Wat is Chair Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/05/2023
3 min
0

Wat is Chair Yoga?

02/05/2023
3 min
0

Chair Yoga is een vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor mensen die niet in staat zijn om traditionele yoga-oefeningen op de grond uit te voeren. Deze vorm van yoga maakt gebruik van een stoel om de houdingen te ondersteunen en te vereenvoudigen, waardoor het toegankelijk wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit of balansproblemen.

> Bekijk Yogalessen Online

Zittende meditatie en ademhalingsoefeningen

Een typische Chair Yoga-les begint met een zittende meditatie en ademhalingsoefeningen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Vervolgens worden verschillende yoga-houdingen uitgevoerd terwijl de stoel wordt gebruikt als ondersteuning. Deze houdingen omvatten onder andere zittende twists, vooroverbuigingen en rugbuigingen. Soms worden er ook staande houdingen uitgevoerd met behulp van de stoel als stabilisator.

 Flexibiliteit, kracht en balans

Een van de belangrijkste voordelen van Chair Yoga is dat het de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam kan verbeteren. Bovendien kan deze vorm van yoga bijdragen aan het verminderen van stress en angst, het verlichten van pijn en het bevorderen van de bloedsomloop.

Geschikt voor iedereen

Chair Yoga is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, en kan vooral nuttig zijn voor senioren, mensen met chronische pijn of ziekten zoals artritis, multiple sclerose of osteoporose, en mensen die herstellen van een blessure of operatie.

Eenvoudig de stoel gebruiken 

Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van Chair Yoga, hoef je niet over speciale uitrusting te beschikken. Je kunt een eenvoudige stoel gebruiken om de oefeningen uit te voeren. Het is echter aan te raden om te beginnen met lessen bij een gekwalificeerde Chair Yoga-instructeur om ervoor te zorgen dat je de juiste techniek en ondersteuning krijgt tijdens de oefeningen.

Een voorbeeld Chair Yoga les

Hieronder vind je een voorbeeld van een basisstoel-yogales die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus. 

Voordat je begint, zorg ervoor dat je een stevige, stabiele stoel gebruikt zonder wielen en voldoende ruimte rondom je hebt om te bewegen. Draag losse, comfortabele kleding en zorg ervoor dat je voldoende drinkt tijdens de les. Vergeet niet om te ademen en te luisteren naar jouw lichaam - als iets niet goed voelt, stop dan en neem pauze.

  • Begin met zittende bergpose: Ga rechtop zitten met je voeten stevig op de grond en je handen rustend op je dijen. Houd je rug recht en til je kruin omhoog om je wervelkolom te verlengen. Adem in en uit door je neus terwijl je 5-10 diepe ademhalingen neemt.
  • Zittende twist: Plaats je linkerhand op je rechterknie en draai je bovenlichaam naar rechts terwijl je de rechterhand op de achterkant van de stoel plaatst. Houd je rug recht en blijf diep ademen terwijl je 5-10 ademhalingen vasthoudt en vervolgens herhaal je het aan de andere kant.
  • Vooroverbuiging: Plaats je handen op je dijen en adem in terwijl je de armen omhoog strekt. Adem uit en buig naar voren, laat je armen rusten op je benen of op de stoel. Ontspan je nek en schouders en blijf 5-10 ademhalingen lang.
  • Arm stretch: Adem in en strek je rechterarm omhoog, buig je elleboog zodat je hand achter je rug komt. Strek vervolgens je linkerarm uit en probeer de handen te laten ontmoeten. Houd 5-10 ademhalingen vast en herhaal aan de andere kant.
  • Heupopener: Plaats je linkervoet op je rechterdij en houd je linkerknie naar de zijkant gericht. Adem in en til je armen omhoog, adem uit en draai naar rechts terwijl je je linkerhand op je rechterknie plaatst en je rechterhand op de stoel. Houd 5-10 ademhalingen vast en herhaal aan de andere kant.
  • Eindig met zittende bergpose: Sluit je ogen en blijf 5-10 ademhalingen lang zitten, en blijf genieten van de ontspannen en rustgevende energie die de les heeft gebracht.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende houdingen en oefeningen die je kunt doen in een stoel-yogales. Als je meer wilt weten of hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van je eigen stoel-yogapraktijk, raadpleeg dan een gekwalificeerde yogaleraar die je kan begeleiden en ondersteunen.

Tot slot

Chair Yoga is een vorm van yoga die speciaal ontworpen is voor mensen met beperkte mobiliteit of balansproblemen en maakt gebruik van een stoel om de houdingen te ondersteunen en te vereenvoudigen. Het kan helpen om de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam te verbeteren, stress en angst te verminderen, pijn te verlichten en de bloedsomloop te bevorderen. 

Deze vorm van yoga is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus en kan vooral nuttig zijn voor senioren, mensen met chronische pijn of ziekten, en mensen die herstellen van een blessure of operatie. Een gekwalificeerde Chair Yoga-instructeur kan helpen om de juiste techniek en ondersteuning te bieden tijdens de oefeningen.

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

GezondheidGezondheid

Reacties
Categorieën