Wat is Anusara Yoga? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/05/2023
4 min
0

Wat is Anusara Yoga?

02/05/2023
4 min
0

Anusara Yoga is een moderne vorm van Hatha Yoga die in 1997 werd opgericht door de Amerikaanse yogaleraar John Friend. Het woord "Anusara" betekent "stroom mee met de natuurlijke orde" in het Sanskriet.

> Bekijk Yogalessen Online

Non-dualiteit en geloof in het goede

De filosofie van Anusara Yoga is gebaseerd op de ideeën van non-dualiteit en het geloof dat alles in de wereld goed is en dat iedereen goed is. Het doel van Anusara Yoga is om de yogabeoefenaar te helpen deze universele goedheid te ervaren en te omarmen door middel van fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie.

Universal Principles of Alignment

Een belangrijk kenmerk van Anusara Yoga is het "Universal Principles of Alignment", die zijn ontwikkeld om de beoefenaar te helpen bij het uitvoeren van de houdingen op een veilige en effectieve manier. Deze principes omvatten onder andere "open naar het licht", "hartgericht" en "spier-energetische actie". Door deze principes te volgen, wordt de anatomische uitlijning verbeterd en wordt de beoefenaar geholpen om meer stabiliteit, kracht en balans te bereiken.

Breed scala aan houdingen

Anusara Yoga biedt een breed scala aan houdingen en sequenties, variërend van eenvoudige beginnershoudingen tot meer gevorderde houdingen, waaronder omgekeerde houdingen, achterover buigingen en arm-balans houdingen. Het richt zich ook op het ontwikkelen van een bewustzijn van de ademhaling, het cultiveren van meditatieve rust en het verhogen van het lichaamsbewustzijn.

Nadruk op de spirituele dimensie van yoga

Een ander kenmerk van Anusara Yoga is de nadruk op de spirituele dimensie van yoga. Het omvat een reeks mantra's en meditatiepraktijken die zijn ontworpen om de beoefenaar te helpen bij het ontwikkelen van een dieper begrip van zichzelf en hun verbinding met het universum.

Geschikt voor iedereen maar...

Anusara Yoga wordt beoefend over de hele wereld en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde yogabeoefenaars. Het is echter belangrijk op te merken dat Anusara Yoga, net als elke andere vorm van yoga, een persoonlijke ervaring is die zich richt op de individuele behoeften van elke beoefenaar. Het is belangrijk om een gekwalificeerde Anusara Yoga-leraar te vinden die je kan begeleiden en adviseren over de juiste technieken en houdingen.

Voorbeeld van een Anusara Yoga-les.

Hieronder vind je een voorbeeld van een Anusara Yoga-les. Houd er rekening mee dat Anusara Yoga-lessen in de praktijk kunnen variëren afhankelijk van de leraar en de specifieke behoeften van de studenten.

  • Welkom bij deze Anusara Yoga-les! Vandaag zullen we ons richten op het openen van ons hart en het versterken van onze kern. Laten we beginnen met een korte meditatie om ons te verbinden met onze ademhaling en ons in het moment te brengen. 
  • Zittend in een comfortabele positie, sluit je je ogen en breng je je aandacht naar je ademhaling. Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Terwijl je ademt, laat je alle gedachten en zorgen los en focus je alleen op het hier en nu. Blijf zo 2-3 minuten zitten en adem rustig door.
  • Laten we nu beginnen met wat zachte opwarmingsoefeningen om ons lichaam voor te bereiden op de asana's (houdingen) die we straks gaan doen. We beginnen met de Anjali Mudra (gebedshouding) om onze handen en armen te activeren. Staande met je voeten op heupbreedte uit elkaar, breng je je handen voor je hart in gebedshouding. Adem diep in en til je handen op terwijl je uitademt. Adem in en laat je handen terugkeren naar je hart terwijl je uitademt. Herhaal dit 5-6 keer.
  • We gaan nu verder met een aantal asana's om ons hart te openen en onze kern te versterken. We beginnen met de Urdhva Mukha Svanasana (omhoog kijkende hond) om ons hart te openen. Ga op handen en knieën zitten en plaats je handen onder je schouders. Adem in en til je borst op terwijl je uitademt. Houd deze positie 3-5 ademhalingen vast en laat dan langzaam los.
  • Laten we nu verder gaan met de Paripurna Navasana (bootpositie) om onze kern te versterken. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Breng je handen achter je knieën en til je voeten van de grond terwijl je je schouders van de grond tilt. Houd deze positie 3-5 ademhalingen vast en laat dan langzaam los.
  • We sluiten af met de Savasana (lijkhouding) om ons lichaam te ontspannen en ons in staat te stellen de effecten van de asana's te voelen. Ga op je rug liggen met je armen naast je lichaam en je voeten iets uit elkaar. Sluit je ogen en adem rustig door terwijl je ontspant en tot rust komt.

Bedankt dat je hebt deelgenomen aan deze Anusara Yoga-les. Ik hoop dat je je hart hebt geopend en je kern hebt versterkt. Namaste.

Tot slot

Anusara Yoga is een moderne vorm van Hatha Yoga, opgericht in 1997 door John Friend. Het benadrukt non-dualiteit en het geloof dat alles goed is en iedereen goed is. Het heeft Universal Principles of Alignment ontwikkeld om houdingen op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Anusara Yoga biedt een breed scala aan houdingen en legt de nadruk op de spirituele dimensie van yoga. Het is geschikt voor iedereen, maar het is belangrijk om een gekwalificeerde leraar te vinden. Een voorbeeld van een Anusara Yoga-les omvat een meditatie om te beginnen, opwarmingsoefeningen, en houdingen om het hart te openen en de kern te versterken.

Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

GezondheidGezondheid

Reacties
Categorieën