Wat is Bikram Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
03/26/2023
3 min
0

Wat is Bikram Yoga?

03/26/2023
3 min
0

Bikram Yoga is een vorm van hot yoga die in de jaren '70 is ontwikkeld door de Indiase yogi Bikram Choudhury. Het is een intensieve vorm van yoga die wordt beoefend in een verwarmde ruimte, meestal bij een temperatuur van 38-40 graden Celsius.

> Bekijk hier meer Yogavormen en -stijlen 

Houdingen en ademhalingsoefeningen

Een Bikram Yoga-les bestaat uit een serie van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen, die in een vaste volgorde worden uitgevoerd. De les duurt meestal 90 minuten en wordt geleid door een Bikram Yoga-leraar die de studenten door de serie houdingen leidt.

Lichaam stretchen en versterken

De houdingen van Bikram Yoga zijn ontworpen om het hele lichaam te versterken en te stretchen, terwijl de hitte van de ruimte helpt om het lichaam te ontgiften. De houdingen omvatten onder andere staande houdingen, vooroverbuigingen, rugbuigingen en omgekeerde houdingen.

Fysieke en mentale voordelen

Bikram Yoga wordt vaak geprezen vanwege de fysieke en mentale voordelen die het biedt. Het kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit, het vergroten van de fysieke kracht en het verminderen van stress en angst. De hitte kan ook bijdragen aan het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies.

Enkele voordelen van Bikram Yoga op een rij

 • Verbetert de flexibiliteit: De houdingen in Bikram Yoga kunnen helpen bij het vergroten van de flexibiliteit van het lichaam.
 • Versterkt het lichaam: De houdingen in Bikram Yoga zijn ontworpen om het hele lichaam te versterken.
 • Helpt bij het ontgiften van het lichaam: De hitte van de ruimte kan helpen bij het ontgiften van het lichaam door het stimuleren van de bloedsomloop en het openen van de poriën.
 • Verhoogt de fysieke kracht: De houdingen in Bikram Yoga kunnen helpen bij het vergroten van de fysieke kracht.
 • Vermindert stress en angst: Bikram Yoga kan helpen bij het verminderen van stress en angst door het verbeteren van de ademhalingstechnieken en het bevorderen van de ontspanning.
 • Kan bijdragen aan gewichtsverlies: De hitte van de ruimte kan bijdragen aan het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies.
 • Kan bijdragen aan een betere houding: De houdingen in Bikram Yoga kunnen helpen bij het verbeteren van de houding.
 • Verbetert de bloedcirculatie: De houdingen in Bikram Yoga kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het lichaam.
 • Kan helpen bij het verminderen van rugpijn: De houdingen in Bikram Yoga kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn door het versterken van de rugspieren.
 • Kan bijdragen aan een betere slaap: Bikram Yoga kan helpen bij het bevorderen van een betere slaap door het verminderen van stress en angst en het bevorderen van de ontspanning.

Let op risico op oververhitting en uitdroging

Hoewel Bikram Yoga veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke risico's en nadelen. De hitte van de ruimte kan voor sommige mensen te intens zijn, en er bestaat een risico op oververhitting en uitdroging. Daarnaast kan de herhaling van dezelfde serie houdingen voor sommige mensen repetitief en saai worden.

Voor wie is Bikram Yoga geschikt?

Bikram Yoga is geschikt voor mensen van alle niveaus en achtergronden, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een intensieve vorm van yoga is die veel fysieke en mentale discipline vereist. Als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van Bikram Yoga, is het aan te raden om te beginnen met lessen bij een gekwalificeerde Bikram Yoga-leraar en je te laten informeren over de risico's en voordelen van deze vorm van yoga.

> Bekijk Yogalessen Online

Wat is het verschil tussen bikram- en hot yoga?

Hoewel Bikram Yoga en Hot Yoga beide worden beoefend in een verwarmde ruimte, zijn er enkele verschillen tussen de twee vormen van yoga:

 • Oorsprong: Bikram Yoga is ontwikkeld door Bikram Choudhury in de jaren '70, terwijl Hot Yoga een bredere term is die verwijst naar verschillende vormen van yoga die worden beoefend in een verwarmde ruimte.
 • Aantal houdingen: Bikram Yoga bestaat uit een vaste serie van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen die in een vaste volgorde worden uitgevoerd, terwijl Hot Yoga verschillende houdingen kan omvatten, afhankelijk van de leraar en het type Hot Yoga.
 • Temperatuur: Bikram Yoga wordt meestal beoefend bij een temperatuur van 38-40 graden Celsius met een luchtvochtigheid van ongeveer 40%, terwijl Hot Yoga kan worden beoefend bij verschillende temperaturen afhankelijk van de leraar en het type Hot Yoga.
 • Duur van de les: Bikram Yoga duurt meestal 90 minuten, terwijl Hot Yoga-lesduur kan variëren afhankelijk van de leraar en het type Hot Yoga.
 • Benadering: Bikram Yoga wordt vaak beschouwd als een meer gestructureerde en strenge benadering van yoga, terwijl Hot Yoga een meer vrije en creatieve benadering kan hebben.

Het belangrijkste verschil tussen Bikram Yoga en Hot Yoga is dus dat Bikram Yoga een specifieke vaste serie van houdingen heeft die in een vaste volgorde worden uitgevoerd, terwijl Hot Yoga verschillende houdingen en benaderingen kan omvatten.

Tot slot

Bikram Yoga is een intense vorm van hot yoga die in een verwarmde ruimte wordt beoefend en bestaat uit 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen. Het stretchen en versterken van het lichaam wordt bevorderd door de serie houdingen, terwijl de hitte helpt bij het ontgiften van het lichaam. Het kan fysieke en mentale voordelen bieden, zoals verbeterde flexibiliteit en fysieke kracht en vermindering van stress en angst. Echter, de hitte kan ook risico's op oververhitting en uitdroging met zich meebrengen. Bikram Yoga is geschikt voor mensen van alle niveaus en achtergronden, maar het is belangrijk om lessen te volgen bij een gekwalificeerde leraar en op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's en voordelen van deze vorm van yoga.

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit.

Online Yogalessen van Happy with Yoga


Reacties
Categorieën