Wat is Prenatal Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/06/2023
4 min
0

Wat is Prenatal Yoga?

02/06/2023
4 min
0

Yoga voor zwangere vrouwen! 

Prenatal yoga is een vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen. Het richt zich op het beoefenen van yoga houdingen die veilig zijn voor moeders en hun baby's tijdens de zwangerschap en biedt ademhalingstechnieken en meditatie om moeders te helpen ontspannen en zich voor te bereiden op de bevalling. In dit artikel zullen we dieper ingaan op prenatal yoga (ZwangerschapsYoga), de voordelen ervan en enkele van de houdingen en technieken die worden gebruikt in deze yogavorm.

> Bekijk Yogalessen Online

Voordelen van prenatal yoga

Prenatal yoga biedt tal van voordelen voor zowel moeders als baby's. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Vermindert stress: Zwangerschap kan stressvol zijn en prenatal yoga kan helpen om stress te verminderen. Het beoefenen van yoga houdingen en ademhalingstechnieken kan helpen bij het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van de algehele gemoedstoestand.
 • Verbeterde slaap: Veel zwangere vrouwen hebben moeite met slapen. Prenatal yoga kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
 • Vermindert rugpijn: Rugpijn is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Prenatal yoga kan helpen om rugpijn te verminderen door het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de houding.
 • Bevordert de bloedsomloop: Tijdens de zwangerschap kan de bloedcirculatie vertragen. Prenatal yoga kan helpen bij het bevorderen van de bloedsomloop en het voorkomen van zwellingen en spataderen.
 • Voorbereiding op de bevalling: Prenatal yoga kan helpen bij het voorbereiden van moeders op de bevalling. Ademhalingstechnieken en meditatie kunnen helpen bij het verminderen van angst en het vergroten van het vertrouwen in het eigen lichaam.

Yoga houdingen voor prenatal yoga

Er zijn verschillende yoga houdingen die veilig zijn voor zwangere vrouwen en kunnen worden beoefend tijdens prenatal yoga. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende houdingen:

 • Sukhasana (gemakkelijke houding): Dit is een eenvoudige meditatieve houding die kan helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van stress. Ga zitten met gekruiste benen en handen op de knieën. Sluit de ogen en concentreer je op de ademhaling.
 • Viparita Karani (omgekeerde houding): Deze houding kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van zwellingen. Ga liggen met de benen omhoog tegen de muur. Plaats een kussen onder de heupen voor extra comfort.
 • Marjaryasana-Bitilasana (kat-koe houding): Deze houding kan helpen bij het versterken van de rugspieren en het verminderen van rugpijn. Begin op handen en knieën met de polsen direct onder de schouders en de knieën direct onder de heupen. Adem in en laat de buik zakken terwijl je de staartbeentje omhoog duwt (Bitilasana). Adem uit en rond de rug, breng de kin naar de borst en trek de navel naar binnen (Marjaryasana). Herhaal deze beweging enkele keren.
 • Adho Mukha Svanasana (neerwaartse hond houding): Deze houding kan helpen bij het versterken van de armen en het openen van de heupen. Begin op handen en knieën, strek de armen en til de heupen omhoog, zodat het lichaam een omgekeerde V-vorm vormt. Houd de knieën licht gebogen en de hielen op de grond. Adem in en uit terwijl je in deze houding blijft.
 • Utkatasana (stoel houding): Deze houding kan helpen bij het versterken van de dijbenen en het openen van de borst. Sta rechtop met de voeten op heupbreedte uit elkaar. Buig de knieën en breng het gewicht naar de hielen. Houd de armen omhoog boven het hoofd en duw de heupen naar achteren. Houd deze houding enkele ademhalingen vast.

Ademhalingstechnieken voor prenatal yoga

Naast yoga houdingen, kan prenatal yoga ook ademhalingstechnieken omvatten die kunnen helpen bij het beheersen van stress en het voorbereiden op de bevalling. Hieronder zijn enkele ademhalingstechnieken die vaak worden gebruikt in prenatal yoga:

 • Ujjayi ademhaling: Dit is een diepe, rustige ademhaling die kan helpen bij het verminderen van stress. Adem in door de neus en adem uit door de neus terwijl je de keel vernauwt en een zacht "hmm" -geluid maakt. Dit zal helpen bij het verdiepen van de ademhaling en het verminderen van afleidende gedachten.
 • Nadi Shodhana Pranayama: Ook wel bekend als de alternatieve neusademhaling, deze techniek kan helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angst. Plaats de wijsvinger en middelvinger van de rechterhand op het voorhoofd en adem in door het linker neusgat. Sluit het linker neusgat en adem uit door het rechter neusgat. Adem vervolgens in door het rechter neusgat en sluit het rechter neusgat om uit te ademen door het linker neusgat. Herhaal deze cyclus enkele keren.

Conclusie

Prenatal yoga kan een geweldige manier zijn voor zwangere vrouwen om te ontspannen en zich voor te bereiden op de bevalling. Door regelmatig deel te nemen aan prenatale yogalessen kunnen zwangere vrouwen hun fysieke en mentale gezondheid verbeteren, stress en angst verminderen en zich beter voorbereiden op de bevalling. Bovendien kan prenatale yoga helpen bij het verminderen van zwangerschapskwalen zoals rugpijn, slaapproblemen en vermoeidheid.

> Koop Yoga artikelen Online!

Tot slot

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat zwangere vrouwen altijd medisch advies moeten inwinnen voordat ze beginnen met prenatale yoga of andere vormen van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. Bovendien moeten ze een gecertificeerde en ervaren yogaleraar vinden die zich richt op prenatale yoga en die hen kan helpen bij het veilig uitvoeren van de oefeningen.

Over het algemeen kan prenatale yoga een waardevolle toevoeging zijn aan de zwangerschapsroutine van een vrouw, maar het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en omstandigheden van elke zwangere vrouw.

Online Yoga Platform (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën