Wat is dankbaarheid meditatie? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
04/06/2023
4 min
0

Wat is dankbaarheid meditatie?

04/06/2023
4 min
0

Dankbaarheid meditatie is een meditatietechniek waarbij men zich richt op dankbaarheid en waardering voor de positieve aspecten van het leven. Het idee is dat door je te concentreren op dankbaarheid, je een positievere houding kunt ontwikkelen en je algehele welzijn kunt verbeteren.

> Bekijk ook: De Kracht van Dankbaarheid 

Er zijn verschillende manieren om dankbaarheid meditatie te beoefenen, maar hieronder volgen enkele algemene stappen die je kunt volgen 

 • Zoek een rustige en comfortabele plek om te mediteren. Zorg ervoor dat je niet gestoord zult worden.
 • Ga in een comfortabele houding zitten, bijvoorbeeld op een kussen of stoel. Sluit je ogen en adem rustig in en uit.
 • Neem een moment om te ontspannen en word bewust van je lichaam. Voel hoe je lichaam zich voelt en richt je op je ademhaling.
 • Denk aan iets waar je dankbaar voor bent, het kan iets kleins zijn zoals een mooie zonsopgang, een heerlijke maaltijd of een vriendelijke glimlach van iemand die je hebt ontmoet. Of het kan iets groots zijn, zoals de liefde van je dierbaren of de gezondheid van jezelf en anderen.
 • Visualiseer het object van je dankbaarheid en voel hoe het je een gevoel van vreugde en dankbaarheid geeft. Je kunt jezelf ook voorstellen dat je het object omarmt of er dankbaarheid voor uitstraalt.
 • Blijf enkele minuten bij dit gevoel van dankbaarheid en sta toe dat het zich door je hele lichaam verspreidt.
 • Herhaal deze oefening door te denken aan andere dingen waar je dankbaar voor bent en focus op het gevoel van dankbaarheid en waardering dat deze dingen bij je oproepen.

Dankbaarheid meditatie kan worden beoefend als een dagelijkse oefening, hetzij als onderdeel van je reguliere meditatieroutine of als een afzonderlijke oefening. Door regelmatig te oefenen, kan dankbaarheid meditatie je helpen om een positieve houding en mindset te ontwikkelen, en om te gaan met stress, angst en negatieve emoties.

12 voordelen van dankbaarheid meditatie

Hieronder vindt je 12 voordelen van dankbaarheid meditatie en een uitleg voor elk voordeel: 

 • Vermindert stress: Dankbaarheid meditatie kan helpen stress te verminderen door het verlagen van het stresshormoon cortisol. Dit komt doordat het richten van onze aandacht op positieve gevoelens zoals dankbaarheid ons helpt te ontspannen en kalmeren.
 • Verbetert slaap: Dankbaarheid meditatie kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. Door ons te concentreren op dankbaarheid, kunnen we ons zorgen maken en angstige gedachten loslaten, wat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit.
 • Verhoogt optimisme: Door dagelijks te mediteren op dankbaarheid, trainen we ons brein om meer positieve emoties te ervaren. Dit kan leiden tot een meer optimistische kijk op het leven en de toekomst.
 • Verbetert relaties: Dankbaarheid meditatie kan ook helpen om relaties te verbeteren. Door je dankbaarheid te uiten naar de mensen om je heen, kunnen ze zich gewaardeerd en geliefd voelen, wat de banden kan versterken.
 • Verhoogt zelfvertrouwen: Door ons te concentreren op wat we hebben in plaats van op wat we missen, kan dankbaarheid meditatie ons zelfvertrouwen vergroten. Het kan ons helpen onze eigen prestaties en waarde te erkennen en onze focus te verleggen van de negatieve aspecten van onszelf naar de positieve.
 • Verbetert fysieke gezondheid: Dankbaarheid meditatie kan ook bijdragen aan een betere fysieke gezondheid. Door ons te concentreren op dankbaarheid, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren, wat kan leiden tot een vermindering van fysieke symptomen zoals pijn, hoofdpijn en andere aandoeningen.
 • Verbetert mentale gezondheid: Dankbaarheid meditatie kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen en angstgevoelens. Door ons te concentreren op dankbaarheid, kunnen we ons richten op positieve emoties in plaats van op negatieve gedachten en gevoelens.
 • Verhoogt veerkracht: Dankbaarheid meditatie kan ons helpen veerkrachtiger te zijn in het omgaan met uitdagingen en moeilijke tijden. Door ons te concentreren op de positieve aspecten van ons leven, kunnen we ons beter aanpassen aan stressvolle situaties.
 • Verhoogt empathie: Door dankbaarheid te mediteren, kunnen we ons meer verbonden voelen met anderen en ons vermogen om ons in te leven in anderen vergroten. Dit kan leiden tot meer compassie en empathie voor anderen.
 • Verbetert spirituele verbinding: Dankbaarheid meditatie kan ons helpen om ons meer verbonden te voelen met de wereld om ons heen en met iets dat groter is dan onszelf. Het kan ons helpen een gevoel van doel en zingeving te vinden in ons leven.
 • Verhoogt productiviteit: Dankbaarheid meditatie kan ons helpen ons te concentreren op de taak die voor ons ligt en onze productiviteit te verhogen. Door ons te richten op dankbaarheid, kunnen we ons concentreren op het huidige moment en ons beter concentreren op onze taken zonder afgeleid te worden door negatieve emoties of gedachten.
 • Verbetert creativiteit: Dankbaarheid meditatie kan ook bijdragen aan een verhoogde creativiteit. Door ons te concentreren op positieve emoties en dankbaarheid, kunnen we ons meer openstellen voor nieuwe ideeën en perspectieven.
 • Verbetert algemeen welzijn: Dankbaarheid meditatie kan bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn en tevredenheid. Door ons te richten op positieve emoties, kunnen we ons gelukkiger en tevredener voelen met ons leven.

Wees blij met wat je hebt!

Eigenlijk is de boodschap van dankbaarheid meditatie: Wees bij met wat je hebt en wees daar dankbaar voor.

We maken zoveel mooie dingen mee maar zijn ons in de meeste gevallen niet bewust van hetgeen we hebben meegemaakt. De routine van de dag, de week, de maand en zelfs het jaar doet ons soms vergeten hoe bijzonder het is om als mens op deze aarde rond te lopen. Let de komende tijd eens op waar jij blij van wordt, stap eens uit de ratrace en kijk eens om je heen! Zoals ik het zie zit de wereld vol met wonderen maar vaak zijn we veel te druk of afgeleid om het te zien. Een zonnestraal op je gezicht, iemand die de deur voor je open doet of je voor laat gaan bij de kassa. Wees dankbaar voor wat je hebt - want je weet pas. wat je had - wanneer het er niet meer is!

Tot slot

Dankbaarheid meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het verbeteren van zowel onze fysieke als mentale gezondheid, het verhogen van ons optimisme en zelfvertrouwen, het verbeteren van relaties en het vergroten van onze productiviteit en creativiteit. Door dagelijks te mediteren op dankbaarheid, kunnen we ons richten op de positieve aspecten van ons leven en ons beter voorbereiden op uitdagingen die op ons pad komen.

Online Yoga Platform (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

Gezondheid

Reacties
Categorieën