3 ademhalingstechnieken die kunnen helpen om stress te verminderen - Geregeld24
Yoga en meditatie
Zo Geregeld
Yoga en meditatie
02/08/2023
4 min
0

3 ademhalingstechnieken die kunnen helpen om stress te verminderen

02/08/2023
4 min
0

Ademhalingstechnieken kunnen een geweldige manier zijn om stress te verminderen, angst te beheersen en je concentratie te verbeteren. Een van de meest effectieve technieken die je kunt beoefenen, is diepe buikademhaling. Deze techniek richt zich op het ademen vanuit je buik in plaats van vanuit je borstkas. Door je te concentreren op je ademhaling en diep in te ademen, kan diepe buikademhaling je helpen ontspannen en je geest tot rust brengen. 

Andere ademhalingstechnieken, zoals box breathing en de 4-7-8 ademhaling, kunnen ook tal van voordelen bieden, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het verhogen van de energie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze ademhalingstechnieken en hoe je ze kunt gebruiken om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Diepe buikademhaling

Bij deze techniek richt je je op het ademen vanuit je buik in plaats van vanuit je borstkas. Ga comfortabel zitten of liggen en leg een hand op je buik en een hand op je borst. Adem langzaam en diep in door je neus, en probeer je buik uit te laten zetten terwijl je inademt. Houd even je adem in en adem vervolgens langzaam uit door je mond, waarbij je je buikspieren gebruikt om je adem volledig uit te ademen. Herhaal dit een paar minuten.

Voordelen van diepe buikademhaling

 • Vermindering van stress en angst: Door je te concentreren op je ademhaling en diep in te ademen, kan diepe buikademhaling je helpen ontspannen en je geest tot rust brengen. Dit kan stress en angst verminderen.
 • Verbeterde zuurstofopname: Bij diepe buikademhaling wordt er meer zuurstof in je longen opgenomen. Dit kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de bloedsomloop en het verhogen van de energie.
 • Stimulatie van het zenuwstelsel: Diepe buikademhaling kan het parasympathische zenuwstelsel stimuleren, wat kan leiden tot een verlaging van de hartslag, bloeddruk en ademhaling.
 • Verlichting van spijsverteringsproblemen: Door je buikspieren te gebruiken bij het uitademen, kan diepe buikademhaling helpen bij het stimuleren van de spijsvertering en het verlichten van spijsverteringsproblemen.
 • Verbeterde slaap: Door diepe buikademhaling te beoefenen voordat je gaat slapen, kan het je helpen ontspannen en in slaap vallen.

Box breathing

Bij deze techniek richt je je op het gelijkmatig in- en uitademen en het vasthouden van je adem voor een korte periode. Adem in door je neus terwijl je tot vier telt, houd je adem even vast terwijl je tot vier telt, adem langzaam uit door je mond terwijl je tot vier telt, en houd je adem even uit terwijl je tot vier telt. Herhaal dit een paar minuten.

Voordelen van Box breathing

Box breathing kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie. Hier zijn enkele voordelen van deze ademhalingstechniek: 

 • Verlaagt stressniveaus: Box breathing vertraagt de hartslag en kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam.
 • Verbetert de concentratie: Door je te richten op de gelijkmatige ademhaling en het tellen van de seconden, kan box breathing je concentratie verbeteren en je helpen om afleidende gedachten los te laten.
 • Verbetert de slaapkwaliteit: Het beoefenen van box breathing voor het slapengaan kan helpen om de geest te kalmeren en een goede nachtrust te bevorderen.
 • Kan helpen bij het beheersen van angst: Box breathing kan nuttig zijn bij het beheersen van angst, omdat het de geest kan kalmeren en het zenuwstelsel kan ontspannen.
 • Kan de bloeddruk verlagen: Omdat box breathing kan helpen bij het verminderen van stress en ontspanning bevordert, kan het ook bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk. 

4-7-8 ademhaling

Bij deze techniek richt je je op een langere uitademing om te helpen ontspannen. Adem in door je neus terwijl je tot vier telt, houd je adem in terwijl je tot zeven telt, adem langzaam uit door je mond terwijl je tot acht telt. Herhaal dit een paar keer.

Voordelen van 4-7-8 ademhaling

De 4-7-8 ademhaling heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Vermindering van stress: De diepe ademhaling en het vertragen van de ademhaling vermindert stress en kalmeert het zenuwstelsel.
 • Verbetering van de slaap: Door de 4-7-8 ademhaling te doen voor het slapengaan, kan het helpen om sneller in slaap te vallen en een diepere slaap te bevorderen.
 • Verbetering van de concentratie: Door de ademhalingstechniek regelmatig te oefenen, kan het helpen om de focus en concentratie te verbeteren.
 • Vermindering van angst: De 4-7-8 ademhaling kan ook helpen om gevoelens van angst en paniek te verminderen.
 • Verhoging van de energie: Door de ademhalingstechniek regelmatig te oefenen, kan het ook helpen om de energie te verhogen en vermoeidheid te verminderen.

Voorbeelden van ademhalingstechnieken

 • 4-7-8 ademhaling: Adem gedurende 4 seconden in door je neus, houd je adem in voor 7 seconden, en adem gedurende 8 seconden uit door je mond. Herhaal dit meerdere keren.
 • Buikademhaling: Plaats een hand op je buik en adem in door je neus, vul je buik met lucht, voel je buik uitzetten en houd de adem even vast. Adem dan langzaam uit door je mond en voel je buik weer naar binnen zakken. Herhaal dit enkele keren.
 • Coherente ademhaling: Adem gedurende 5 seconden in en 5 seconden uit, waardoor je een gelijkmatige ademhaling creëert. Richt je op de sensatie van je ademhaling in je neus en laat eventuele afleidende gedachten los. Herhaal dit gedurende enkele minuten.

Tot slot

Ademhalingstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen, angst te beheersen en de concentratie te verbeteren. Diepe buikademhaling is een van de meest effectieve technieken omdat het je leert ademen vanuit je buik in plaats van vanuit je borstkas. Andere ademhalingstechnieken, zoals box breathing en de 4-7-8 ademhaling, kunnen ook tal van voordelen bieden, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het verhogen van de energie. Het regelmatig beoefenen van deze technieken kan helpen om het fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Yogalessen (TIP)

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga Platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt het hierdoor altijd en onbeperkt doen. > Ga naar Happy with Yoga voor een overzicht van yogalessen en cursussen en zoek de les die je wilt volgen.

Online Yogalessen van Happy with Yoga

GezondheidGezondheid

Reacties
Categorieën