Stappenplan Huis Schilderen
Als je plannen hebt om je huis te schilderen dan is het goed om daar vooraf goed over na te denken. Allereerst moet je bedenken of je het zelf gaat doen of een offerte voor schilderwerk gaat aanvragen. Als je voor dat laatste kiest dan is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen zodat je kunt vergelijken.
Kijk daarbij niet alleen naar de prijs maar ook naar de gebruikte materialen. Ook kan het belangrijk zijn op welke termijn het schildersbedrijf tijd heeft om je huis te schilderen. De meeste schilderbedrijven komen langs om een nauwkeurige offerte te kunnen maken, waarbij alle te schilderen oppervlakken worden gemeten.
Hoe vaak moet je je huis (laten) schilderen?
De frequentie om je huis te laten schilderen hangt vooral af van de kwaliteit van de gebruikte verf. Laat je je huis schilderen met een goede kwaliteit verf dan geven fabrikant en schilder vaak een garantie voor hoeveel jaar deze schilderbeurt voldoende is. Dat kan wel oplopen van 5 tot 7 jaar. Kies je voor een schildersbedrijf dan zal de schilder ervoor zorgen dat de verflaag minimaal het voorgeschreven aantal millimeters dik is. Er wordt doorgaans grondig geschilderd, dat wil zeggen dat de oude verflaag wordt geschuurd, de kozijnen en deuren in de grondverf worden gezet en vervolgens worden afgelakt. Op die manier wordt een degelijke beschermlaag voor het hout aangebracht waarna de buitenboel er weer een flink aantal jaren tegen kan.
Zelf schilderen, is dat een optie?
Als je zelf je huis wilt schilderen is het belangrijk om hier ene goed plan van aanpak voor te maken. Bedenk allereerst wanneer je gaat schilderen. Het weer speelt daar een belangrijke rol bij. Veel verf kan wel gebruikt worden bij lage temperaturen, maar vocht is natuurlijk uit den boze. Schilderen kun je dan ook het beste doen in het voorjaar of in de zomer. Voor binnen schilderwerk maakt het niet veel uit, al is het wel prettig om te kunnen luchten en dan is ook hier het voorjaar of de zomer de beste periode.
Een goede voorbereiding
Als je besluit om zelf je huis te gaan schilderen, is een zorgvuldige voorbereiding essentieel om een langdurig en mooi resultaat te bereiken. Begin met een grondige inspectie van de oppervlakken die je wilt schilderen. Zoek naar tekenen van schade, zoals scheuren, houtrot of losse verf. Het is belangrijk om eerst goed te schuren, want dit zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verf. Als je dit overslaat, kan de nieuwe verflaag mogelijk niet goed hechten en snel afbladderen, wat zonde is van je werk en tijd.
Eerst houtrot repareren
Houtrot is een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere woningen. Als je houtrot aantreft, moet dit eerst worden verwijderd en gerepareerd voordat je kunt beginnen met schilderen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aangetaste delen te vervangen. Zorg ervoor dat je de oorzaak van het houtrot aanpakt, zoals lekkages of slechte ventilatie, om toekomstige problemen te voorkomen.
Grondig reinigen
Naast schuren en repareren, is het ook belangrijk om de oppervlakken grondig te reinigen. Vuil, stof en vet kunnen de hechting van de verf beïnvloeden en leiden tot een minder duurzaam resultaat. Gebruik een geschikt reinigingsmiddel en spoel de oppervlakken goed af met water. Laat ze volledig drogen voordat je begint met schilderen.
Materialen en gereedschappen
Zorg er ten slotte voor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat. Denk aan schuurpapier, plamuur, kwasten, rollers, afplaktape en natuurlijk de juiste soorten verf. Door alles vooraf te plannen en goed voor te bereiden, leg je de basis voor een succesvolle en efficiënte schilderklus.
Grondverf
De kozijnen en eventueel deuren in de grondverf zetten is essentieel. Als je dat niet doet dan kun je net zo goed niet schilderen. Grondverf kun je laten mengen in dezelfde kleur als waar je mee aflakt, maar je kunt natuurlijk ook witte grondverf gebruiken. Afhankelijk van de staat waarin de kozijnen verkeren kan het nodig zijn om een extra laag grondverf aan te brengen voordat je kunt aflakken. Houd in ieder geval rekening met de voorgeschreven droogtijd voordat je de lak aanbrengt.
Aflakken
De finishing touch is het aflakken van het verfwerk. Dit doe je nadat de grondverf in een voldoende dikke laag is aangebracht. Lak is verkrijgbaar in mat en glanzend. Waar je voor kiest is een kwestie van smaak. De lak kan worden aangebracht in een kleur naar keuze, maar houd er rekening mee dat je daarbij soms gebonden bent aan voorschriften. Zeker als je in een appartement woont is het doorgaans niet toegestaan om een afwijkende kleur te kiezen dan de standaard kleurstelling. Overigens wordt de buitenkant van appartementen vaak collectief geschilderd in opdracht van de Vereniging van Eigenaren.
Is schilderen gevaarlijk voor de gezondheid?
Vroeger zaten er stoffen in verf die schadelijk waren voor de gezondheid. Vandaag de dag wordt vrijwel alle verf gemaakt op waterbasis en kun je er gewoon veilig mee werken. Het is dus niet nodig om je mond en ogen te beschermen tijdens het schilderen. Natuurlijk is het wel aan te raden om kleding te dragen die geschikt is om te klussen. Opgedroogde verf krijg je vaak niet meer uit je kleding. Dus bewaar die oude spijkerbroek en die oude sweater nog even als je binnenkort je huis gaat schilderen. Ze kunnen prima van pas komen.
Conclusie
Het schilderen van je huis is een belangrijke klus om het uiterlijk en de levensduur van je kozijnen te behouden. Of je nu kiest om het zelf te doen of een professioneel schildersbedrijf in te huren, een goede voorbereiding en het gebruik van kwalitatieve materialen en verf zijn cruciaal voor een succesvol resultaat.
Houd rekening met het weer, de voorbereiding, het gebruik van grondverf en aflakken om je huis er weer fris en goed onderhouden uit te laten zien. Tegenwoordig zijn de meeste verfsoorten veilig voor je gezondheid, maar het is altijd verstandig om de juiste kleding en bescherming te dragen tijdens het schilderen. Door zorgvuldig te plannen en aandacht te besteden aan details, kan je genieten van een prachtig geschilderd huis dat weer jaren meegaat.