Een nieuw idee, een nieuwe domeinnaam. Veel ondernemers herkennen zich hier waarschijnlijk in en registreren soms wel meer dan honderd domeinnamen omdat een domeinnaam in principe maar één geregistreerd kan worden en het zou zonde zijn dat je de boot mist. Een soort “Fair of missing out”. Ik heb me daar jaren schuldig aan gemaakt waarbij ik de meeste domeinnamen nooit heb gebruikt. Zonde van het geld maar ja ik ben ondernemer en zie kansen in de markt, daar hoort dan ook de juiste domeinnaam bij.
Zelf heb ik weleens websites en domeinnaam verkocht maar dit zijn wel twee verschillende dingen. Er is een levendige handel in domeinnamen maar pas op: Er wordt ook veel fraude mee gepleegd dus je bent gewaarschuwd.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een adres op internet waarmee je een website kunt bezoeken. Het is de unieke naam die aan een website wordt gegeven, zoals www.example.com. Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam zelf en de extensie.
Unieke domeinnaam
De naam van een domeinnaam kan van alles zijn, zolang het maar uniek is en niet al door iemand anders wordt gebruikt. Vaak wordt de naam gekozen om de inhoud van de website te beschrijven of om de naam van het bedrijf of de organisatie te weerspiegelen. De extensie geeft aan wat voor soort website het is. Bijvoorbeeld .com voor commerciële websites, .org voor non-profitorganisaties, .edu voor educatieve instellingen en .gov voor overheidsinstanties.
Zelf heb ik gekozen voor Geregeld24.nl om hiermee juist een breed publiek te bereiken en over allerlei onderwerpen te kunnen schrijven maar dat hoeft voor jou niet de beste keuze te zijn. Anderen geven juist aan dat je per niche één website moet bouwen. Ooit heeft Coolblue dit ook gedaan maar is daar later op teruggekomen en heeft alles teruggebracht naar één website.
Registeren domeinnaam
Domeinnamen worden geregistreerd bij registrars, bedrijven die gemachtigd zijn om domeinnamen te verkopen. Iedere domeinnaam is uniek en kan maar één keer worden geregistreerd. Het registreren van een domeinnaam is meestal een eenvoudig proces en kan online worden gedaan via de website van een registrar. Registratiekosten variëren afhankelijk van de gekozen extensie en de registrar. Vaak is de registratie het eerste jaar gunstig en worden hiermee klanten verleid tot het registreren van een domeinnaam maar let wel op de kosten die je na 1 jaar moet betalen.
Domeinnaam koppelen aan website
Als je een domeinnaam hebt geregistreerd, moet je de domeinnaam koppelen aan een webhostingprovider. Een webhostingprovider biedt opslagruimte op een server waarop je de inhoud van je website kunt opslaan. Door de domeinnaam te koppelen aan de server van de webhostingprovider, kan je website worden bezocht via de domeinnaam.
Het hebben van een domeinnaam kan verschillende voordelen bieden, waaronder een professionele uitstraling, verbeterde vindbaarheid op het internet en het opbouwen van merkherkenning. Daarnaast kan het hebben van een domeinnaam ook nadelen hebben, zoals hoge kosten voor verlenging, het risico dat de domeinnaam wordt gestolen of gekopieerd, en het feit dat het registreren van een domeinnaam niet altijd garandeert dat je de exclusieve rechten op de naam hebt.
Zichtbaarheid op internet
Het kiezen van de juiste domeinnaam is belangrijk voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website op het internet. Het is belangrijk om een domeinnaam te kiezen die kort en makkelijk te onthouden is, relevant is voor de inhoud van je website en zich onderscheidt van andere domeinnamen. Het is ook belangrijk om te overwegen of je de domeinnaam in de toekomst wilt uitbreiden of dat je een specifieke niche of doelgroep wilt bedienen. Uitbreiden kan ook via een subdomein. Hieronder meer.
Wat is een subdomein?
Een subdomein is een onderdeel van een domeinnaam dat wordt gescheiden door een punt en zich links van het hoofddomein bevindt. Subdomeinen worden vaak gebruikt om verschillende secties of functies van een website te organiseren en te onderscheiden.
Voorbeeld subdomein
Bijvoorbeeld, als het hoofddomein van een website "example.com" is, dan kunnen er subdomeinen worden gecreëerd, zoals "blog.example.com", "shop.example.com" of "support.example.com". Elk subdomein kan worden gebruikt om een specifieke functie of inhoud van de website te bieden, zoals een blog, een online winkel of een ondersteuningssectie.
Verschillende doeleinden
Subdomeinen worden vaak gebruikt voor organisatorische doeleinden of voor marketingdoeleinden. Door gebruik te maken van verschillende subdomeinen kan een website zich specialiseren in specifieke gebieden en kunnen gebruikers gemakkelijk de gewenste sectie vinden.
Subdomeinen kunnen ook worden gebruikt om verschillende talen of regio's te bedienen. Bijvoorbeeld, "fr.example.com" kan worden gebruikt voor Franse inhoud, terwijl "uk.example.com" kan worden gebruikt voor Britse inhoud.
Hosting subdomein
Subdomeinen worden meestal beheerd door de eigenaar van het hoofddomein en kunnen worden geregistreerd en geconfigureerd via de DNS-instellingen van de website. Subdomeinen kunnen worden gehost op dezelfde server als het hoofddomein, of op verschillende servers.
Afzonderlijk optimaliseren
Het is belangrijk om te onthouden dat subdomeinen technisch gezien verschillende websites zijn en daarom afzonderlijk worden geïndexeerd door zoekmachines. Dit betekent dat elk subdomein afzonderlijk moet worden geoptimaliseerd voor zoekmachines als het belangrijk is voor het bedrijf.
Domeinnaam kopen
In sommige gevallen kan het ook lonen om te investeren in een al geregistreerde domeinnaam die al hoog scoort in zoekmachines en veel verkeer genereert. Dit kan echter een dure aangelegenheid zijn, afhankelijk van de populariteit en de waarde van de domeinnaam. Het is belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen of te kopen die relevant voor jouw dienst, product of bedrijf is. Omdat het kiezen van een goede domeinnaam erg lastig is en al veel domeinnamen zijn geregistreerd vind je hieronder meer informatie over een goede domeinnaam kiezen.
TIPS: Hoe kies ik een goede domeinnaam?
Het kiezen van een goede domeinnaam kan een belangrijke stap zijn bij het opzetten van een website. Een domeinnaam is immers de identiteit van jouw website en is het eerste wat potentiële bezoekers zien wanneer ze naar jouw site gaan. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van een goede domeinnaam:
- Houd het kort en eenvoudig: Een korte en eenvoudige domeinnaam is gemakkelijker te onthouden en te typen. Vermijd het gebruik van lange of ingewikkelde woorden en afkortingen, en houd het eenvoudig en gemakkelijk te spellen.
- Maak het relevant: Kies een domeinnaam die relevant is voor het onderwerp of de niche van je website. Dit kan helpen bij het aantrekken van de juiste doelgroep en kan bijdragen aan de SEO van je website.
- Maak het uniek: Kies een domeinnaam die uniek en onderscheidend is. Probeer weg te blijven van algemene termen of namen die te vergelijkbaar zijn met andere websites.
- Kies de juiste extensie: De extensie van een domeinnaam kan een verschil maken voor je website. De meest populaire extensie in Nederland is .nl maar er zijn vele andere opties beschikbaar, zoals .com,.org, .net, en land-specifieke extensies zoals .nl of .be. Kies een extensie die past bij het doel van jouw website. Zelf registreer ik naast de .nl ook altijd de .com zodat niet iemand anders mijn website kan kopiëren en met de .com hoger rankt maar dat is een persoonlijke keuze.
- Controleer de beschikbaarheid: Voordat je besluit op een domeinnaam, is het belangrijk om de beschikbaarheid te controleren. Er zijn veel domeinnaamzoekmachines beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.
- Vermijd inbreuk op merkenrecht: Controleer of de domeinnaam die je wilt gebruiken geen inbreuk maakt op het merkenrecht van andere bedrijven. Dit kan problemen veroorzaken en juridische gevolgen hebben.
- Denk op lange termijn: Kies een domeinnaam die toekomstbestendig is en bij de groei van jouw website past. Houd rekening met jouw doelstellingen voor de toekomst en zorg dat jouw domeinnaam niet beperkend is in de groei en uitbreiding van jouw website.
- Waar gaat het over: Laat direct zien waar je website over gaat. Een domeinnaam kan hierbij helpen. Gaat je website over afvallen dan zou je kunnen overwegen dit zoekwoord op te nemen in je domeinnaam. Bijvoorbeeld: Afvallen met Kees! afvallenmetkees.nl of bedenk maar iets. De domeinnaam zegt hierin direct iets over de dienst of het product wat je aanbiedt. Namelijk "Afvallen".
- Volg je hart: Wanneer jij een bedrijf opzet hoort daar een naam bij. Jouw bedrijfsnaam is dan de meest voor de hand liggende domeinnaam. Toch kan de domeinnaam afwijken van je bedrijfsnaam. Misschien zegt de domeinnaam iets over je niche waarin je gaat opereren. Of zegt de domeinnaam direct iets over de producten die je wilt aanbieden. Wees hier creatief in en volg je hart ook al druist dat tegen het advies van marketingexperts in. Het is jouw bedrijf en in het ergste geval kun je de domeinnaam op termijn altijd nog veranderen maar dat is wel een heel gedoe. Zorg ervoor dat je in ieder geval altijd de domeinnaam van bedrijf (ook) registreert zodat niemand anders met je naam aan de haal gaat.
Het kiezen van de juiste domeinnaam kan enige tijd in beslag nemen, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om een goede domeinnaam te kiezen die past bij jouw website en doelstellingen.
Social Media
Als je bezig bent een domeinnaam te kiezen controleer dan ook of jou domeinnaam ook op Social Media beschikbaar is zoals @afvallenmetkees. Het zou zonde zijn dat er later achter komt dat iemand dezelfde naam op TikTok of YouTube gebruikt. Ook al doe je nog even niets met bepaalde Social Media kanalen adviseer ik je toch om ze aan te maken en te registreren. Mocht je op een later moment hier toch gebruik van willen maken loop je niet tegen de beperking van andere registraties aan.
Is het beter om een zoekwoord in de domeinnaam te vermelden?
Het vermelden van een zoekwoord in de domeinnaam kan zeker voordelen hebben, maar het is niet de enige factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede domeinnaam.
Vindbaarheid website
Een zoekwoord in de domeinnaam kan bijvoorbeeld helpen bij de vindbaarheid van de website in zoekmachines. Als het zoekwoord overeenkomt met een veelgebruikte zoekopdracht van potentiële bezoekers van de website, dan kan het vermelden van het zoekwoord in de domeinnaam helpen om de website hoger te laten ranken in de zoekresultaten. Dit kan zorgen voor meer verkeer naar de website en mogelijk meer conversies.
Meer dan alleen een zoekwoord
Echter, het is belangrijk om niet alleen te focussen op het zoekwoord in de domeinnaam. Het is ook belangrijk dat de domeinnaam eenvoudig te onthouden is, goed klinkt en een duidelijke link heeft met de inhoud van de website. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is, en of er geen merk- of auteursrechten op rusten.
Te algemeen zoekwoord
Bovendien is het vermelden van een zoekwoord in de domeinnaam niet altijd de beste keuze. Als het zoekwoord te algemeen is, kan het moeilijk zijn om te concurreren met andere websites die ook het zoekwoord in hun domeinnaam hebben vermeld. Ook kan het gebruik van een zoekwoord in de domeinnaam mogelijk overkomen als spammy of te geforceerd, wat juist een negatief effect kan hebben op de zoekmachineoptimalisatie en de reputatie van de website.
Kortom, het vermelden van een zoekwoord in de domeinnaam kan zeker voordelen hebben, maar het is belangrijk om ook andere factoren mee te wegen en te zorgen voor een goede balans tussen zoekmachineoptimalisatie en gebruiksvriendelijkheid van de domeinnaam.
Plaatsnaam in domeinnaam verwerken, slim of niet?
Het verwerken van een plaatsnaam in de domeinnaam kan voordelen hebben, afhankelijk van de situatie. Hier zijn enkele punten om te overwegen:
- Relevantie: Als het bedrijf of de website sterk geassocieerd wordt met een specifieke locatie, kan het vermelden van de plaatsnaam in de domeinnaam helpen om de relevantie voor de lokale doelgroep te vergroten. Bijvoorbeeld, als je een restaurant in Amsterdam hebt, dan kan de domeinnaam 'restaurantamsterdam.nl' zijn. Dit kan helpen om je te onderscheiden van andere restaurants in Amsterdam en de aandacht van potentiële klanten te trekken die specifiek op zoek zijn naar restaurants in die stad.
- Beschikbaarheid: Soms kan het toevoegen van een plaatsnaam in de domeinnaam de beschikbaarheid van de gewenste domeinnaam vergroten. Als de naam van je bedrijf bijvoorbeeld al bezet is, kan het toevoegen van een plaatsnaam helpen om een unieke domeinnaam te krijgen.
- Merkbaarheid: Het verwerken van een plaatsnaam in de domeinnaam kan ook helpen om de merkbaarheid van het bedrijf te vergroten. Als de bedrijfsnaam niet bekend is, kan het toevoegen van een plaatsnaam helpen om te onthouden waar het bedrijf gevestigd is en de locatie meer tastbaar maken voor klanten.
Nadelen verwerken plaatsnaam in domeinnaam
Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan het verwerken van een plaatsnaam in de domeinnaam:
- Beperkingen: Het gebruik van een plaatsnaam in de domeinnaam kan beperkingen opleggen aan de groei van het bedrijf buiten die specifieke locatie. Als het bedrijf later wil uitbreiden naar andere locaties, kan de plaatsnaam in de domeinnaam beperkend werken.
- Lengte: Het toevoegen van een plaatsnaam kan de lengte van de domeinnaam vergroten, wat het moeilijker kan maken om te onthouden en te typen voor gebruikers.
- Concurrentie: Als de plaatsnaam in de domeinnaam wordt opgenomen om zich te onderscheiden van andere bedrijven in die stad, kan het ook concurrentie opleveren van andere bedrijven die dezelfde tactiek gebruiken.
Het toevoegen van een plaatsnaam in de domeinnaam kan voordelen hebben, maar het is belangrijk om de specifieke situatie en doelstellingen van het bedrijf te overwegen voordat deze beslissing wordt genomen. Je zou wel een aantal domeinnamen kunnen registreren waar je later landingspagina's op zet om bezoekers door te verwijzen naar je "hoofd" website.
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een specifieke webpagina waarop een bezoeker terechtkomt nadat hij of zij heeft geklikt op een advertentie, zoekresultaat of een andere vorm van online promotie. Het doel van een landingspagina is om de bezoeker te overtuigen tot een bepaalde actie, zoals het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van meer informatie.
- Geoptimaliseerd voor conversie: Een landingspagina is meestal geoptimaliseerd voor conversie en is daarom anders dan een reguliere pagina op een website. Het ontwerp en de inhoud zijn gericht op het behalen van één specifiek doel. Dit in tegenstelling tot een reguliere websitepagina die vaak meerdere doelen heeft en meerdere onderwerpen behandelt.
- Relevante informatie: Een goede landingspagina bevat relevante informatie die aansluit bij de verwachtingen van de bezoeker, zoals de inhoud van de advertentie waarop hij of zij heeft geklikt. Daarnaast is het belangrijk dat de landingspagina snel laadt en gemakkelijk te navigeren is. Een duidelijke call-to-action en eventueel een aanbod of incentive kunnen bijdragen aan een hogere conversie.
- Marketingcampagnes: Landingspagina's worden veelvuldig gebruikt in online marketingcampagnes, zoals Google Ads en social media advertenties. Door de bezoeker op een specifieke pagina te laten landen die aansluit bij zijn of haar behoeften en interesses, kan de kans op conversie aanzienlijk worden vergroot.
- Doorsturen bezoekers: Landingspagina's kunnen worden gebruikt om bezoekers door te sturen naar een specifieke pagina op de bedrijfswebsite. Bijvoorbeeld: Afvallen na een bevalling - afvallennaeenbevalling.nl wordt doorgestuurd naar afvallenmetkees.nl/afvallennabevalling. Hiermee kun je via de landingspagina marketingcampagnes opzetten met al uiteindelijke doel het verkeer door te zetten naar je hoofdwebsite waar ze bijvoorbeeld een product of dienst kunnen bestellen.
Slim gebruik van domeinnamen en landingspagina's
Een hoofd- /bedrijfswebsite gecombineerd met landingspagina's is een mooie manier om sneller in een bepaalde niche te ranken en kan worden ingezet voor speciale marketingdoelstellingen. Domeinnamen voor landingspagina's kunnen ook later worden geregistreerd zodat de naam goed past bij het onderwerp en de doelstelling die je wilt bereiken.
Verhuizen domeinnaam
Het verhuizen van een domeinnaam kan nodig zijn om verschillende redenen, zoals het overstappen naar een andere webhost of een andere registrar, of het verkopen van een domeinnaam aan een nieuwe eigenaar. In deze situaties moet de domeinnaam van de ene partij naar de andere worden overgedragen. Vaak lijkt dit spannender dan het in werkelijkheid is. Hieronder leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij het verhuizen van een domeinnaam.
- Stap 1: Controleer de status van je domeinnaam: Voordat je een domeinnaam kunt verhuizen, moet je ervoor zorgen dat de domeinnaamstatus actief is. Als de domeinnaam inactief is, verlopen is of als er openstaande facturen zijn, kun je de domeinnaam niet verhuizen. Zorg er daarom voor dat alle facturen zijn betaald en dat de domeinnaam actief is.
- Stap 2: Controleer de verhuisvoorwaarden van de nieuwe registrar: Elke registrar heeft zijn eigen verhuisvoorwaarden. Controleer deze voorwaarden daarom zorgvuldig voordat je begint met de verhuizing van je domeinnaam. Zo weet je precies welke documenten en informatie je nodig hebt om de verhuizing soepel te laten verlopen.
- Stap 3: Verifieer de autorisatiecode van je domeinnaam: Om je domeinnaam te kunnen verhuizen, heb je een autorisatiecode nodig. Deze code wordt ook wel EPP code, verhuiscode of verhuistoken genoemd. Deze code dient als bewijs dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam en dat je toestemming geeft voor de verhuizing.
- Stap 4: Start de verhuizing bij de nieuwe registrar: Zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je de verhuizing starten bij de nieuwe registrar. Bij de meeste registrars kun je het verhuisproces online starten. Je voert de domeinnaam in en vult de autorisatiecode in. Vervolgens wordt er een verhuisverzoek gestuurd naar de huidige registrar.
- Stap 5: Wacht op goedkeuring van de verhuizing: De huidige registrar zal het verhuisverzoek controleren en goedkeuren als alles in orde is. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren. Zodra de verhuizing is goedgekeurd, ontvang je een bevestiging van de nieuwe registrar. Houd er rekening mee dat het domein tijdelijk onbereikbaar kan zijn tijdens de verhuizing.
- Stap 6: Controleer de instellingen van je domeinnaam: Als de verhuizing is voltooid, moet je ervoor zorgen dat de DNS-instellingen van de domeinnaam correct zijn ingesteld. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de domeinnaam weer online is en goed werkt.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat de kosten voor het verhuizen van een domeinnaam kunnen variëren, afhankelijk van de registrar en de extensie van de domeinnaam. Sommige registrars bieden gratis verhuizingen aan, terwijl andere registrars kosten in rekening brengen. Controleer daarom voordat je de verhuizing start of het domein niet vergrendeld is voor overdracht. Als dit het geval is, moet je contact opnemen met je huidige domeinnaam registrar en de vergrendeling laten verwijderen voordat je de verhuizing start.
Verhuisprocedure nieuwe registrar
Vervolgens moet je de verhuisprocedure starten bij de nieuwe registrar. Dit doe je door bij de nieuwe registrar aan te geven dat je een bestaand domein wilt verhuizen en daarbij de verhuiscode (ook wel auth-code genoemd) op te geven die je van je huidige registrar hebt ontvangen. Deze verhuiscode is een unieke code die ervoor zorgt dat de verhuizing geautoriseerd is en dat alleen jij als eigenaar van het domein de verhuizing kunt starten.
Zodra je de verhuisprocedure bij de nieuwe registrar hebt gestart, zal de nieuwe registrar contact opnemen met de huidige registrar om de verhuizing te bevestigen. Hierbij wordt gecontroleerd of het domein niet vergrendeld is en of de verhuiscode correct is opgegeven. Als alles in orde is, zal de huidige registrar het domein vrijgeven voor verhuizing naar de nieuwe registrar.
Duur verhuizing domeinnaam
De duur van de verhuizing is afhankelijk van de TLD en de procedures van de betrokken registrars. Over het algemeen duurt de verhuizing tussen de 5 en 10 dagen, maar in sommige gevallen kan dit langer duren.
Zodra de verhuizing is afgerond, is de nieuwe registrar verantwoordelijk voor het beheer van je domeinnaam. Het is belangrijk om de instellingen van je domeinnaam te controleren en eventueel aan te passen bij de nieuwe registrar, zoals DNS-instellingen en contactgegevens.
Denk aan de e-mail
Als je website of e-mail gekoppeld is aan je domeinnaam, moet je ervoor zorgen dat de verhuizing geen negatieve gevolgen heeft voor de werking van je website of e-mail. Controleer daarom of je hostingprovider op de hoogte is van de verhuizing en of er eventueel aanpassingen nodig zijn aan de instellingen van je website of e-mail.
Verlengen domeinnaam
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de verlenging van je domeinnaamregistratie. Bij de verhuizing wordt de resterende registratietermijn van je domeinnaam meegenomen naar de nieuwe registrar. Het is echter wel mogelijk dat de nieuwe registrar hogere prijzen hanteert voor de registratie van je domeinnaam. Controleer daarom goed de tarieven en voorwaarden van de nieuwe registrar voordat je de verhuizing start.
Website verhuizen
Houd er rekening mee dat indien je een volledige website wilt verhuizen er meer bij komt kijken dan alleen de domeinnaam te verhuizen. Maak altijd een backup van je website voordat je de verhuisprocedure start. De domeinnaam is alleen een registratie maar de website staat op een server. Hierbij zijn verschillende variaties en systemen beschikbaar dus laat je hierover goed informeren. Staat je website op een andere server dan je eigen hostingprovider dan is de server te bereiken via de DNS instellingen maar dat is in dit artikel niet verder opgenomen.
Tot slot
Het verhuizen van een domeinnaam kan een complex proces zijn, maar als je de stappen zorgvuldig doorloopt en rekening houdt met de verschillende aspecten, kun je de verhuizing soepel laten verlopen.
> Bekijk ook: Geld verdienen met YouTube: Het vinden van een niche