10 Manieren om Stress te Verminderen - Geregeld24
Gezondheid en welzijn
Zo Geregeld
Gezondheid en welzijn
02/10/2023
18 min
0

10 Manieren om Stress te Verminderen

02/10/2023
18 min
0

In de huidige hectische wereld is stress haast onvermijdelijk. Het kan een negatieve invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid, en ons vermogen om van het leven te genieten belemmeren. Gelukkig zijn er tal van manieren om stress te bestrijden en een evenwichtiger, kalmer leven te leiden. In dit artikel ontdek je 10 effectieve methoden om stress te verminderen zodat je meer ontspanning en welzijn in je dagelijkse kunt brengen. Maar let wel op: Je moet het zelf doen!

1. Meditatie of ademhalingsoefeningen

Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn technieken die je kunt gebruiken om je bewustzijn te vergroten, innerlijke rust te vinden en stress te verminderen. Ze helpen je om je te concentreren op het huidige moment en laten je lichaam en geest ontspannen. 

Meditatie

Meditatie is een mentale oefening waarbij je je concentreert op een specifiek object, gedachte of activiteit om je geest te kalmeren en een toestand van mentale helderheid en emotionele stabiliteit te bereiken. Er zijn verschillende vormen van meditatie, zoals mindfulness, concentratie, transcendente en liefdevolle vriendelijkheid meditatie. Door regelmatig te mediteren, kun je je concentratievermogen verbeteren, je zelfbewustzijn vergroten en negatieve emoties verminderen. 

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn technieken waarbij je je bewust wordt van je ademhaling en deze op een gecontroleerde manier reguleert. Door je op je ademhaling te concentreren en deze te beheersen, kun je je lichaam en geest ontspannen, wat helpt om stress en angst te verminderen. Enkele populaire ademhalingsoefeningen zijn onder meer de buikademhaling, de 4-7-8 ademhalingstechniek en de wisselende neusgatademhaling.

Voordelen van meditatie en ademhalingsoefeningen

 • Stressvermindering: Beide technieken helpen je om stresshormonen zoals cortisol te verminderen en je ontspanningsreactie te activeren.
 • Verbeterde concentratie en focus: Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je aandacht beter vast te houden en je concentratie te verbeteren.
 • Emotioneel welzijn: Regelmatige beoefening kan je emotionele stabiliteit versterken, negatieve emoties verminderen en je geluksgevoel verhogen.
 • Betere slaapkwaliteit: Door je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen, kunnen meditatie en ademhalingsoefeningen je slaapkwaliteit verbeteren en slapeloosheid verminderen.
 • Verlaagde bloeddruk: Beide technieken kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen en je hartgezondheid te verbeteren.

Om de voordelen van meditatie en ademhalingsoefeningen te ervaren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen, bij voorkeur dagelijks. Je kunt beginnen met slechts een paar minuten per dag en geleidelijk de duur van je sessies verlengen naarmate je meer ervaren en comfortabel wordt met de technieken.

TIP: Volg eens een Online Yogacursus zodat je stap voor stap de basishoudingen leert. 

Leer hier meer over Online Yoga en Ademhaling.

2. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een effectieve manier om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Fysieke activiteit kan zowel op korte als op lange termijn voordelen hebben voor het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele manieren waarop lichaamsbeweging stress kan verminderen en je mentale welzijn kan ondersteunen:

 • Afgifte van endorfines: Wanneer je traint, geeft je lichaam endorfines af, natuurlijke chemicaliën die als pijnstillers werken en een gevoel van welzijn bevorderen. Deze "feel-good" hormonen helpen je stemming te verbeteren, angst en stress te verminderen en geven je een gevoel van voldoening na het sporten.
 • Verlaging van stresshormonen: Lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van de niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline in je lichaam. Door regelmatig te sporten, kun je je lichaam helpen om beter om te gaan met stress en je algehele stressniveau te verminderen.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan je slaapkwaliteit verbeteren en slapeloosheid verminderen. Een goede nachtrust is cruciaal voor het verminderen van stress en het bevorderen van mentale en emotionele veerkracht.
 • Verhoogd zelfvertrouwen: Door regelmatig te sporten, kun je je lichaamsbeeld en zelfvertrouwen verbeteren. Een positief zelfbeeld kan helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van je gevoel van eigenwaarde.
 • Afleiding: Lichaamsbeweging biedt een gezonde afleiding van stressvolle gedachten en zorgen. Door je te concentreren op fysieke activiteit, krijg je de kans om je geest te verfrissen en je te concentreren op iets anders dan je stressoren.
 • Sociale interactie: Sporten, zoals deelnemen aan groepslessen of teamsporten, biedt mogelijkheden voor sociale interactie en het opbouwen van vriendschappen. Een sterk sociaal netwerk is belangrijk voor het omgaan met stress en het bevorderen van mentale gezondheid.

Om de voordelen van lichaamsbeweging voor stressvermindering te maximaliseren, is het belangrijk om een activiteit te kiezen die je leuk vindt en die je op regelmatige basis kunt uitvoeren. Dit kan variëren van wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen, yoga, dansen tot teamsporten. Idealiter zou je minimaal 30 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per dag moeten nastreven om stress te verminderen en je algehele mentale en fysieke gezondheid te ondersteunen.

3. Slaap

Slaap is essentieel voor het behoud van een goede fysieke en mentale gezondheid en speelt een cruciale rol bij het verminderen van stress. Een goede nachtrust kan helpen om je emoties in evenwicht te brengen, je concentratie te verbeteren, je immuunsysteem te versterken en je energieniveau te verhogen. Hier zijn enkele manieren waarop slaap en stress met elkaar verbonden zijn en hoe je je slaap kunt verbeteren om stress te verminderen:

 • Emotionele regulatie: Tijdens de slaap vinden er processen plaats in je hersenen die helpen bij het reguleren van je emoties en stemming. Goede slaap kan helpen om stress, angst en depressie te verminderen, terwijl slaapgebrek kan leiden tot verhoogde stressniveaus en een verminderd vermogen om met stressvolle situaties om te gaan.
 • Cognitieve functie: Voldoende slaap is essentieel voor een goede cognitieve functie, waaronder geheugen, concentratie, probleemoplossing en besluitvorming. Slaapgebrek kan leiden tot verminderde cognitieve prestaties, wat op zijn beurt stress kan verhogen en het moeilijker kan maken om effectief met stressoren om te gaan.
 • Fysieke gezondheid: Chronische stress en slaapgebrek kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes en obesitas. Een goede nachtrust kan helpen om je lichaam te herstellen en het risico op deze gezondheidsproblemen te verminderen.

Om je slaap te verbeteren en stress te verminderen, kun je verschillende gewoontes aanleren: 

 • Regelmatig slaapschema: Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, ook in het weekend. Dit helpt om je biologische klok te reguleren en bevordert een betere slaapkwaliteit.
 • Ontspannende bedtijdroutine: Creëer een ontspannende bedtijdroutine om je lichaam en geest voor te bereiden op slaap. Dit kan onder meer door het lezen van een boek, het nemen van een warm bad, meditatie of ademhalingsoefeningen omvatten.
 • Slaapomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige slaapomgeving. Houd je slaapkamer koel, donker en stil en investeer in een comfortabel matras en kussen.
 • Beperk blootstelling aan schermen: Verminder het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers vlak voor het slapengaan, aangezien het blauwe licht dat ze uitstralen de productie van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken.
 • Vermijd cafeïne en alcohol: Beperk de inname van cafeïne en alcohol, vooral in de uren voorafgaand aan het slapengaan. Beide kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en het moeilijker maken om in slaap te vallen en door te slapen.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer echter intensieve lichaamsbeweging te vermijden in de paar uur voor het slapengaan, omdat dit je waakzaamheid kan verhogen en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.
 • Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan: Het eten van zware of vette maaltijden vlak voor het slapengaan kan leiden tot ongemak en spijsverteringsproblemen, wat een goede nachtrust kan verstoren. Probeer in plaats daarvan een lichte snack te nemen als je honger hebt voor het slapengaan.
 • Beheer stress overdag: Het beoefenen van stressverminderende technieken gedurende de dag, zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga, of het bijhouden van een dagboek, kan helpen om stress te verminderen en een betere slaap te bevorderen.
 • Overweeg professionele hulp: Als je ondanks het toepassen van deze tips nog steeds problemen hebt met slapen en stress, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een slaapspecialist, psycholoog of therapeut kan je helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen en stressniveaus.

Door aandacht te besteden aan je slaapgewoonten kun je stress verminderen en genieten van een betere slaapkwaliteit en algemeen welzijn.

4. Gezonde voeding

Gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van stress en het bevorderen van algeheel welzijn. Een evenwichtig en voedzaam dieet kan helpen om stresshormonen in balans te brengen, energieniveaus te stabiliseren en de stemming te verbeteren. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van voedingsmiddelen en het plannen van maaltijden die kunnen helpen bij het verminderen van stress:

 • Eet volwaardige voedingsmiddelen: Kies voor onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels die je lichaam en geest ondersteunen tijdens stressvolle periodes.
 • Beperk cafeïne en suiker: Overmatige consumptie van cafeïne en suiker kan leiden tot pieken en dalen in energie en stemming. Probeer je inname van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en energiedrankjes te beperken, en vermijd suikerhoudende snacks en desserts die een snelle energieboost geven gevolgd door een crash.
 • Eet regelmatig: Sla geen maaltijden over en zorg voor regelmatige, evenwichtige maaltijden gedurende de dag. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt dat je te veel eet uit stress of vermoeidheid.
 • Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en verminderde concentratie, wat het moeilijker kan maken om met stress om te gaan.
 • Voeg stressverlagende voedingsmiddelen toe: Sommige voedingsmiddelen staan bekend om hun stressverlagende eigenschappen, zoals:
 1. Vette vis (zoals zalm en makreel) die rijk is aan omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmend werken en de stemming verbeteren.
 2. Noten en zaden, zoals amandelen en walnoten, die vitamine E, magnesium en gezonde vetten bevatten.
 3. Donkere chocolade, dat flavonoïden bevat, die kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedstroom naar de hersenen.
 4. Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, die rijk zijn aan foliumzuur en magnesium, die kunnen helpen bij het reguleren van de stemming.

Het kiezen van een gezond, evenwichtig dieet en het vermijden van voedingsmiddelen die stress kunnen verergeren, kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van stress en het ondersteunen van een betere geestelijke gezondheid.

5. Sociale steun

Misschien niet direct het leukste om te horen maar ik noem het toch.  Sociale steun speelt een belangrijke rol bij het verminderen van stress en het bevorderen van mentaal welzijn. Het hebben van een netwerk van vrienden, familieleden en collega's waarop je kunt vertrouwen en steunen, kan helpen om gevoelens van eenzaamheid en isolatie te verminderen, wat op zijn beurt stress kan verlichten. Hier zijn enkele manieren waarop sociale steun kan helpen bij het verminderen van stress:

 • Delen van gevoelens en gedachten: Openlijk praten over je stress, zorgen en problemen met iemand die je vertrouwt, kan helpen om je gevoelens te verwerken en perspectief te bieden. Het delen van je gedachten en emoties kan je helpen om je minder overweldigd te voelen en meer in controle.
 • Advies en begeleiding: Vrienden, familieleden en collega's kunnen waardevolle inzichten en adviezen bieden om je te helpen bij het omgaan met stressvolle situaties. Ze kunnen je helpen om oplossingen te vinden en beslissingen te nemen, waardoor je stressniveau kan afnemen.
 • Praktische hulp: Sociale steun kan ook betekenen dat je praktische hulp krijgt bij het omgaan met stressvolle situaties, zoals het oppassen op je kinderen, het helpen met huishoudelijke taken of het aanbieden van hulp bij werkgerelateerde projecten.
 • Afleiding en ontspanning: Sociale interactie kan ook dienen als een aangename afleiding van stressvolle situaties en kan helpen bij het verminderen van stress door samen leuke en ontspannende activiteiten te ondernemen, zoals een film kijken, sporten of een hobby delen.
 • Emotionele steun: Het ervaren van empathie, zorg en begrip van anderen kan helpen om gevoelens van stress en angst te verminderen. Weten dat anderen om je geven en voor je klaarstaan, kan je zelfvertrouwen en veerkracht vergroten.

Om sociale steun te vergroten en stress te verminderen, is het belangrijk om tijd en energie te investeren in het opbouwen en onderhouden van relaties. Dit kan betekenen dat je regelmatig contact onderhoudt met vrienden en familie, deelneemt aan sociale evenementen of je aansluit bij clubs of groepen die gemeenschappelijke interesses delen. Het is ook belangrijk om bereid te zijn om steun te geven aan anderen wanneer zij het nodig hebben, aangezien dit wederzijdse gevoelens van verbondenheid en zorg bevordert.

6. Ontspanningsoefeningen 

Ontspanningsoefeningen zijn technieken die je helpen om fysieke en mentale spanning te verminderen, wat kan leiden tot een afname van stress en een verbeterd gevoel van welzijn. Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die je kunt proberen om stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren:

 • Diepe ademhaling: Diepe ademhalingsoefeningen helpen om het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat je lichaam helpt om te ontspannen en stress te verminderen. Probeer langzaam en diep in te ademen door je neus, houd je adem even vast en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit een aantal keer om een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen.
 • Progressieve spierontspanning: Deze techniek houdt in dat je systematisch verschillende spiergroepen in je lichaam aanspant en vervolgens ontspant. Door dit te doen, word je je meer bewust van lichamelijke spanning en leer je hoe je die spanning kunt loslaten. Begin bij je voeten en werk omhoog door je lichaam, waarbij je elke spiergroep één voor één aanspant en ontspant.
 • Begeleide visualisatie: Begeleide visualisatie, ook wel bekend als mentale beeldvorming, helpt je om je geest tot rust te brengen door je te concentreren op rustgevende en vreedzame beelden. Sluit je ogen en stel je voor dat je je op een rustige, ontspannende plek bevindt, zoals een strand, een bos of een bergweide. Probeer je voor te stellen hoe deze plek eruitziet, ruikt, voelt en klinkt, en laat je geest zich op deze beelden concentreren om stress en spanning te verminderen.
 • Meditatie: Zoals eerder genoemd is meditatie een oefening die je helpt om je geest te kalmeren en je aandacht te richten op het heden. Er zijn verschillende meditatiemethoden, zoals mindfulness, concentratie en liefdevolle vriendelijkheid meditatie. Kies een methode die bij je past en oefen regelmatig om stress te verminderen en mentaal welzijn te bevorderen.
 • Yoga en tai chi: Yoga en tai chi zijn bewegingsvormen die zowel fysieke als mentale ontspanning bevorderen. Ze combineren langzame, gecontroleerde bewegingen met ademhalingstechnieken en meditatieve elementen, wat kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte en evenwicht te creëren.

Om het meeste uit ontspanningsoefeningen te halen, is het belangrijk om ze regelmatig te oefenen en ze op te nemen in je dagelijkse routine. Het kan ook nuttig zijn om een rustige, comfortabele omgeving te creëren waar je je kunt concentreren op je ontspanningstechnieken zonder afleiding. Door regelmatig tijd te nemen om te ontspannen en stress te verminderen

Aarden, wat is dat?

Heb je weleens gehoord van Aarden? En wat dat voor het verminderen van stress in je hoofd kan betekenen? NEE? Leer dan hier meer over Aarden en stress verminderen.

7. Zorg goed voor jezelf

Zelfzorg verwijst naar het proces van het zorgen voor je eigen fysieke, mentale en emotionele welzijn, wat cruciaal is voor het verminderen van stress en het bevorderen van een gezond en gelukkig leven. Door aandacht te besteden aan je eigen behoeften en grenzen, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en voorkomen dat je overweldigd raakt. Hier zijn enkele manieren waarop je zelfzorg kunt beoefenen om stress te verminderen:

 • Luister naar je lichaam: Let op signalen van je lichaam die aangeven dat je rust nodig hebt, zoals vermoeidheid, pijn of emotionele uitputting. Neem regelmatig pauzes en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt om je lichaam en geest te helpen herstellen en op te laden.
 • Plan ontspanningstijd: Maak tijd vrij in je agenda voor ontspannende activiteiten die je helpen om te ontstressen en je batterijen op te laden. Dit kan een wandeling in de natuur zijn, een warm bad nemen, een boek lezen, naar muziek luisteren of een hobby beoefenen die je leuk vindt. Voor mij is dat onder andere pianospelen.
 • Stel realistische doelen: Voorkom overbelasting en stress door realistische doelen voor jezelf te stellen, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Leer om nee te zeggen en je grenzen te bewaken om te voorkomen dat je jezelf te veel op de hals haalt.
 • Creëer een evenwicht tussen werk en privé: Zorg voor een gezonde balans tussen je professionele verplichtingen en je persoonlijke leven. Besteed tijd aan je gezin, vrienden en hobby's, en zorg ervoor dat je tijd hebt om te ontspannen en te genieten van het leven buiten het werk.
 • Leer stressmanagementtechnieken: Verken verschillende stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en cognitieve gedragstherapie, om te ontdekken welke methoden het beste voor jou werken. Oefen deze technieken regelmatig om effectief met stress om te gaan en een gevoel van kalmte en controle te bevorderen.
 • Wees vriendelijk voor jezelf: Oefen zelfcompassie en accepteer dat niemand perfect is. Als je fouten maakt of tekortschiet in je doelen, behandel jezelf dan met vriendelijkheid en begrip, in plaats van jezelf te bekritiseren of te veroordelen.
 • Houd een dankbaarheidsdagboek bij: Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent om je te helpen focussen op het positieve in je leven. Dit kan je helpen om stress te verminderen en je algehele geluk te verhogen. Bekijk ook "De kracht van dankbaarheid".
 • Leer loslaten: Soms kunnen we stress ervaren door ons vast te klampen aan dingen die we niet kunnen veranderen of controleren. Leer om los te laten en accepteer dat sommige dingen buiten je controle liggen. Focus op wat je kunt beïnvloeden en veranderen, en laat de rest los.
 • Zoek professionele hulp indien nodig: Als je merkt dat je moeite hebt om met stress om te gaan of als je tekenen van depressie, angst of andere psychische problemen ervaart, aarzel dan niet om hulp te zoeken van een gekwalificeerde professional, zoals een psycholoog, therapeut of arts. Zij kunnen je begeleiden bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën en je helpen om je emotionele welzijn te verbeteren.

Zelfzorg is een essentieel onderdeel van stressmanagement en het behoud van een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Door tijd te nemen voor jezelf, je behoeften en grenzen te respecteren, en regelmatig te oefenen met ontspanning en stressmanagementtechnieken, kun je stress verminderen en een beter gevoel van welzijn en tevredenheid in je leven bevorderen.

8. Beperk je schermtijd

Beperken van schermtijd is een effectieve manier om stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. In onze moderne, door technologie gedreven wereld zijn we vaak voortdurend verbonden met onze telefoons, computers, tablets en andere elektronische apparaten. Dit kan leiden tot een overbelasting van informatie, constante afleiding en verhoogde stressniveaus. Hier zijn enkele redenen waarom het beperken van schermtijd kan helpen bij het verminderen van stress:

 • Verbeterde slaapkwaliteit: Blootstelling aan blauw licht van schermen kan de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukken, wat kan leiden tot slaapproblemen. Door het beperken van schermtijd, vooral vlak voor het slapengaan, kan je slaapkwaliteit verbeteren en stress verminderen.
 • Verminderde angst en depressie: Overmatig gebruik van sociale media en andere online platforms kan gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid versterken. Door je schermtijd te beperken, kan je je mentale gezondheid verbeteren en stress verminderen.
 • Meer tijd voor ontspanning en zelfzorg: Door minder tijd aan schermen te besteden, heb je meer tijd voor ontspannende en stressverminderende activiteiten zoals meditatie, lichaamsbeweging, hobby's of tijd doorbrengen met vrienden en familie.
 • Betere concentratie en productiviteit: Constante afleiding door elektronische apparaten kan je concentratie en productiviteit verminderen. Door je schermtijd te beperken, kan je je focus en efficiëntie verbeteren, wat kan leiden tot minder stress.
 • Verbeterde sociale interacties: Face-to-face interacties zijn essentieel voor het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties. Door je schermtijd te beperken, kan je je sociale vaardigheden verbeteren en meer betekenisvolle verbindingen opbouwen, wat stress kan verminderen.

Om je schermtijd te beperken, probeer de volgende strategieën: 

 • Stel tijdslimieten in voor appgebruik: Gebruik functies op je apparaat om tijdslimieten in te stellen voor specifieke apps, zoals sociale media of spelletjes.
 • Plan schermvrije momenten: Reserveer bepaalde tijden gedurende de dag waarin je bewust geen schermen gebruikt, zoals tijdens maaltijden of een uur voor het slapengaan.
 • Maak een avondroutine zonder schermen: Creëer een ontspannende avondroutine zonder elektronische apparaten om je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust.
 • Focus op één taak tegelijk: Vermijd multitasken met meerdere schermen en concentreer je op één taak tegelijk om je productiviteit te verhogen en stress te verminderen.
 • Zoek offline hobby's en activiteiten: Ontdek nieuwe of bestaande interesses die je offline kunt beoefenen, zoals sporten, schilderen, lezen of tuinieren.

Door bewust te zijn van je schermgebruik en proactief stappen te ondernemen om het te beperken, kan je stress verminderen, je mentale en emotionele welzijn verbeteren en meer tijd vrijmaken voor zinvolle en ontspannende activiteiten. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen schermtijd en andere aspecten van je leven om een optimale levenskwaliteit te behouden en stress op afstand te houden.

9. Plan en organiseer

Planning en organisatie kunnen een cruciale rol spelen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welzijn. Door je tijd en taken efficiënt te beheren, kun je een gevoel van controle en overzicht over je leven creëren, wat kan leiden tot minder stress en een betere mentale helderheid.

 • Stel prioriteiten: Bepaal wat het belangrijkste is en richt je aandacht op de taken die het meeste voor je betekenen. Door prioriteiten te stellen, kun je je energie richten op wat er echt toe doet en onnodige stress voorkomen.
 • Maak to-do lijstjes: Het opschrijven van taken en verantwoordelijkheden kan je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat er moet gebeuren. Dit kan overweldigende gedachten verminderen en je helpen om je doelen stap voor stap te bereiken.
 • Plan vooruit: Zorg voor een plan voor de komende dagen, weken of zelfs maanden. Dit kan je helpen om je tijd beter in te delen en realistische verwachtingen te stellen voor wat je kunt bereiken.
 • Gebruik agenda's en planners: Het bijhouden van een agenda of planner kan je helpen om je tijd effectiever te beheren. Je kunt er afspraken, deadlines en andere belangrijke data in noteren, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er moet gebeuren.
 • Delegeer taken: Als je merkt dat je te veel hooi op je vork hebt genomen, aarzel dan niet om hulp te vragen of taken te delegeren aan anderen. Dit kan je helpen om je stressniveau te verminderen en je meer te concentreren op de belangrijkste taken.
 • Neem pauzes: Plan regelmatig korte pauzes gedurende de dag om je geest en lichaam de kans te geven om te ontspannen en te herstellen. Pauzes kunnen je productiviteit en focus verbeteren en helpen om stress te verminderen.
 • Wees flexibel: Soms kunnen plannen veranderen of dingen anders lopen dan verwacht. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan veranderende omstandigheden, zodat je stressniveau onder controle blijft.
 • Stel realistische doelen: Streef naar haalbare doelen en verwachtingen. Dit helpt je om je niet overweldigd te voelen en kan stress en teleurstelling voorkomen.

Door deze planning- en organisatietechnieken toe te passen, kun je een meer gestructureerd en stressvrij leven creëren, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere mentale en emotionele gezondheid.

10. Doe niets

Tegenwoordig staan we altijd aan, geluiden van appjes, Instagram of TikTok checken, we zijn veel te bang om iets te missen maar ik kan je vertellen dat wanneer je een week op een onbewoond eiland zit en weer terugkomt je niets hebt gemist. Alles gaat gewoon door, ook zonder dat jij alles in de gaten houdt. We hebben het gevoel (tenminste ik) dat we altijd maar bezig moeten zijn. Ik noem dat in de ondernemerswereld "Van target naar target" leven maar om echt de stress te verminderen is het beter om soms even niets te doen. 

Zet alles eens uit

Zet alles een uit, daarmee bedoel ik de telefoon (inclusief meldingen), tablets, tv enzovoort. Ga op een stoel zitten en laat je gedachten stromen. Je hoeft even niets, je hoeft zelfs niet te denken. Niets doen is heerlijk en verhoogt daarna je concentratie en creatieve brein. Dit kun je ook op je werk toepassen ook al moet je dat wel even aan je werkgever melden als je in loondienst bent. Ga eens lekker zitten dromen, staar eens naar buiten en zie wat de natuur allemaal te bieden heeft. In de praktijk doet bijna niemand dit maar het is enorm belangrijk om soms even uit te staan. In het begin voelt het onwennig en kun je jezelf zelfs schuldig voelen dat je niets doet maar dat verdwijnt vanzelf. Gun jezelf even niets te doen en ervaar hoe heerlijk dat is.

Nu ik toch bezig ben vind ik het zonde om informatie achter te houden die je kan helpen om stress te voorkomen. Hieronder er nog een paar:

 • Tijd doorbrengen met huisdieren: Huisdieren kunnen troost en ontspanning bieden, en kunnen helpen om de stress te verminderen.
 • Luisteren naar muziek: Muziek kan helpen om je geest te kalmeren en de stress te verminderen.
 • Lachen: Lachen kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en de stress te verminderen. Kijk eens naar een komische film.
 • Schrijven: Schrijf je gedachten en gevoelens op. Het uiten van je emoties op papier kan helpen om je geest te ontspannen en je gedachten te ordenen.
 • Wees creatief: Neem de tijd om iets creatiefs te doen, zoals tekenen, schilderen of schrijven. Dit kan helpen om je geest te ontspannen en je creativiteit te stimuleren.
 • Nieuwe hobby: Probeer een nieuwe hobby uit, zoals koken, tuinieren of breien. Het leren van een nieuwe vaardigheid kan helpen om je geest af te leiden en je te concentreren op iets positiefs.

Reserveer tijd tussen je afspraken

En als laatste wil ik je meegeven dat het slim is om tussen de afspraken die je plant tijd te reserveren. Ik ben daar jaren geleden mee begonnen en je wilt niet weten hoeveel rust dit geeft. Je hoeft alles ook niet in één dag te doen, mensen die op deze manier plannen zijn vaak scherper en productiever maar voelen zich ook vaak gelukkiger in hun werk. En valt een afspraak uit? Niet getreurd, dat geeft je even de tijd om een wandeling te maken of even helemaal niets te doen. 

Tot slot

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren waarop je stress kunt verminderen. Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb geholpen om meer balans in je leven te krijgen tussen inspanning en ontspanning. De belangrijkste tip die ik je mee kan geven: 

Zorg goed voor jezelf, niemand anders doet het!

De Online Yogacursus met bonusvideo over ademhaling al gezien?

> Lees hier meer over Online Yoga en ademhaling.


Reacties
Categorieën