Online Gitaar Leren Spelen TIPS - Geregeld24
Muziekinstrumenten
Zo Geregeld
Muziekinstrumenten
03/23/2023
8 min
0

Online Gitaar Leren Spelen (TIPS)

03/23/2023
8 min
0

Gitaarspelen is een populaire hobby die veel mensen maar ook veel jongeren inspireert. Of je nu net begint of al een tijdje aan het spelen bent, het leren van gitaar is vooral een leuk proces waar je veel plezier aan kan beleven. In dit artikel zullen we enkele tips en trucs bespreken om je te helpen bij het leren van gitaar spelen. 

De gitaar

Ten eerste is het belangrijk om een gitaar te hebben. Het kan verleidelijk zijn om te beginnen met een dure gitaar, maar beleef er eerst maar eens plezier aan voordat je een duurdere gitaar koopt. Ik zou bijna zeggen: Laat maar eens zien dat je het volhoudt. Natuurlijk moet de gitaar wel lekker in de hand liggen en een acceptabel geluid produceren. Het is ook belangrijk om te overwegen welk type gitaar je wilt spelen - akoestisch of elektrisch. Ik adviseer om met een akoestische gitaar te beginnen. Daarmee kun je overal spelen en heb je geen versterker nodig. 

De basis

Zodra je een goede gitaar hebt, moet je de basis leren. Dit omvat het leren van de verschillende delen van de gitaar, zoals de snaren, frets, toets en brug. Het is ook belangrijk om te leren hoe je de gitaar goed vasthoudt en hoe je de juiste houding aanneemt. Het is belangrijk om deze basisprincipes goed te begrijpen voordat je verder gaat.

Akkoorden

Het leren van akkoorden zorgt ervoor dat je al snel liedjes kunt spelen. Akkoorden zijn de basis van elk nummer en het is belangrijk om te weten hoe je ze moet spelen en hoe ze klinken. Begin met de basisakkoorden zoals C, D, E, G en A en werk dan geleidelijk aan naar moeilijkere akkoorden. Er zijn veel liedjes die uit 3 of 4 akkoorden bestaan dus wanneer jij een paar akkoorden kunt spelen volgen de liedjes vanzelf. 

De juiste techniek

Nadat je de basisakkoorden onder de knie hebt, is het tijd om te leren spelen met de juiste technieken. Dit omvat het leren van de juiste vingerzetting, het gebruik van een plectrum en het spelen van arpeggio's en tokkelen. Deze technieken zijn essentieel om de juiste toon en het juiste gevoel uit de gitaar te halen. Eigenlijk leer je de akkoorden tegelijk met de techniek. 

Zere vingers in het begin

Zorg ervoor dat je niet verkrampt en losjes speelt. Wees niet bang dat je in het begin zere vingers krijgt, dat is bij de meeste beginnende gitaarspelers het geval. Bij mij werden de vingertoppen erg gevoelig maar dat wordt minder wanneer je een beetje eelt op de vingers krijgt.

Toonladders op de gitaar leren spelen

Als je gitaar leert spelen, is het ook belangrijk om toonladders te leren spelen. Toonladders zijn een reeks noten die in een bepaald patroon worden gespeeld en ze vormen de basis van muzikale melodieën en solo's. Daarnaast is het belangrijk om de juiste vingerzetting te gebruiken. Je kunt dan later een stuk sneller spelen omdat je de goede vingers op de juiste snaren zet.

TIP: Begin met langzaam spelen

Of het nu gaat om toonladders of solo's leren, vertraag het spelen en leer de toonladders of solo's eerst langzaam. Nadat je dit onder de knie hebt kun je de snelheid langzaam opvoeren. Denk eraan dat je je altijd de juiste techniek aanleert.

Gitaartabs leren lezen en spelen

Een andere belangrijke vaardigheid om te leren is het lezen van gitaartabs. Gitaartabs zijn grafische weergaven van de snaren en frets op de gitaar die worden gebruikt om liedjes te leren spelen. Wanneer je dit goed onder de knie krijgt zijn de mogelijkheden om liedjes te spelen oneindig groot.

Regelmatig oefenen

Regelmatig op de gitaar oefenen is "The Key". Oefen bijvoorbeeld elke dag, en probeer elke keer iets nieuws te leren. Het is beter om elke dag 15 tot 20 minuten te oefenen dan één keer per week een paar uur te oefenen. Het helpt om een doel te hebben, zoals het leren van een toonladder, liedje solo of het verbeteren van een techniek. Er zijn ook korte riffs die je kunt gebruiken om op te warmen en je vingers los te spelen.

TIP: Stel doelen en maak plezier

Stel jezelf een doel of doelen en maak hiervoor een soort van schema. Oefen bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten hetgeen wat je wilt leren zoals toonladders of akkoorden. Nadat je de oefeningen hebt voltooid mag je nog even "vrij spelen", ook wel pingelen of jammen genoemd. Maak vooral plezier, daar is de gitaar voor.

Meespelen op Spotify

Wanneer je wat wilt pingelen of jammen zijn er op Spotify diverse nummers zonder zang beschikbaar. Hieronder vind je de link van een Slow Blues in A op Spotify waarvoor je maar 3 akkoorden hoeft te kennen. Die kun je zo vaak herhalen als je wilt. 

> Slow Blues in A meespelen op Spotify!

Akkoordenschema: A - D - A - E - D - A - E

Akkoorden

Gitaar leren spelen is een proces

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het leren van gitaar een proces is. Het kost tijd, toewijding en geduld om het onder de knie te krijgen. Geef niet op als het even niet lukt en blijf oefenen. Met de juiste toewijding en inzet zul je verbaast zijn hoe snel je progressie maakt in het gitaarspelen.

Neem jezelf regelmatig op

Pak je mobiel en neem jezelf op om je progressie te meten. Wanneer je dagelijks speelt merk je natuurlijk snel vooruitgang maar het is goed om bewust te zijn hoever je elke maand bent gevorderd. Daarnaast kun je hier fouten in de houding ontdekken en hier actie op ondernemen. Het is belangrijk om de juiste basis te leggen om een goede gitarist te worden. 

Gitaarles nemen

Het kan ook nuttig zijn om online gitaarles te nemen of een professionele gitaarleraar te zoeken. Gitaarlessen kunnen je helpen bij het leren van de juiste technieken. Zo worden fouten sneller gecorrigeerd en leer je vanaf de eerste dag hoe het moet. Dan hoef je later verkeerd aangeleerde technieken niet meer af te leren.

Via de link hieronder kom je op de website van Koen Snoek, een geboren Volendammer die op zijn 10e een gitaar van zijn ouders kreeg. Hij is onder andere opgeleid door Jaap Kwakman, de gitarist van de 3JS.

Online Gitaar Leren Spelen met Koen

> Ga naar: Gitaarles van Koen voor meer informatie

Meest gemaakte beginnersfouten bij het leren van gitaar spelen

Gitaarspelen kan uitgroeien tot een fantastische hobby waar je veel plezier aan beleeft. Met een beetje doorzettingsvermogen en goede wil kom je een eind. Toch zijn er een aantal fouten die veel beginnende gitaarspelers maken. Hieronder vind je er een paar.

  • Geen goede gitaar kiezen: Een veelgemaakte fout is het kiezen van een verkeerde gitaar. Een gitaar moet lekker in de hand liggen en makkelijk te zijn om te bespelen. Daarnaast is het geluid belangrijk. Luister naar het geluid van de gitaar want jij moet erop spelen en naar luisteren. Zoek hierin voor jou de juiste balans en kies in ieder geval een gitaar waar jij blij van wordt.
  • Houding en techniek: Geen aandacht besteden aan de juiste houding en techniek is vooral in het begin een veel gemaakte fout bij het gitaarspelen. Veel beginners spelen met een gebogen rug of hun handen op de verkeerde manier, wat kan leiden tot blessures en vermoeidheid. Besteed aandacht aan het leren van de juiste houding en techniek om blessures te voorkomen en een goede basis te leggen.
  • Niet genoeg oefenen: Oefening is de sleutel tot succes bij het leren van gitaar spelen. Veel beginners oefenen niet genoeg en geven snel op als ze geen snelle vooruitgang zien. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen en geduld te hebben tijdens het leerproces. Probeer daarom elke dag een beetje te spelen en iets nieuws te leren. Houd dit momentum vast, vooral in het begin.
  • Te veel nummers tegelijk willen leren: Veel beginners willen te snel, te veel nummers tegelijk leren en raken daardoor overweldigd. Het is beter om je te concentreren op het leren van de basisprincipes, zoals akkoorden, toonladders en technieken, voordat je je richt op het leren van volledige nummers.
  • Niet luisteren naar muziek: Luisteren naar gitaarmuziek is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Het kan helpen om de verschillende akkoorden en technieken te herkennen en te begrijpen hoe ze in nummers worden gebruikt. Het is belangrijk om regelmatig naar muziek te luisteren en te proberen de gitaar te begrijpen.
  • Geen gebruik maken van online bronnen: Er zijn talloze online bronnen beschikbaar voor beginners om te leren spelen. Veel beginners maken echter geen gebruik van deze bronnen en beperken zich tot het leren vanuit boeken of met een leraar. Online bronnen zoals Gitaarles van Koen kunnen je helpen bij het vinden van geschikte oefeningen, video's en lessen om je leerproces te verbeteren en te versnellen.
  • Geen metronoom gebruiken: Een metronoom (Geeft - klik - tempo aan) kan een handig hulpmiddel zijn bij het oefenen van de juiste timing en het verbeteren van je ritmegevoel. Veel beginners gebruiken geen metronoom en hebben daardoor moeite om in de maat te blijven of te spelen met de juiste snelheid. Het downloaden van een metronoom-app is de goedkoopste oplossing.
  • Te veel focus op het uit het hoofd leren van akkoorden: Veel beginners besteden te veel tijd aan het uit het hoofd leren van akkoorden in plaats van te focussen op de technieken en vaardigheden die nodig zijn om de akkoorden goed te spelen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe akkoorden worden gevormd en hoe je ze kunt verplaatsen over de hals van de gitaar.
  • Niet genoeg plezier hebben: Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat gitaar spelen leuk moet zijn! Als je geen plezier hebt, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven en vooruitgang te boeken. Maak muziek die je leuk vindt en probeer te genieten van het proces van het leren spelen op de gitaar. 

Mijn ervaring

Als muzikant luister ik anders naar liedjes dan iemand die geen instrument speelt. Ik hoor de instrumenten afzonderlijk maar ook samen. Net zoals je de verschillende instrumenten ook visueel op een computer ziet. Naarmate je vordert met gitaarspelen zul je zien - horen - dat je anders naar muziek gaat luisteren. Je gaat de muziek als het ware ontleden en beter begrijpen. Je gaat ook verschillende patronen en riffs herkennen.

Een laatste tip

Ik heb al een aantal malen vermeld dat plezier hebben in het gitaarspelen enorm belangrijk is om progressie te maken en het vol te houden. Wees niet te hard voor jezelf en houd het vol. Wanneer jij liedjes mee kan spelen begint het pas écht mooi te worden. Soms moet je even door een fase heen om het volgende level te bereiken. Iedereen kan het, maar niet iedereen doet het! 

Muziek is vrijheid en emotie

Voor mij is muziekspelen vrijheid en ik kan me geen leven zonder piano of gitaar voorstellen. Bij mij staan ze beiden in de woonkamer zodat ik ze direct voor het grijpen heb wanneer er een idee in me opkomt. Muziek is ook emotie, naarmate je meer speelt zul je de verschillende stemmingen bij jezelf goed herkennen. Raak niet gefrustreerd en blijf oefenen, het is het allemaal waard!

Tot slot

Ik hoop dat je door dit artikel enthousiast bent geworden en de eerste stap zet om te leren gitaarspelen. Begin eenvoudig, denk aan de techniek en oefen elke dag een beetje maar beleef er veel plezier aan.

Volg de online cursus van Koen en leer stap voor stap in slechts 22 lessen gitaarspelen. SUCCES!

Online Gitaar Leren Spelen

 > Meer informatie over gitaar leren spelen met Koen in slechts 22 lessen!


Reacties
Categorieën