Wat is SEO? (Search Engine Optimization) - Geregeld24
Marketing
Zo Geregeld
Marketing
02/07/2023
2 min
0

Wat is SEO? (Search Engine Optimization)

02/07/2023
2 min
0

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie), wat betekent: Het verbeteren van de zichtbaarheid, vindbaarheid en ranking van een website, webpagina of landingspagina in de zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo, etc. Dit gebeurt door het optimaliseren van de inhoud en technische aspecten van de website, zoals de titels, meta-descriptions, keywords, linkopbouw en site-architectuur. Het doel is om de website beter te laten scoren in de organische zoekresultaten en daarmee meer verkeer en bezoekers te genereren. SEO is een belangrijk aspect van online marketing en helpt bij het verbeteren van de online zichtbaarheid en het bereiken van een groter publiek.

Schrijf je voor de bezoeker of Google?

Veel websites zijn geoptimaliseerd en geschreven voor de vindbaarheid in Google maar zijn voor bezoekers lastig te lezen. Wanneer je hoog in de zoekmachines verschijnt en de bezoeker klikt na drie regels lezen weg is je doel niet bereikt lijkt me. In mijn ogen moet het doel altijd zijn de beste content te bieden aan de lezer waardoor ze meer van jou of je diensten willen weten. 

De gulden middenweg dan maar?

Ik denk dat het slim is om eerst een artikel voor de klant te schrijven waarna je later kunt kijken hoe je het artikel kunt optimaliseren voor de zoekmachines. De structuur en leesbaarheid moet intact blijven anders klikken mensen weg. 

Voordelen van SEO

 • Verhoogde online zichtbaarheid en bekendheid
 • Meer organische verkeer en bezoekers naar de website
 • Verbetering van de gebruikerservaring door gerichte inhoud en snellere laadtijden
 • Lange termijn resultaten zonder directe kosten voor advertising
 • Verbetering van de online autoriteit en betrouwbaarheid van de website

Nadelen van SEO

 • Het proces kan tijdrovend zijn en vereist regelmatige aandacht en onderhoud
 • Het is moeilijk te voorspellen wanneer resultaten zichtbaar zijn
 • Het kan concurrentie hebben van andere websites die ook SEO toepassen
 • Algoritme updates van zoekmachines kunnen leiden tot veranderingen in de ranking van de website
 • Black-hat SEO-technieken * kunnen leiden tot straffen of verwijdering uit zoekresultaten.

In het algemeen is SEO een waardevolle investering voor bedrijven en organisaties die online zichtbaarheid en verkeer willen verbeteren. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het proces tijd en moeite vergt en regelmatig aandacht nodig heeft. Bovendien moeten bedrijven zich richten op "waarde" waardoor de bezoeker vaker terugkomt om zo de langetermijnresultaten te verzekeren.

* Wat zijn Black-hat SEO-technieken?

Black-hat SEO-technieken zijn methoden die in strijd zijn met de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google, en zijn gericht op snelle verbeteringen van de zoekresultaten. Deze technieken zijn verkeerd omdat ze de ervaring van de gebruiker en de integriteit van de zoekresultaten beïnvloeden.

Enkele voorbeelden van black-hat SEO-technieken zijn

 • Keyword stuffing: Overmatig gebruik van zoekwoorden op een pagina om de zoekresultaten te manipuleren.
 • Hidden text of links: Verborgen tekst of links op een pagina die niet zichtbaar zijn voor bezoekers, maar wel voor zoekmachines.
 • Doorverwijzen naar zoekmachine-bots: Verkeerde doorverwijzingen naar zoekmachine-bots om de zoekresultaten te manipuleren.
 • Clonen van websites: Het clonen van een bestaande website met als doel de zoekresultaten te manipuleren.
 • Sneaky redirects: Het verbergen van verkeerde doorverwijzingen om gebruikers naar ongewenste websites te leiden.

Deze technieken kunnen resulteren in straffen van zoekmachines, zoals lagere zoekresultaten of zelfs een permanente verwijdering uit de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om enkel ethische SEO-technieken te gebruiken die de richtlijnen van zoekmachines respecteren en de integriteit van de zoekresultaten bevorderen.

> Bekijk ook: Wat is SEA?


Reacties
Categorieën