Wat is Samavritti meditatie? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
03/26/2023
3 min
0

Wat is Samavritti meditatie?

03/26/2023
3 min
0

Samavritti meditatie is een type ademhalingsmeditatie waarbij de lengte van de inademing en uitademing wordt gelijkgesteld. Het wordt ook wel 'gelijkmatige ademhaling' genoemd en is afkomstig uit de yogatraditie. Bij Samavritti ademhaling richt je je op het bewust ademen en het verlengen van je ademhaling, waardoor je ontspanning en rust kunt vinden in je geest en lichaam. Het kan helpen om de geest te kalmeren, stress en angst te verminderen en de concentratie te verbeteren.

> Bekijk Yogalessen Online

Voordelen van Samavritti (Sama Vritti) meditatie

 • Kalmeert de geest: Het beoefenen van Samavritti meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Het kan helpen om angst, stress en onrustige gedachten te verminderen.
 • Verbetert de concentratie: Door de aandacht te richten op de ademhaling en deze te reguleren, kan Samavritti meditatie helpen om de concentratie te verbeteren en de geest helderder te maken.
 • Verlaagt de bloeddruk: Door het vertragen van de ademhaling kan Samavritti meditatie helpen om de bloeddruk te verlagen en het cardiovasculaire systeem te ondersteunen.
 • Verbetert de ademhaling: Samavritti meditatie kan helpen om de ademhaling te reguleren en te verdiepen, waardoor het lichaam meer zuurstof kan opnemen en spanning in de spieren kan verminderen.
 • Verlicht angst en depressie: Omdat Samavritti meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen, kan het ook nuttig zijn bij het verminderen van angst en depressie.
 • Verbetert de slaap: Door het beoefenen van Samavritti meditatie voor het slapen gaan, kan het helpen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen, wat kan leiden tot een betere kwaliteit van slaap. 
 • Verhoogt het bewustzijn: Samavritti meditatie kan helpen om het bewustzijn te vergroten door je te helpen in het moment te blijven en je gedachten te observeren zonder oordeel. Dit kan helpen om meer bewust te worden van je emoties en reacties op verschillende situaties.
 • Vermindert spierspanning: Door de ademhaling te reguleren en te ontspannen, kan Samavritti meditatie helpen om spanning in de spieren te verminderen en het lichaam te ontspannen.
 • Bevordert gevoelens van vrede en welzijn: Samavritti meditatie kan helpen om gevoelens van vrede, welzijn en positiviteit te bevorderen door de geest te kalmeren en te ontspannen.
 • Verbetert de algehele gezondheid: Door het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning en welzijn, kan Samavritti meditatie helpen om de algehele gezondheid te verbeteren en het immuunsysteem te ondersteunen.

Voor wie is  Samavritti meditatie? geschikt?

Samavritti meditatie kan geschikt zijn voor bijna iedereen die geïnteresseerd is in meditatie en ontspanningstechnieken. Het is vooral nuttig voor mensen die op zoek zijn naar manieren om stress te verminderen, hun concentratie te verbeteren en hun algehele welzijn te bevorderen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met angst- of slaapproblemen, of voor mensen die last hebben van hoge bloeddruk.

Samavritti meditatie is een relatief eenvoudige meditatietechniek die gemakkelijk te leren is en geen speciale vaardigheden of hulpmiddelen vereist. Het kan worden beoefend door mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Echter, als je ernstige medische aandoeningen hebt, zoals astma of hartziekte, is het belangrijk om eerst advies te vragen aan een arts voordat je begint met het beoefenen van Samavritti meditatie of enige andere vorm van meditatie.

Voorbeeld oefening voor Samavritti meditatie

 1. Zoek een comfortabele zithouding op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 2. Adem diep in door je neus en tel tot vier terwijl je inademt.
 3. Houd je adem even vast en tel tot vier.
 4. Adem rustig uit door je neus en tel tot vier.
 5. Houd je adem even uit en tel tot vier.
 6. Herhaal deze cyclus van vier tellen bij elke inademing en uitademing.
 7. Focus je aandacht op je ademhaling en merk op hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt.
 8. Als je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht rustig terug naar je ademhaling en de telling.
 9. Herhaal deze cyclus van ademhalingen gedurende 5 tot 10 minuten, of zo lang als je wilt mediteren.
 10. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en blijf nog even zitten om de meditatie af te ronden voordat je weer verder gaat met je dagelijkse bezigheden.

Conclusie

Samavritti meditatie is een eenvoudige ademhalingsmeditatie die de geest kan kalmeren en ontspannen, de concentratie kan verbeteren, de bloeddruk kan verlagen, de ademhaling kan reguleren en spanning kan verminderen. Het kan ook nuttig zijn bij het verminderen van angst, depressie en slaapproblemen en het bevorderen van gevoelens van vrede en welzijn. Samavritti meditatie is geschikt voor bijna iedereen die geïnteresseerd is in meditatie en ontspanningstechnieken, maar het is belangrijk om eerst een arts te raadplegen als je ernstige medische aandoeningen hebt.

Tot slot

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, kracht of flexibiliteit, er is een yogavorm die bij jouw behoeften past. Laten we samen op ontdekkingstocht gaan en ontdekken welke vorm van yoga het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende vormen van yoga, elk met hun eigen filosofie, oefeningen en focus. Zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dan naar Happy with Yoga voormeer informatie over alle yogalessen en cursussen. 

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Reacties
Categorieën