Voor- en nadelen van gekochte en gehuurde zonnepanelen

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen het huren en kopen van zonnepanelen, evenals de bijbehorende voordelen en nadelen.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen huren en kopen is eigendom. Als je zonnepanelen koopt, ben je de eigenaar, maar bij het huren ben je alleen gebruiker. Dit leidt tot een ander verschil: de investering. Het bedrag dat je uitgeeft voor gekochte panelen betaal je in één keer, terwijl je voor gehuurde panelen maandelijks huur betaalt. Daarnaast is het onderhoud en eventuele reparaties bij gekochte panelen de verantwoordelijkheid van de eigenaar, terwijl dit bij gehuurde panelen door de verhuurder wordt verzorgd.

Voordelen gekochte zonnepanelen

Door de aanschaf van zonnepanelen word je direct eigenaar. Dit jaar geldt er ook nog eens een 0% btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen voor woningen, inclusief garages, schuren, uitbouwen en zelfs vakantiewoningen. Ook voor een appartementencomplex waar een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen aanschaft, geldt dit 0% tarief. Dit geldt ook voor bijkomende kosten zoals de aanleg van kabels, montagemateriaal en omvormers.

Voordeel huren zonnepanelen

Een voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je geen groot bedrag in één keer hoeft te investeren. Hierdoor heb je de mogelijkheid om stroom op te wekken en te besparen op je energiekosten, zonder een groot budget. De huurprijs ligt lager dan de opbrengst van de panelen, dus je bespaart altijd op je energierekening. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud en eventuele reparaties, aangezien dit door de verhuurder geregeld wordt.

Nadelen gekochte zonnepanelen

Een nadeel van gekochte panelen is dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties, bijvoorbeeld na stormschade. Gelukkig ben je hier in veel gevallen wel voor verzekerd. Ook is het onderhoud van de panelen jouw verantwoordelijkheid. Over het algemeen hoeven zonnepanelen echter nauwelijks of helemaal niet schoongemaakt te worden, omdat regen vuil afspoelt bij hellend geplaatste panelen. Het is echter wel verstandig om de panelen eens in de vijf jaar te laten reinigen voor het verwijderen van grofvuil.

Nadelen gehuurde zonnepanelen

De besparing bij gehuurde zonnepanelen is op de lange termijn minder aantrekkelijk omdat, ondanks de lagere huur, het rendement van de panelen in mindering wordt gebracht op de huur. Hierdoor is het bedrag dat je maandelijks bespaart een stuk lager dan bij een directe aankoop.

Tot slot

Of je nu kiest voor gehuurde of gekochte zonnepanelen, beide opties hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en te kijken wat het beste bij jouw situatie en wensen past. Als je een groot bedrag in één keer kunt investeren, is het kopen van zonnepanelen een goede optie. Hierdoor ben je eigenaar van de panelen, bespaar je op de lange termijn het meest en heb je geen omkijken naar het onderhoud en eventueel herstel van de panelen.

Als je niet de mogelijkheid hebt om een groot bedrag in één keer uit te geven, is het huren van zonnepanelen een goede optie. Hierdoor kun je op bescheiden wijze stroom opwekken en besparen op je energiekosten, zonder veel geld uit te geven. Het onderhoud en herstel van eventuele schade ligt bij de verhuurder.

Ongeacht je keuze, zijn zonnepanelen een duurzame en kostenefficiënte investering in de toekomst. Het is zeker de moeite waard om hier verder over na te denken en te overwegen of zonnepanelen de juiste stap voor jou zijn.