Wat is adem meditatie? - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/08/2023
5 min
0

Wat is adem meditatie?

02/08/2023
5 min
0

Ademmeditatie is een vorm van meditatie waarbij de focus ligt op de ademhaling. Het is een eenvoudige en populaire vorm van meditatie die in verschillende tradities wordt beoefend.

De geest kalmeren 

Bij ademmeditatie is het doel om de geest te kalmeren door te concentreren op de ademhaling. Dit kan door op een comfortabele plek te gaan zitten of liggen en de aandacht te richten op de ademhaling. In plaats van de ademhaling te controleren, wordt de ademhaling op een natuurlijke manier gevolgd.

Begeleide meditatie-instructies of audio-opnames

Vaak wordt er bij ademmeditatie gebruik gemaakt van begeleide meditatie-instructies of audio-opnames. Hierbij worden deelnemers door een stem begeleid in de meditatie en wordt er aangegeven waar de focus op gericht moet worden, bijvoorbeeld het tellen van de ademhalingen of het visualiseren van de ademhaling.

Voordelen van adem meditatie

Ademmeditatie kan verschillende voordelen hebben, zoals het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de concentratie en het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn. Het kan op elk moment van de dag worden beoefend en kan zowel door beginners als ervaren mediteerders worden uitgevoerd. Hieronder een overzicht van enkele voordelen van adem meditatie.

 • Vermindert stress en angst: Ademmeditatie kan helpen de geest te kalmeren en stress en angst te verminderen. Het kan je helpen te ontspannen en je te concentreren op het huidige moment, waardoor je minder bezorgd bent over de toekomst of het verleden.
 • Verbetert de slaap: Door regelmatig ademmeditatie te beoefenen, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren. Het kan je helpen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen, waardoor je uitgerust wakker wordt.
 • Verbetert de concentratie: Ademmeditatie kan helpen om de concentratie te verbeteren en de geest te trainen om meer gefocust te blijven. Het kan je helpen om je beter te concentreren op taken en afleidingen te verminderen.
 • Verhoogt zelfbewustzijn: Door regelmatig te mediteren, kun je een dieper begrip van jezelf ontwikkelen en meer in contact komen met je innerlijke gevoelens en emoties. Het kan je helpen jezelf beter te begrijpen en te groeien als persoon.
 • Verbetert de stemming: Ademmeditatie kan helpen om de stemming te verbeteren en gevoelens van geluk en welzijn te bevorderen. Het kan je helpen om meer te genieten van het leven en positieve emoties te ervaren.
 • Verbetert de bloeddruk: Ademmeditatie kan helpen om de bloeddruk te verlagen en de hartfunctie te verbeteren. Het kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
 • Versterkt het immuunsysteem: Door te mediteren kan het immuunsysteem worden versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten en infecties. Het kan je helpen om gezonder te blijven en je immuunsysteem te versterken.
 • Verbetert de ademhaling: Ademmeditatie kan helpen om de ademhaling te verbeteren en de longfunctie te optimaliseren. Het kan helpen om beter te ademen en je longen gezond te houden.
 • Verhoogt de mentale helderheid: Door regelmatig te mediteren kun je je geest helderder en alerter maken, waardoor je beter kunt nadenken en betere beslissingen kunt nemen. Het kan helpen om je geest te scherpen en je mentale helderheid te verbeteren.
 • Verbetert de spijsvertering: Ademmeditatie kan helpen om de spijsvertering te verbeteren en de symptomen van indigestie en andere spijsverteringsproblemen te verminderen. Het kan helpen om je spijsverteringssysteem gezond te houden.
 • Versterkt de interpersoonlijke relaties: Het beoefenen van ademmeditatie kan helpen om meer compassie en empathie te ontwikkelen, waardoor je beter kunt omgaan met anderen en meer verbinding kunt maken. Het kan helpen om conflictsituaties te verminderen en de kwaliteit van je relaties te verbeteren.
 • Verbetert de algehele gezondheid: Door regelmatig te mediteren, kunnen al deze voordelen bijdragen aan een verbetering van de algehele gezondheid. Het kan helpen om het immuunsysteem te versterken, stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en de slaap en spijsvertering te verbeteren, wat allemaal bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.
 • Verbetert het geheugen: Door regelmatig te mediteren kan het geheugen verbeteren en de cognitieve functie versterken. Het kan helpen om informatie beter te onthouden en de hersenfunctie te verbeteren. 
 • Verbetert de creativiteit: Ademmeditatie kan helpen om de geest te ontspannen en ruimte te creëren voor nieuwe ideeën en inspiratie. Het kan de creativiteit stimuleren en je helpen om nieuwe oplossingen te vinden voor problemen.

Voorbeeld ademhalingsmeditatie les

 • Ga zitten op een comfortabele plek waar je niet gestoord zult worden. Sluit je ogen en neem even de tijd om je lichaam te voelen en je bewust te worden van je ademhaling.
 • Begin door diep in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal dit een paar keer om jezelf te kalmeren en te ontspannen.
 • Richt nu je aandacht op je buik. Adem diep in en voel je buik uitzetten terwijl je inademt. Houd de adem een paar seconden vast en adem vervolgens langzaam uit, terwijl je je buikspieren aanspant om alle lucht uit je longen te duwen.
 • Visualiseer dat je adem door je lichaam stroomt, van je neus naar je longen en weer terug. Als je inademt, stel je dan voor dat je zuivere lucht binnenhaalt en je lichaam vult met energie en vitaliteit. Als je uitademt, stel je dan voor dat je alle spanning, stress en negatieve energie uit je lichaam laat ontsnappen.
 • Blijf je ademhaling observeren en verleng je uitademing geleidelijk aan. Probeer je ademhaling te vertragen en te verdiepen, terwijl je je lichaam ontspant.
 • Als je merkt dat je gedachten afdwalen, richt je aandacht dan terug op je ademhaling. Laat je gedachten komen en gaan, zonder oordeel, terwijl je je blijft concentreren op je ademhaling.
 • Blijf zo ademen en ontspannen totdat je je kalm en verfrist voelt. Wanneer je klaar bent, open dan langzaam je ogen en neem de tijd om rustig op te staan en terug te keren naar je dagelijkse bezigheden.
 • Bedankt voor het beoefenen van deze ademhalingsmeditatieles. Ik hoop dat het je heeft geholpen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.

Tot slot

Ademmeditatie is een populaire vorm van meditatie waarbij de focus ligt op de ademhaling. Het doel van ademmeditatie is om de geest te kalmeren door zich te concentreren op de ademhaling zonder deze te controleren. Begeleide meditatie-instructies en audio-opnames zijn vaak beschikbaar om deelnemers te begeleiden. Ademmeditatie kan verschillende voordelen bieden, zoals het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap, de concentratie en de algehele gezondheid en welzijn. 

Het kan op elk moment van de dag worden beoefend en kan zowel door beginners als mensen met meer ervaring worden uitgevoerd. Door regelmatig ademmeditatie te beoefenen, kan men zich beter bewust worden van zichzelf, de mentale helderheid verbeteren, de interpersoonlijke relaties versterken en de algehele gezondheid verbeteren.

Practice Happy with Yoga (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

GezondheidGezondheid

Reacties
Categorieën