yoga

Sivananda Yoga is een toegankelijke vorm van yoga die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus. De basis van de praktijk is het dagelijks beoefenen van de twaalf basis yoga houdingen, samen met pranayama, ontspanning en meditatie.

Een typische Sivananda Yoga les duurt ongeveer 90 minuten en begint met pranayama en ontspanningsoefeningen. Vervolgens worden de twaalf basis yoga houdingen beoefend, elk gedurende enkele ademhalingen. De les eindigt met een langere ontspanning en meditatie. 

Naast de basis yoga houdingen, zijn er ook gevorderde houdingen die kunnen worden beoefend voor diegenen die hun praktijk willen verdiepen. Bovendien biedt Sivananda Yoga verschillende programma's en retraites voor diegenen die zich verder willen verdiepen in de filosofie en praktijk van yoga.

Tot slot

Sivananda Yoga is een traditionele en complete vorm van yoga die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Het is gebaseerd op de filosofie van Vedanta en combineert de beoefening van asana's, pranayama, ontspanning, meditatie en positieve denkpatronen om balans te brengen in lichaam, geest en ziel. De praktijk van Sivananda Yoga biedt tal van voordelen voor zowel het fysieke als het mentale welzijn, evenals een pad naar zelfrealisatie en spirituele ontwikkeling.

Online Yoga Platform (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën