Top 3 Meest voorkomende brandoorzaken
Voorkom brand en neem preventiemaatregelen. Dit is de boodschap die we vaak horen, maar wat zijn de meest voorkomende brandoorzaken in huis? En hoe kun je deze voorkomen? Het is belangrijk om te weten wat de grootste gevaren zijn, zodat je maatregelen kunt nemen om de kans op brand te verminderen. In dit uitgebreide artikel bespreken we de top drie van grootste brandoorzaken en geven we tips om brand te voorkomen.
Stoken
Met 38 procent van de woningbranden is stoken de grootste brandoorzaak. Een schoorsteenbrand komt het vaakst voor. Het is daarom belangrijk om de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen, maar als je regelmatig stookt, is het verstandig om meerdere keren per jaar een schoorsteenveger in te schakelen. Ook is het belangrijk om goed op te letten wat je in de haard gooit. Gebruik bij voorkeur loofhout dat minimaal 1,5 jaar droog heeft gelegen. Nat hout of behandeld hout kan namelijk creosoot (teerachtige substantie) veroorzaken, een brandbaar mengsel dat zich kan ophopen in de schoorsteen en kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Keukenbrand
Met 20 procent van de branden begint de brand in de keuken. Het grootste gevaar is vlam in de pan, wat de helft van de keukenbrandjes veroorzaakt. Ook keukenapparatuur kan gevaarlijk zijn. Apparatuur is namelijk goed voor 20 procent van de keukenbranden. In 15 procent van de gevallen ontstaat brand door materialen te dicht bij een hittebron. Gordijnen vliegen bijvoorbeeld in brand door overspringend open vuur. Houd bij het koken altijd de deksel bij de hand om een vlam in de pan gelijk te doven. Zorg er ook voor dat brandbare spullen ver weg van het vuur staan. Een andere tip is om de afzuigkap tijdens het koken aan te zetten om rook en stoom af te voeren.
Brand door elektrische apparaten
Elektrische apparaten zijn goed voor 12 procent van de woningbranden en zijn daarmee de derde grootste brandoorzaak. Technische defecten kunnen een groot gevaar zijn. Wanneer er iets mis is met een elektrisch apparaat, verwacht je dat de stoppen eruit springen, maar dit kan ook anders lopen. Elektriciteit kan zorgen voor vuur, dus houd daar altijd rekening mee. Het is daarom belangrijk om regelmatig de staat van de elektrische apparaten in huis te controleren. Vervang kapotte of verouderde apparaten en zorg dat er geen kabels loshangen. Het advies van de brandweer is om de filters van de droger na elke droogbeurt te reinigen om de kans op brand te verkleinen. Dit kan misschien bewerkelijk zijn, maar beter dat dan overvallen worden door een brand.
Nog meer brandoorzaken
Naast deze top drie zijn er nog meer brandoorzaken om op te letten zoals:
- Kaarsen: Kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer, maar helaas zijn ze ook een veelvoorkomende brandoorzaak. Zorg ervoor dat je kaarsen altijd in een stevige houder plaatst en dat ze niet in de buurt staan van brandbaar materiaal zoals gordijnen, tafelkleden of papieren servetten. Zet kaarsen altijd uit als je de kamer verlaat en let op dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.
- Elektrische bedrading: Beschadigde of verouderde elektrische bedrading kan leiden tot kortsluiting en brand. Controleer regelmatig de bedrading en schakel bij twijfel een elektricien in om het te laten repareren. Overbelasting van stopcontacten en verlengsnoeren kan ook een risico vormen, dus gebruik alleen goedgekeurde en veilige verlengsnoeren en verdeelstekkers.
- Roken: Roken in huis is niet alleen slecht voor de gezondheid, het kan ook leiden tot brand. Zorg ervoor dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn en gebruik een veilige asbak die niet om kan vallen. Leeg de asbak regelmatig in een metalen bak en doof sigarettenpeuken volledig voordat je ze weggooit.
- Kinderen: Kinderen kunnen onbedoeld brand veroorzaken door bijvoorbeeld te spelen met lucifers of aanstekers. Zorg ervoor dat lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen zijn en vertel ze over de gevaren van vuur. Leer ze wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt, bijvoorbeeld door te vluchten en de hulpdiensten te bellen.
- Onvoorzichtigheid: Onvoorzichtigheid kan leiden tot brand, bijvoorbeeld door kaarsen onbeheerd achter te laten of te koken terwijl je afgeleid bent. Wees altijd alert als je iets doet waarbij vuur of warmte komt kijken en laat nooit brandende objecten onbeheerd achter.
Tot slot
Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om brand gaat. Door bewust te zijn van de meest voorkomende brandoorzaken kun je maatregelen nemen om de kans op brand te verkleinen. Zorg voor voldoende rookmelders in huis en test ze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze nog werken. Zorg ervoor dat brandblussers en blusdekens binnen handbereik zijn en dat je weet hoe je ze moet gebruiken. En tot slot, wees altijd alert en neem geen onnodige risico's als het om vuur gaat.
> Bekijk ook: Waar plaats ik een koolmonoxidemeter