Energiearmoede fors gestegen

Het aantal huishoudens dat in de knel zit met een hoge energierekening is in 2021 flink gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit gaat om gezinnen die in energiearmoede leven: mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening of mensen met een slecht geïsoleerd huis. En zo'n vochtig en tochtig huis kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de bewoners.

Onderzoek

Volgens onderzoeksbureau TNO zijn er 602.000 huishoudens in 2021 die grote problemen hadden om hun energierekening te betalen, dat zijn er 90.000 meer dan in 2020 en dit komt neer op 7% van alle huishoudens.

Overheidssteun

Overheidssteun heeft geholpen om het aantal gezinnen in energiearmoede te verminderen. Als de overheid geen maatregelen had genomen, zou het aantal gezinnen in energiearmoede rond de 1 miljoen liggen. Vooral gezinnen die in een slecht geïsoleerd huis wonen, zoals huizen met energielabel F of G, zijn geraakt door de hoge energieprijzen.

Gezondheidsproblemen

De financiële druk in gezinnen kan ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals longproblemen door schimmel, stelt TNO. Door de angst voor hoge energierekeningen, kiezen veel gezinnen ervoor om de verwarming laag te zetten of zelfs uit te zetten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma of gewrichtspijn.

Energiearmoede en gezondheidskosten

Kinderen tot 18 jaar die opgroeien in gezinnen met energiearmoede en die in een slecht geïsoleerd huis wonen zijn het meest geraakt. Deze gezinnen zijn gemiddeld 24% meer kwijt aan medicijnen voor kinderen dan gezinnen die weliswaar ook in een slecht geïsoleerd huis wonen, maar geen laag inkomen hebben. Deze groep is ook 40% meer kwijt aan ziektekosten dan een gezin dat in een slecht geïsoleerd huis woont, maar zonder laag inkomen. TNO benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is om te bevestigen of er een rechtstreeks verband is tussen energiearmoede en gezondheidskosten.

Bron: RTL