Wat is Shakti Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/06/2023
3 min
0

Wat is Shakti Yoga?

02/06/2023
3 min
0

Shakti Yoga is een vorm van yoga die gericht is op het ontwaken van de Shakti-kracht, ook wel bekend als Kundalini-energie, in het lichaam van de beoefenaar. Shakti Yoga is een krachtige en diepgaande methode die kan leiden tot een dieper begrip van het zelf en een hoger bewustzijn. In dit artikel zullen we meer vertellen over Shakti Yoga, de geschiedenis, de filosofie, de voordelen en de praktijk van Shakti Yoga.

> Bekijk Yogalessen Online

Geschiedenis van Shakti Yoga

Shakti Yoga is ontstaan in India en is gebaseerd op de oude Indiase filosofie van de Kundalini-energie. Kundalini is een Sanskriet woord dat verwijst naar een krachtige energie die aanwezig is in het lichaam van ieder mens. Deze energie bevindt zich aan de basis van de wervelkolom en kan door middel van meditatie en yoga-technieken worden gewekt en verhoogd.

Shakti Yoga werd ontwikkeld door Swami Muktananda, een bekende Indiase yogi en spiritueel leraar. Swami Muktananda geloofde dat de Kundalini-energie de sleutel was tot het ontwaken van het hoogste bewustzijn en dat het beoefenen van Shakti Yoga de meest effectieve methode was om deze energie te ontwaken en te verhogen.

In de jaren 1970 begon Swami Muktananda met het lesgeven van Shakti Yoga in de Verenigde Staten en Europa. Zijn werk werd al snel populair en groeide uit tot een wereldwijde beweging. Vandaag de dag wordt Shakti Yoga beoefend door duizenden mensen over de hele wereld.

Filosofie van Shakti Yoga

Shakti Yoga is gebaseerd op de filosofie van de Kundalini-energie en gaat ervan uit dat deze energie spontaan kan ontwaken bij mensen die er klaar voor zijn. In tegenstelling tot veel andere vormen van yoga en meditatie, benadrukt Shakti Yoga niet het belang van discipline en oefening, maar de natuurlijke, spontane ontwaking van de Kundalini-energie.

Shakti Yoga stelt dat de Kundalini-energie kan worden gewekt en verhoogd door middel van verschillende technieken, waaronder meditatie, ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en mantra's. Deze technieken helpen om blokkades in het lichaam op te heffen en de energiecentra (chakra's) te openen, waardoor de Kundalini-energie kan stijgen.

Het uiteindelijke doel van Shakti Yoga is het bereiken van een staat van eenheid met het hogere bewustzijn en het ervaren van de universele levenskracht die door het lichaam stroomt.

Voordelen van Shakti Yoga

Shakti Yoga heeft tal van voordelen, waaronder:

  • Verhoogt het bewustzijn: Shakti Yoga kan leiden tot een dieper begrip van het zelf en een hoger bewustzijn, wat kan leiden tot een meer vervullend leven.
  • Verbetert de gezondheid: Shakti Yoga kan helpen om stress te verminderen en het immuunsysteem te versterken, wat kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn.
  • Verbetert de flexibiliteit en kracht: Shakti Yoga bevat verschillende yogahoudingen die kunnen helpen om de flexibiliteit en kracht van het lichaam te verbeteren.
  • Verhoogt de levensenergie: Shakti Yoga richt zich op het ontwaken en verhogen van de levensenergie, wat kan leiden tot meer vitaliteit en energie.
  • Vermindert angst en depressie: Shakti Yoga kan helpen om angst en depressie te verminderen door de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen.

Praktijk van Shakti Yoga

De praktijk van Shakti Yoga omvat verschillende technieken die gericht zijn op het ontwaken van de Kundalini-energie en het verhogen van het bewustzijn. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende technieken in Shakti Yoga:

  • Meditatie: Shakti Yoga maakt gebruik van verschillende meditatietechnieken om de geest te kalmeren en het bewustzijn te verhogen. De meditaties richten zich op de ademhaling en het bewustzijn van het lichaam, en kunnen worden gecombineerd met mantra's en visualisaties. 
  • Ademhalingsoefeningen: Shakti Yoga maakt gebruik van verschillende ademhalingsoefeningen (pranayama) om de levensenergie te verhogen en het lichaam te ontspannen.
  • Yogahoudingen: Shakti Yoga bevat verschillende yogahoudingen (asana's) die gericht zijn op het openen van de energiecentra in het lichaam en het verhogen van de Kundalini-energie.
  • Mantra's: Shakti Yoga maakt gebruik van mantra's om de geest te kalmeren en het bewustzijn te verhogen. De mantra's worden vaak herhaald tijdens meditatie en kunnen worden gebruikt om de energiecentra in het lichaam te activeren.

Tot slot

Shakti Yoga is een krachtige en diepgaande vorm van yoga die gericht is op het ontwaken van de Kundalini-energie en het verhogen van het bewustzijn. Het is gebaseerd op de filosofie van spontane ontwaking van de Kundalini-energie en maakt gebruik van verschillende technieken, waaronder meditatie, ademhalingsoefeningen, yogahoudingen en mantra's. 

Shakti Yoga heeft tal van voordelen, waaronder het verhogen van het bewustzijn, het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van angst en depressie. Als je geïnteresseerd bent in Shakti Yoga, kan het de moeite waard zijn om een les te volgen bij een gekwalificeerde leraar om de technieken en filosofie van deze krachtige vorm van yoga te leren.

Online Yoga Platform (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën